Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya TARİHİ ZİRVE... NATO liderleri savaş gündemiyle toplandı - Güncel
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        NATO üyesi 30 ülkenin liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında ortaya çıkan durumu, NATO'nun Doğu Avrupa'daki uzun vadeli duruşunu görüşmek üzere bir araya geldi.

        NATO liderlerinden yapılan ortak açıklamada, "NATO, Rusya'nın saldırılarını en güçlü şekilde kınıyor" denildi.

        STOLTENBERG'DEN AÇIKLAMALAR

        Zirve sonrası NATO Genel Sekreteri Stoltenberg şu açıklamalarda bulundu: Yüksek teyakuz durmunda ekipman ve tedarikle olacağız. Dhaa fazla uçağımız olacak havada. Taşıyıcı savaş ürünlerimiz olacak ve muharip birimlerimiz de daimi olarak varlığınız sürdürecek. Toplu bir savunma ve eşgüdüm içerisinde olacağız. Ukrayna'ya daha fazla destek veriyor olacağız. Önemli askeri teçhizat, askeri ve finansal yardımlarımız da olacak. Siber güvenlik ekipmanımız destekleyecek Ukrayna'yı. Kararlılığımız devam ediyor. Müttefik liderler Çin'e çağrıda bulundu: Rus işgaline ekonomik desteklerini kesmesi lazım, baskı kurması lazım ve derhal barışçıl çözüm desteğini sunması lazım. Belarus da aynı şekilde... Savaş demek daha fazla bedel demek. NATO liderleri gayretlerini artıracak. Savunma bütçesini artıracak. Savunma harcamalarına yönelik çok ciddi bir artırım olacak.

        Soru cevap kısmında "Çin'in Rusya'ya askeri destek kısmında olursa NATO ne yapar?" sorusuna Stoltenberg "NATO mütetfikleri farklı çerçevelerde Ruysa'ya bağmlılığını Çin'e mesajımız şu bu acımasız savaşı kınasınlar ve Rusya'yı desteklemesinler. Askeri ve ekonomik destek olmasın" dedi.

        "Polonya yönetimi görüşmelere katıldı mı? Ukrayna'da barış gücü yerleştirme konusunda karara varıldı mı?" sorusuna Stoltenberg "Birlik içinde duruş sergilemeli ve Ukrayna'ya destek olmalıyız. Bu çatışma topyekün bir savaşa da dönüşmesin. Bu zaten sahaya birlik konuşlandırmayaacğımız manasına geliyor. Böyle yaparsak çatışmaya tamamen müdahil olmuş oluruz. Çatışmanın Avrupada bir savaşa, NATO ve Rusya savaşına dönmesini engellememiz lazım" dedi.

        Kimyasal tehdit konusundaki soruya ise Stoltenberg "Kimyasal silahların herhangi bir şekilde kullanımı çatışmanın doğasını tamamen değiştirir. Uluslarası hukuKun açık ihlali manasına gelir. Geniş kapsamlı sonuçları olur bu çok tehlikeli olur. Ukrayna halkını etkiler ancak aynı zamanda NATO ülkerinde yaşayan insanları da etkiler. Bu savaşın derhal bitmesi lazım. Ukrayna nükleer tehditlere karşı kendini koruyabilsin diye destekler olacak. Ukrayna'ya biyolojik, kimyasal, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı koruma sağlamak için siber güvenlik ve ekipman yardımı yapma kararı aldık." dedi.

        BEYAZ SARAY EŞ ZAMANLI YAPTIRIMLARI AÇIKLADI

        Öte yandan Beyaz Saray 400’den fazla Rus elit, Duma üyesi ve savunma şirketine, Ukrayna savaşı bağlamında Avrupalı müttefiklerle ortaklaşa yeni yaptırımlar getirildiğini duyurdu.

        AİLE FOTOĞRAFI İLE BAŞLAMIŞTI

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı NATO Zirvesi, aile fotoğrafı sonrasında Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında başladı.

        ZELENSKIY ZİRVEYE KATILDI

        Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "20 binden fazla tankınız var ve bundan yüzde birini vermenizi, satmanızı istedik ama net cevap alamadık. Savaşta yapılan yardım çağrılarına cevap alamamak korkunç bir şey. Biz sadece yaşamak istiyoruz" dedi.

        Ukrayna'ya 24 Şubat'tan bu yana binden fazla roketin atıldığının altını çizen Zelenskiy, "Kiev'den, başkentten selamlar. NATO'da değiliz ancak hem kendi değerlerimizi hem de sizin değerlerinizi savunuyoruz. Bu değerleri bir aydır kahramanca savunuyoruz. Rusya 10 yılda yeterince askeri birliğini ve ordusunu topladı. Ölümler için çılgınca paralar yatırdılar. Ukrayna binlerce ölümle, yıkılan binalarla ve göç eden insanlarıyla direniyor. Bazı vatandaşlarımız NATO ülkelerinde bulunuyor. Bir ay içinde binden fazla roket attılar ve yüzden fazla uçuş gerçekleştirdiler" ifadelerini kullandı.

         Zelenskiy'den Rusya'ya 'fosfor bombası' suçlaması
        Zelenskiy'den Rusya'ya 'fosfor bombası' suçlaması Haberi Görüntüle

        STOLTENBERG KREMLİN'İN SEBEPSİZ SALDIRILARINI KINADI

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, NATO üyesi ülkelerin, "Kremlin'in sebepsiz saldırganlığını kınadığını" ve Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği destekte birleştiğini vurguladı.

        "Bu acımasız savaşa son vermek için Rusya'ya maliyet yüklemeye devam etmeye kararlıyız." ifadesini kullanan Stoltenberg, Ukrayna halkı ve ordusunun özgürlük ve hakları için verdiği mücadeleye saygı duyduklarının altını çizdi.

        Rusya'da da "cesurca savaşa karşı konuşanların" farkında olduklarını belirten Stoltenberg, "Seslerini duyuyoruz ve onları önemsiyoruz." dedi.

        "GÜVENLİĞİMİZ İÇİN KRİTİK BİR ZAMANDA BİR ARAYA GELDİK"

        Stoltenberg, zirvede müttefiklerin Ukrayna'ya olan desteğini ve şu an ve gelecek yıllar için NATO savunmasını güçlendirmenin yollarını tartışacaklarını belirterek, "Güvenliğimiz için kritik bir zamanda bir araya geldik." diye konuştu.

        NATO Genel Sekreteri, "Şimdi havada, denizde ve karada daha fazlasını yapıyoruz. Avrupa'nın (yeni) güvenlik gerçeğine yanıt vermek için bunu sürdürmek gerekli." ifadesini kullandı.

        NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, dünkü açıklamasında "Yarınki zirvede daha fazla karar alacağız. Caydırıcılığımızı yeniden konumlandırmalıyız." diyerek, ittifakın doğu kanadındaki güçlerin sayısını kara, hava ve denizde artıracaklarını, ilk aşama olarak Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'ya daha fazla asker konuşlandırılacağını bildirmişti.

        Toplantıya Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin de telekonferansla bağlanarak konuşma yapması, NATO'dan hava savunma sistemleri temin edilmesiyle uçuşa yasak bölge talep etmesi bekleniyor.

        Olağanüstü nitelikli zirve toplantısında liderlerin gündeminde Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasındaki gelişmeler bulunuyor.

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirveyi duyurduğu açıklamasında, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin sonuçlarını, Ukrayna'ya güçlü desteğimizi ve güvenliğimizdeki yeni gerçeklik karşısında NATO'nun caydırıcılık ve savunmasının daha da güçlendirilmesini ele alacağız." ifadesini kullanmıştı.

        REKLAM

        NATO, Kasım 2021'den beri Rusya'nın Ukrayna sınırında askeri yığınağını artırması nedeniyle bu ülkeye tepki göstermiş ve Avrupa'nın doğusundaki varlığını artırmaya başlamıştı. Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya saldırı başlatmasından sonra da bu hamlelere hız verildi.

        Özellikle Baltık ülkeleri ve Polonya'daki çok uluslu muharebe birliklerine takviye yapıldı. Bölgeye de çok sayıda savaş uçağı ve savaş gemisi gönderildi. Ayrıca daha önce NATO'nun bir muharip birliğinin bulunmadığı Romanya'ya da askerler konuşlandırıldı.

        Stoltenberg'in iki hafta önce verdiği bilgiye göre, Rusya'ya karşı alınan tedbirler çerçevesinde NATO'nun yüksek hazırlıklı durumda 130 jeti, en kuzeyden Akdeniz'e kadar 200 gemisi ve ilave binlerce askeri Avrupa'nın doğusunda ve yakınlarında bulunuyor.

        NATO, Rusya ile ortaya çıkan gerginliğin ardından tarihinde ilk kez Mukabele Kuvveti'ni harekete geçirmişti. Son olarak 16 Mart'ta yapılan NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda ittifakın Avrupa'nın doğusundaki uzun vadeli konumlanması görüşülmüştü.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ