Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik açıklamalar
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'da temaslarda bulunan Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor ile ortak basın toplantısı düzenledi.

        Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

        "Bu sene Türkiye ile Slovenya arasındaki diplomatik ilişkilerinin tesisinin 30. yıldönümünü kutluyoruz. Bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizi ayrıntılı şekilde ele aldık.

        "GERÇEK POTANSİYELİMİZİ YAKALAYACAĞIZ"

        Ekonomi, ticaret, sanayi, bilim, teknoloji, ulaştırma başta olmak üzere hemen her alanda duyduğumuz memnuniyeti ifade ettik. 11 yıl önce imzaladığımız stratejik ortaklık anlaşması çarpan etkisi yaptı. Geçtiğimiz sene 2,3 milyar dolar seviyesine ulaştık. Gerçek potansiyelimizi hala tam yansıtmayan rakamı daha da yukarı taşımayı hedefliyoruz.

        REKLAM

        İki NATO müttefiki olarak özellikle savunma sanayi alanında atacağımız pek çok ortak adım olduğu kanaatindeyim. Slovenya'da Karavanke Tüneli ve demiryolu inşaatında Türk müteahhitlik firmalarının yer almasından gurur duyuyoruz.

        Değerli dostumla Ukrayna ve Balkanlar'daki gelişmeler başta olmak üzere bölgesel ve küresel meselelere ilişkin görüş alışverişinde bulunduk. Dostane ilişkiler ve işbirliği, bölgesel barış ve istikrara büyük katkılar sağlıyor. Dostluk, müttefiklik ve stratejik ortaklık temelinde gelişen dayanışmamızın önümüzdeki dönemde Türkiye'nin AB'ye katılım süreci dahil her alanda daha da güçleneceğine inanıyorum.

        Cami ve İslam Kültür Merkezi'nin 2020 yılında faaliyete geçmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Değerli dostumun camiyi ziyaret etmesi, anma etkinliklerine katılması örnek bir tutumdur."

        "EKONOMİK VE SİYASİ İŞBİRLİĞİMİZ GENİŞLEYECEK"

        Daha sonra söz alan Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor, şu ifadeleri kullandı:

        "Sevgili dostum öncelikle ben de sizlere bu nazik cümleleriniz için ülkem ve şahsım için teşekkür etmek isterim. Bu nazik misafirperverliğiniz için de teşekkür ederim. Bu resmi ziyarette güzel ülkenizde gerçekten çok güzel ağırlandık.

        Hem Slovenya hem Türk medyasına şunu söylemek isterim; bu 18. görüşmemiz. 2011'den bu yana stratejik ortaklık anlaşmasını imzaladık. Bu noktada Başbakan sıfatlarıyla pek çok hedefimiz vardı. Ticaretin 1 milyara artırılmasına hedefliyorduk. Bu rakam şu anda neredeyse iki katına ulaştı, hedeflerimizin de üstüne çıktı. Bugün ekonomi bakanının da huzurunda ben Slovenya hükümeti adına söyleyebilirim ki, iş komisyonu konferansı çalışmaya devam edeceğiz.

        Aynı zamanda ekonomik ve siyasi işbirliğimizin daha da güçlendiriyor olacağız. Sevgili dostum, Slovenya bu noktada gerçekten takdirlerini iletmek istiyor. Türk şirketlerinin müteahhitlik projeleri her zaman zamanında, vakitlice, daha önce hemfikir olunmuş fiyatlar kapsamında gerçekleştirilmiştir. Sizin şirketleriniz için AB genelinde referans oluyoruz.

        Saygıdeğer Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ikili ilişkilerimizde çözemeyeceğimiz konu olmamıştır. Tabii ki görüş ayrılıklarımız olmuştur; ancak diyalogla aşabilmeyi veya bunlarla yaşayabilmeyi düşünüyoruz. Gerçekten Türkiye ile mükemmel ilişkilerimiz oldu. Slovenya halkının büyük çoğunluğu gerçekten Türkiye ile olan işbirliğimizi çok olumlu değerlendiriyor.

        Bu noktada baş başa uzun süreli görüşmelerimiz için hem de bu noktada Ukrayna savaşı, Batı Balkanlar'daki konuları ele alma şansımız oldu. Sayın Cumhurbaşkanına teşekkürlerimi iletmek isterim. Ukrayna savaşından, sonuçlarından bahsettik. Slovenya saygıdeğer Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'nin arabuluculuk görevini takdir edilmektedir.

        "ERDOĞAN, BATI BALKANLAR'A İLGİ GÖSTERİYOR"

        Masum kişilerin acı çekmemesi için arabuluculuk söz konusu, adil ve barışçıl diyaloğun başlatılması söz konusu. Batı Balkanlar söz konusu olduğunda 19. kez tekrar bir araya gelmek konusunda karar verdik. Eylül soyunda BM Genel Kurulu'nun oturumlarında bir araya gelmeye karar verdik. Sırbistan, Kosova, Bosna, Hırvatistan gibi Balkan ülkelerini ziyaret söz konusu. Ben de o zirveye ev sahipliği yapıyor olacağım.

        Saygıdeğer Cumhurbaşkanının Batı Balkanlar'a ilgi gösterdiğini biliyorum, kendisine bilgeliği için teşekkür ediyorum. Fırsatları ve zorlukları görebiliyoruz. Ukrayna savaşı yüzünden gözden kaçırılabilecek fırsatları da görebiliyoruz. Bu savaş beklenenden uzun sürerse, buradaki tansiyon güneye, Balkanlara da inebilir. Bölgedeki tüm ülkeler ve liderlere şunu söylemek isterim; bu bölge barış, güvenlik, refahı hak ediyor.

        Saygıdeğer Cumhurbaşkanıyla görüşlerimi paylaştım, pek çok konuda hemfikir olduk. Tabii ki görüş farklılıklarımız olabiliyor ama sonuç olarak açıklık ve dostluğunuz için bir kez daha teşekkür etmek isterim.

        Türkiye dostlarımızdan bir tanesi. Önemli dostlarımızdan biri olmasından dolayı memnuniyet duyuyorum. Türkiye ve Slovenya'nın farklılıkları da var ancak bu dostluğu kurabilmiş olmamız gerçekten örnek teşkil eden bir durum. Sizlere bir kez daha çözüm arayışınız için, Finlandiya ve İsveç'in girişimleri için teşekkür ediyorum. Bizler müttefikiz, burada NATO'nun Ukrayna Savaşı sırasında ne kadar önemli olduğu bir kez daha kanıtlanmış durumda. Çok teşekkür ederim ev sahipliğiniz için."

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ