Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kuru fasulyenin hiç bilinmeyen faydası ortaya çıktı! Meğer o hastalığın bile devasıymış
        5

        TAM BİR KANSER DÜŞMANI

        Fasulyenin kanser önleyici ve kanser hücrelerinin yayılmasını engelleyen bir besin olduğu, yapılan araştırmalar sonucunda tespit edildi.

        Yapısında bulunan maddeler ve engelleyiciler sayesinde kanser hücrelerinin yayılmasını önlemesinden dolayı kuru fasulye bir antikanser gıdasıdır.

        Fasulye lif, vitamin, mineral, demir, kalsiyum ve protein bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Fasulye hemen hemen hiç kolesterol içermediği için kalp damar hastalığı, kalp çarpıntısı, karaciğer yetmezliği, böbrek taşlarına, idrar tutukluğu ve birçok kanser türüne iyi geldiğinin tespit edildiğini ifade eden uzmanlar sık sık tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

        6

        KANSER HÜCRELERİNİN YAYILMASINI ÖNLÜYOR

        Yıllardır tüketilen ve sağlıklı olduğu bilinen kuru fasulyenin kanser önleyici etkisinin ortaya çıkarılması son zamanlarda gerçekleşmiştir. Fasulye içeriğinde bulunan maddeler ve engelleyiciler sayesinde kanser hücrelerinin yayılmasını önleyen bir antikanser gıdasıdır. Bu konu hakkında çeşitli ülkelerde birçok çalışma yapılmıştır. Son yıllarda kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmada, fasulye tüketiminin fazla olduğu Portekiz, İspanya gibi ülkelerde diğer ülkelere nazaran meme kanseri riskinin yüzde 50 daha düşük olduğu görülmüştür.

        7

        KANSER İLAÇLARININ ETKİSİNİ ARTIRIYOR

        Ayrıca fasulyede bulunan 'inositol pentokisfosfat' adlı bir maddenin, tümör gelişiminde rol oynayan bir enzimi baskıladığının ortaya çıkarıldığı da tespit edildi.

        Zengin bir diyet kaynağı olarak kanser riskini azaltan kuru fasulye baskılayıcı özelliğiyle de kanser tedavisinde önemli bir rol oynuyor. Bu etkili madde yumurtalık ve akciğer kanseri hücrelerini baskılamış ve tedavi süresince ilaçların hastalık yapıcı hücrelerin ölümü etkisini artırmıştır. Fasulyeler tespit edilen inositol pentokisfosfatın kanser tedavilerinde yaygın olarak kullanılan kanser ilaçlarının etkisini artırmada gelecekte etkili olabileceği düşünülmektedir.

        Uzmanlar her yetişkin insanın haftada 2 kez kuru ya da yeşil fasulye tüketmesini tavsiye ediyor. Doğru besinleri, doğru oranda tüketmek, hastalıklara karşı koruyor. Yanlış beslenmenin bir alışkanlık halini aldığı günümüzde tarlada yetişen doğal besinleri tüketmek gerekiyor.

        8

        ABD'li Diyetisyen Dr. David Grotto, mutfaktaki her besinin hastalıkları iyileştirici gücü olduğuna dikkat çekiyor. Mucize besinlerin başında gelen kuru fasulyenin etkilerini ise şöyle sıralıyor:

        9

        OBEZİTEYE SON!

        Kalsiyum yönünden zengin olması sebebiyle kemikler için çok faydalıdır. Yüksek oranda lif içerdiğinden mide, ince ve kalın bağırsağın çalışmasını olumlu yönde etkilemektedir. Çünkü lif, kalın bağırsakta kalsiyum gibi önemli minerallerin emilimine yardımcı olmaktadır. Kalori miktarı 0 olan lifler şişkinlik yaparak tokluk hissi uyandırmaktadır. Obezite ile savaşta fasulye çok önemli bir besindir. Fasulye yüzde 2- 3 oranında yağ içerir. Pankreas bezinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olduğu için, diyabet hastalarında kan şekerinin düşürülmesinde büyük faydalar sağlar.

        Dünyada en çok tüketilen kuru baklagillerden olan kuru fasulye, bağırsaklara güç veriyor. Kabızlığı iyileştiriyor. Kolesterolü düşürüyor ve kansere karşı koruma sağlıyor. Grotto kuru fasulyenin diğer faydalarını ise şöyle sıralıyor:

        - Düzenli kuru fasulye yemek, ömrü uzatır.

        - Obeziteden korur.

        - Kötü kolesterolü düşürür. Kalp krizi riskini azaltır.

        - Meme kanserine savaş açar.

        - Diyabeti önler.

        10

        KURU FASULYENİN FAYDALARI NELER?

        İçerdiği bu vitamin ve antioksidan özellikleri nedeniyle vücudun birçok noktası için düzenli tüketilmesi oldukça önemli bir baklagildir. Kuru fasulye böbrekte taş oluşumunu engellediği ve oluşan taşların düşürülmesine katkı sağladığı için böbrekler için oldukça faydalı bir besindir. Vücut üzerindeki faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

        - İçeriğindeki lifler nedeniyle kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Yine aynı nedenle tok tutarak kilo vermeye yardımcıdır.

        - İçerdiği vitaminler nedeniyle kalp sağlığı üzerinde olumlu etkisi vardır. Kalp krizinin önlenmesine yardımcı olur. Damar tıkanıklıklarının önüne geçer.

        - Bünyesinde protein ve demir gibi vitaminler bulundurduğu için özellikle vejetaryenlerin kırmızı etten alamadıkları protein ve minareleri almalarını destekler.

        - Yüksek antioksidan içeriği nedeniyle vücuttaki hasarların onarılmasına yardımcı olur.

        - Kalsiyum içeriği nedeniyle kemik ve iskelet sağlığı üzerindeki olumlu etkisi büyüktür.

        - Mide sağlığının korunmasına katkı sağlar. İçerdiği lifler nedeniyle sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar.

        - Kan şekerini düzenler.

        - Karaciğer yetmezliği, böbrek taşları, kalp çarpıntısı ve idrar tutukluğuna kadar birçok rahatsızlığa faydalıdır.

        - İçerisindeki lif nedeniyle kötü kolesterolu düşürür. Bu lifler kalın bağırsakta barınır ve kalsiyum ilk sırada olmak üzere önemli minerallerin emilimine fayda sağlar. Günde 1 fincan ölçüde kuru fasulye tüketmek 6 hafta sonunda kolesterol seviyesini yüzde 10 oranında düşürür.

        - Bağırsakları çalıştırır.

        - Kalp ve damar tıkanıklığına karşı koruyucudur. Bu sebeple kalp hastaları tüketebilirler. Ayrıca lifli bir gıda olduğu için de kalp krizini de önler.

        - Hipertansiyona karşı koruyucudur. Yüksek olan tansiyonu düşürmeye yardımcıdır.

        - Folik asit ve demir içeriğinden çok zengin olması nedeniyle gebelik döneminde tüketilmelidir.

        - Vücudun enerji ihtiyacını karşılamasının yanı sıra zihin ve beden yorgunluğunu giderir.

        11

        KURU FASULYENİN CİLDE FAYDALARI

        Sağlığa olan faydalarının yanı sıra cildi güzelleştirmede de oldukça etkili bir besin olan kuru fasulyeyi içerdiği antioksidan maddeler nedeniyle sıklıkla tüketmek cildin ihtiyacı olan vitaminleri sağlamada oldukça etkili. Aynı zamanda maskesi yapılarak da kullanılabilen kuru fasulye cildi nemlendirerek güzelleştirir. Ciltteki renk düzensizliklerinin de önüne geçmesiyle bilinen kuru fasulye maskesi şu şekilde hazırlanarak cilde uygulanabilir:

        1 kase haşlanmış kuru fasulyeye 2 çay kaşığı limon suyu, 2 çay kaşığı pekmez ve yarım fincan zeytinyağı eklenerek püre haline getirilir. Maske olarak kullanılacak kıvama getirilen karışım birkaç dakika dinlenmeye bırakıldıktan sonra temizlenmiş cilde uygulanır. Yarım saat ciltte bekletildikten sonra ılık suyla durulanır. Haftada 2 defa düzenli olarak bu maskenin kullanımı cildi güzelleştirmede oldukça etkilidir.

        12

        KURU FASULYENİN ZARARLARI VAR MI?

        Genellikle faydalarıyla bilinen kuru fasulyenin zararları yok denecek kadar azdır. Vücut üzerinde ciddi anlamda olumsuz etkiye neden olduğu bilinmemektedir. Fakat gaz problemi yaşayan kişiler üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Özellikle yeni doğum yapmış emziren kadınların tüketimine dikkat etmesi önerilmektedir. Çünkü bebek üzerinde gaz problemlerine yol açacağından bebeklerin rahatsızlık duymasına sebep olabilir. Aynı zamanda kuru fasulye bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Alerjik bünyeye sahip kişilerin de kuru fasulye tüketimine dikkat etmesi önerilmektedir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ