Dünya, bir yılı aşkın süredir uğraştığı koronavirüs salgınında tam tünelin sonundaki ışığı görüyordu ki DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Ghebreyesus'un açıklamalarıyla başka bir boyutta sorunumuzun olduğu ortaya çıktı.
Zengin ülkelerin aşı satın alma yarışını izlerken, Afrika ülkeleri arasında sadece 'bir' ülkenin aşı uygulamasına başlaması korkunç bir durumu özetliyor; Aşı adaletsizliği...
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Ghebreyesus düzenlediği basın toplantısında, koronavirüse karşı aşıya erişimde adaletsizliğe dikkat çekerek, "Şimdiye kadar en az 49 yüksek gelirli ülkede 39 milyon dozdan fazla aşı uygulandı. Düşük gelirli bir ülkeye ise sadece 25 doz verildi. 25 milyon değil, 25 bin değil, sadece 25." dedi.
Guardian'da yer alan haberde, Ghrebreyesus'un 'Bir ülkeye sadece 25 doz verildi' dediği ülkenin Gine olduğu ifade edildi. Gine'nin Rusya'nın koronavirüse karşı ürettiği Sputnik V aşısından sadece 25 doz alabildiği, Gine Devlet Başkanı Alpha Conde’nin de aşı vurulduğu belirtildi.
"AFRİKA'DA MART AYINA KADAR AŞILAMA BAŞLAMALI"
Geçtiğimiz günlerde Afrika Birliği, kıta ülkelerine dağıtılması için farklı aşı firmalarından 270 milyon doz Kovid-19 aşısı satın aldığını duyurdu. 50 milyon doz aşının nisan ile haziran ayları arasında geleceği bildirildi.
Ancak satın alınan aşıların ne zaman Afrika ülkelerine dağıtılabileceği belirsiz. Buna ilişkin konuşan DSÖ Afrika Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, Afrika kıtasına Kovid-19 aşıları mart ayında ulaşması gerekiyor." dedi. Moeti, haziran ayına kadar Afrika genelinde önemli ölçüde aşılama yapmayı hedeflediklerini kaydetti.
AŞILAMAYA BAŞLAYAN TEK ÜLKE ŞEYSELLER
Öte yandan Afrika ülkelerinde aşı programının başladığı tek ülke Şeyseller. Afrika'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası ve virüs kaynaklı ölümlerin en az görüldüğü ülke olan Seyşeller, Çinli Sinopharm şirketinin Kovid-19'a karşı geliştirdiği aşıdan 50 bin doz aldığını açıkladı.
ZENGİN ÜLKELER İHTİYACINDAN FAZLA AŞI ALIYOR
DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus yaptığı açıklamada, en az 49 yüksek gelirli ülkede 39 milyon dozdan fazla aşı uygulandığı ancak düşük gelirli bir ülkeye sadece 25 doz aşı verildiğini söyledi. Ghebreyesus, "Açık konuşmam gerekiyor, Dünya feci bir ahlaki başarısızlığın eşiğinde. Bu başarısızlığın bedeli de dünyanın en yoksul ülkelerinde insan hayatı ve geçim kaynaklarıyla ödenecek." ifadelerini kullandı.
Önde gelen 8 aşı üreticisinin ülkelerle yaptığı anlaşmaya ilişkin verileri analiz eden kuruluşun açıklamasına göre, varlıklı ülkeler 2021'in sonuna kadar nüfuslarının üç katı kadar insan için aşı satın almak üzere üreticilerle anlaştı.
Yüksek gelirli ülkelerin nüfusu, dünya nüfusunun yüzde 14'ünü oluştursa da üretilecek umut vadeden aşıların şimdiden yüzde 53'ünü satın aldı.
Fazladan aşı alan ülkelerin başında Kanada bulunuyor. Kanada'nın, nüfusunu 5 kez aşılayacak miktarda aşı satın aldığı belirtildi. Avrupa Birliği (AB) de yaklaşık 450 milyon nüfuslu AB ülkeleri için şimdiden 2 milyar doz aşı anlaşması yaptı.
Bunlara karşılık dar gelirli yaklaşık 70 ülkede gelecek yıl sadece 10 kişiden 1'i aşılanabilecek.
Aşıya erişimin adil olması için yürütülen çalışmalar kapsamında kurulan Covax programında ise 92 ülke için henüz 700 milyon doz aşı elde edilebildi.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.