Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık 2050’ye kadar 100 yaşını aşmış insan sayısı 10 kat artacak, Yaşlılık, Yaşlı İnsanlar

        Almanya Demografik Araştırmalar Enstitüsü’nden James Vaupel, “yüzyılda bir ömrün 2.5 yıl uzadığını” belirtiyor. Araştırmalara göre, 2050’ye kadar 100 yaşını aşmış insan sayısı 10 kat artacak.

        100 yaşından fazla yaşayanların sayısı giderek artıyor. Ömrü daha da çok uzatmak, teorik ve pratik olarak mümkün mü? Alman doktor Huseland, 8 yıllık bir araştırma sonucu 1797’de “Ömrü Uzatma Sanatı” adlı kitabını yayımlamıştı. Kitapta, uzun ömrün sırrı olarak şu faktörler sıralanıyordu: Bol sebzeli, az etli, az şekerli ve az unlu bir diyet, bol hareket, iyi diş bakımı, haftada bir ılık su ve sabunla banyo, iyi bir uyku düzeni, temiz hava ve uzun ömürlü ebeveynden doğmuş olmak. Huseland, ideal koşullarda insan ömrünün 200 yıla kadar uzatılabileceği sonucuna varıyordu.

        YÜZYILDA BİR ÖMÜR 2.5 YIL UZUYOR

        Peki bu, 18. yüzyılda yaşamış bir doktorun hayal gücü ile sınırlı bir iddia mıydı? BBC’nin haberine göre, Almanya’nın Rostock kentindeki Demografik Araştırmalar Enstitüsü’nden James Vaupel, “yüzyılda bir ömrün 2.5 yıl uzadığını” belirterek bunun mümkün olabileceğini düşünüyor. Vaupel, 1950 öncesinde ömür uzunluğunda kaydedilen gelişmenin bebek ölümlerinin azaltılması sonucu olduğunu, fakat bu tarihten sonraki artışın 60 yaş üstü, son zamanlarda ise 80 yaş üstü nüfusta kaydedildiğini dile getiriyor. Başka bir ifadeyle sadece bebeklerin hayatta kalma oranı değil, insan ömrü de artmış durumda.

        2010-2050 yılları arasında 100 yaşını aşmış insan sayısının 10 kat artış göstermesi bekleniyor. Dr. Huseland’ın da öngördüğü gibi bundaki önemli faktörlerden biri ebeveynlerin yaşı, yani genetik faktör. Yaşam tarzındaki iyileşme, daha uzun ve daha güçlü bir yaşam sürme şansını artırdı. Yani sağlık ve eğitim hizmetlerinde ve tıbbi tedavideki gelişmeler, temiz hava ve su tedariki gibi kamu hizmetlerinin gelişmesi, eğitim olanaklarının artması, daha iyi konutlarda yaşama şansı.

        Ünlü gerontoloji teorisyenlerinden Aubrey de Grey, önümüzdeki 25 yıl içinde minimum yaşlanmayı başarma şansının yüzde 50 olduğunu düşünüyor. Vaupel, tıptaki gelişmeler sayesinde insan ömrünün hızla uzamasının mümkün olduğunu ancak hastalık, ekonomik kriz, iklim değişikliği gibi önceden kestiremediğimiz sorunların ölüm oranlarının artmasına neden olabileceğini vurguluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ