Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Seyahat Sinop'a nasıl gidilir? Sinop nerede, hangi bölgede? Sinop'ta gezilecek yerler, yemekleri ve ilçeleri

        Sinop adının kökeni; Antik çağda Paphlagonia olarak adı geçen bölgenin kuzey ucunda MÖ 7. yüzyılda Miletoslular tarafından bir ticaret kolonisi olarak kurulan Sinop’un bilinen en eski adı Sinope’dir. Kaynaklarda, kentin bu ismini kurucuları olduğu rivayet edilen Sinope adlı bir amazondan veya mitolojide Irmak Tanrısı Asopos’un su perisi kızı olarak anlatılan Sinope’den aldığı belirtilmektedir. Arkaik, Klasik ve Helenistik dönemlere ait kent sikkelerinde geçen ΣΙΝΩ (SİNO) kelimesi, ΣΙΝΩΓΕΩΝ (SİNOPEON) ya da ΣΙΝΩΓΗΣ (SİNOPHE) kelimelerinin kısaltması olarak kabul edilir.

        SİNOP NEREDE, HANGİ BÖLGEDE?

        REKLAM

        Sinop, Karadeniz kıyı şeridinin kuzeye doğru en çok sivrilerek uzanmış bulunan Boztepe Burnu ve Yarımadası üzerinde kurulmuştur. 41 derece 12 dakika ve 42 derece 06 dakika kuzey enlemleri ile 34 derece 14 dakika ve 35 derece 26 dakika doğu boylamları arasında yer alır. Batısında Kastamonu, doğusunda Samsun, güneyinde Çorum illeri ile komşu olan Sinop'un kuzeyinde Karadeniz yer almaktadır.

        SİNOP'A ULAŞIM

        KARAYOLU

        Sinop'a her gün büyükşehirlerden otobüs kalkmaktadır. Aynı zamanda Karadeniz Bölgesi’nde yer alan diğer şehirlerden otobüs ile ulaşım mümkündür.

        Türkiye’nin tüm şehirlerinden özel araç ile şehre ulaşım mümkün olup, araç veya akıllı telefonlarda yer alan navigasyon uygulamaları en kısa yol seçeneklerini sunmaktadır.

        HAVAYOLU

        Sinop Havalimanı şehir merkezine yaklaşık olarak 8 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Havalimanından merkeze dolmuşlar gittiği gibi aynı zamanda taksi ile de şehir merkezine ulaşım sağlanabilmektedir. Taksi ile ulaşım ücreti 35 – 40 TL’dir.

        Sinop Havalimanı’na sadece İstanbul üzerinden aktarmasız şekilde uçuş yapılmaktadır. Diğer şehirlerden gelmek isteyen kişiler İstanbul aktarmalı olarak gidebilmektedir. İstanbul – Sinop yolculuğu ise yaklaşık olarak 1 saat 15 dakika sürmektedir.

        REKLAM

        SİNOP'UN KAÇ İLÇESİ VAR?

        İlin yüz ölçümü 5.718 km2'dir. İlde km2'ye 38 kişi düşmektedir. Sinop ili nüfusu: 216.460'dür. Bu nüfusun % 62,1i şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüz ölçümü 5.718 km2'dir. İlde km2'ye 38 kişi düşmektedir. (Bu sayı merkezde 148’dır.) İlde yıllık nüfus % 0,82 azalmıştır. Nüfus artış oranı en yüksek ve en düşük ilçeler: Gerze (% 3,41)- Durağan (% -9,86)

        04 Şubat 2021 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 9 İlçe, 9 belediye, bu belediyelerde 50 mahalle ve ayrıca 464 köy vardır.

        Ayancık

        Boyabat

        Dikmen

        Durağan

        Erfelek

        Gerze

        Merkez

        Saraydüzü

        Türkeli

        Harita

        SİNOP PLAKASI: 57

        SİNOP'TA GEZİLECEK YERLER

        Boyabat Kalesi

        Sinop Kalesi

        Sinop Sahili

        Hamsiyos Fiyordu

        Hamsilos Tabiat Parkı

        Akgöl

        Bazalt Kayalıkları

        Sarıkum Tabiat Koruma Alanı

        İnaltı Mağarası

        Sinop Arkeoloji Müzesi

        Çeçe Sultan Türbesi

        Etnografya Müzesi

        Deniz Şehitleri Anıtı

        Terelek Kaya Mezarı

        Ağcaçal Mağarası

        Buzluk Yaylası

        Tarihi Cezaevi

        SİNOP YÖRESEL YEMEKLERİ

        Mantı (İçi Etli Hamur)

        Nokul (üzümlü cevizli, kıymalı ve yoğurtlu)

        Pilaki

        Kaşık çıkartması

        Keşkek yemeği

        Islama

        Mısır çorbası

        Mısır tarhanası

        Mısır pastası

        Sirkeli pırasa

        İçli tava

        Katlama

        Kabak millesi

        Hamursuz tatlı

        Muhlama(Kuymak)

        Kaygana

        Haberi Hazırlayan: Aslıhan Bayram
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ