Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Sivas Katliamı 29. yılında unutulmadı: Madımak-Sivas Katliamı nedir, ne zaman oldu, neler yaşandı, kim yaptı ve ölenler kimler?
        1

        2 Temmuz 1993... Sivas Katliamı ya da Madımak Olayı olarak da bilinen hadise, 1990'lı yılların en acı olaylarından birisi olarak değerlendirilirken acısı da halen dinmiyor. Her yıl 2 Temmuz tarihinde Sivas Katliamı'nda ölenler için anma programları yapılıyor. Bu yıl Sivas Katliamı'nın 29. yılı olurken ülke genelinde birçok nokta da anma programları düzenleniyor. Peki, Madımak-Sivas Katliamı'nda neler oldu? Sivas Katliamı'nda kimler öldü? Yarası, hafızalarda ve kalplerde ilk günkü kadar taze olan Madımak-Sivas Katliamını 29. yıl dönümünde sizler için derledik.

        2

        MADIMAK OLAYLARI 29. YILINDA

        Sivas Valisi Yılmaz Şimşek ve beraberindekiler, kentte 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarda hayatını kaybedenler için eski Madımak Oteli binasında oluşturulan anı köşesine karanfil bıraktı.

        Şimşek ile Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Haydar Baki Doğan, sivil toplum örgütü temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, Sivas Valiliği önünden yürüyerek, İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezine dönüştürülen eski Madımak Oteli binasına geldi.

        Vali Şimşek ve beraberindekiler, olaylarda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu anı köşesine karanfil bıraktı.

        Şimşek, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 29 yıl önce Sivas'ta meydana gelen çok üzücü olayın yıl dönümü vesilesiyle bir araya geldiklerini belirterek, "Burada hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz ve onlara dualarımızı gönderiyoruz. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.

        "Sivas gibi Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı, Anadolu'nun birlik, beraberlik, hoşgörü diyarı bir ilde böyle acı bir olayın olması hepimiz için üzüntü verici. Hepimizi derinden yaralayan bir olay." ifadesini kullanan Şimşek, şunları kaydetti:

        "Aslında bu üzüntü sadece Sivaslıların değil, ülkemizin üzüntüsüdür, tüm insanlığın acısıdır. Şüphesiz ki bu olayda en çok mağdur olan, olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımız ve onların aileleridir. Ancak bir o kadar da mağdur olan Sivaslılardır, tüm Sivas şehridir. Sivas yüzyıllardır barışın, hoşgörünün, sevginin yeşerdiği bir topraktır. Nitekim Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal bu topraklarda sesini duyurmuştur. Bizlere de hep barışı, hoşgörüyü, sevgiyi öğütlemiştir. Öğretilerinde de hep bunu vurgulamıştır. Bize düşen ise bundan sonra bu olaydan ders çıkartıp, aramızdaki birlik ve beraberliği pekiştirmek, sevgi ve hoşgörü tohumlarını tekrar yeşertmektir. Çocuklarımıza, torunlarımıza, bizden sonraki nesillere de sevgi dolu, barış dolu, hoşgörü dolu yarınlar, dünya bırakmaktır. Bütün çaba ve çalışmalarımız da bu yöndedir. Olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tekrar Allah'tan rahmet diliyorum."

        - "Sivas'a yapıştırılmak istenen bu leke tutmamıştır, tutmayacaktır"

        Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Haydar Baki Doğan ise yaşanan acı olayın üzerinden 29 yıl geçtiğini anımsattı.

        Bu acının halen yüreklerde olduğunu ve hiç sönmediğini dile getiren Doğan, "Bu acıyı dün yaşanmış gibi hissediyoruz. Burada hayatını kaybeden tüm canlarımıza Hak'tan rahmet diliyorum ve kederli ailelerine sabırlar diliyorum." diye konuştu.

        Sivas'ın önemli bir şehir olduğunu belirten Doğan, şöyle devam etti:

        "Sivas'ı biz 2 Temmuz olarak anmak istemiyoruz. Sivas'ı, kadim bir Anadolu şehri, uygarlıkların başkenti, Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı şehir, 4 Eylül 1919 Sivas olarak hatırlamak istiyoruz. Sivas'a yapıştırılmak istenen bu leke tutmamıştır, tutmayacaktır. Bu anlamda Sivas'ta Alevisiyle, Sünnisiyle, Kürdüyle, Türküyle, Çerkeziyle Sivas'a atılmak istenen bu kara lekeyi kaldırıp, birlik, beraberlik, kardeşlik doğrultusunda bu çalışmaları yapmamız gerekiyor. Sadece Sivas'a 2 Temmuz'da gelip, burada anmayı yapıp giden insanlardan değil, diğer günlerde de burada olup, belediye başkanımızla, valimizle, bu topluma burada nasıl birliği, beraberliği, kardeşliği sağlarız diye projeler yapmak düşüncesindeyiz."

        Bu arada polis ekipleri, şehir girişlerinde güvenlik tedbiri aldı.

        3

        SİVAS OLAYLARI NEDİR?

        Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu pek çok sanatçı ve fikir insanı dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin'in özel davetlisi olarak bu kente geldi. Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi. Olaylar daha sonra Madımak Oteli'ne taşındı.

        MADIMAK KATLİAMI'NDA NELER YAŞANDI?

        2 Temmuz 1993... Binlerce kişiden oluşan karşıt grup, Kültür Merkezi’nden yeniden Hükümet Meydanı’na geldi. Hükümet Konağı’nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti. Grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. Madımak Oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı. Otele sığınmış olan kişilerden, aralarında Asım Bezirci , Nesimi Çimen ,Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin'in de bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu. İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan Aziz Nesin, merdivendeki görevli tarafından darp edilip, merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan karşıt görüşlü kalabalığa doğru itildi. Başından yaralanan Aziz Nesin'i linç girişiminden araya giren polisler kurtardı. Yaralılar, polis arabalarıyla Tıp Fakültesi Hastanesi`ne götürüldü.

        Olaylar sonucunda 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici yaşamını yitirdi. Akşam saatlerinde valilikçe ilan edilen 2 günlük sokağa çıkma yasağı ile birlikte, güvenlik güçleri şehirde tam bir hakimiyet sağlayabildi.

        4

        SİVAS KATLİAMI'NDA HAYATINI KAYBEDENLER

        Muhlis Akarsu - 45 yaşında, sanatçı

        Muhibe Akarsu - 45 yaşında, Muhlis Akarsu'nun eşi

        Gülender Akça - 25 yaşında

        Metin Altıok - 53 yaşında, şair, yazar, felsefeci

        Mehmet Atay - 25 yaşında, gazeteci, fotoğraf sanatçısı

        Sehergül Ateş - 30 yaşında

        Behçet Sefa Aysan - 44 yaşında, şair

        Erdal Ayrancı - 35 yaşında

        Asım Bezirci - 66 yaşında, araştırmacı, yazar

        Belkıs Çakır - 18 yaşında

        Serpil Canik - 19 yaşında

        Muammer Çiçek - 26 yaşında, aktör

        Nesimi Çimen - 62 yaşında, şair, sanatçı

        Carina Cuanna Thuijs - 23 yaşında, Hollandalı gazeteci

        Serkan Doğan - 19 yaşında

        Hasret Gültekin - 22 yaşında şair, sanatçı

        Murat Gündüz - 22 yaşında

        Gülsüm Karababa - 22 yaşında

        Uğur Kaynar - 37 yaşında, şair

        Emin Buğdaycı - 18 yaşında, şair.

        Asaf Koçak - 35 yaşında, karikatürist

        Koray Kaya - 12 yaşında

        Menekşe Kaya - 15 yaşında

        Handan Metin - 20 yaşında

        Sait Metin - 23 yaşında

        Huriye Özkan - 22 yaşında

        5

        Yeşim Özkan - 20 yaşında

        Ahmet Özyurt - 21 yaşında

        Nurcan Şahin - 18 yaşında

        Özlem Şahin - 17 yaşında

        Asuman Sivri - 16 yaşında

        Yasemin Sivri - 19 yaşında

        Edibe Sulari - 40 yaşında, sanatçı

        İnci Türk - 22 yaşında

        Cengizhan Demir - 28 yaşında

        Ahmet Öztürk - 21 yaşında - Otel çalışanı

        Kenan Yılmaz - 21 yaşında - Otel çalışanı

        Haberi Hazırlayan: Kubilay Kos

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ