Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO temaslarına başladı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü.

        NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında bir araya gelen iki liderin NATO Karargahı'nda basına kapalı gerçekleşen görüşmesi 50 dakika sürdü.

        Yapılan görüşmeye ilişkin Fransa'dan açıklama yapıldı.

        Elysee Sarayından yapılan yazılı açıklamada, NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında bir araya gelen Macron ve Erdoğan'ın Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken iki müttefik arasındaki yakın iş birliğinin sürdürülmesi konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

        İki liderin, Ukrayna'da ve özellikle Mariupol kentinde kötüleşen insani durumu ele aldığı ve acil şekilde ateşkes sağlanması için tüm diplomatik yolları kullanmaya devam edeceklerini dile getirdiği aktarılan açıklamada, "Ateşkes uygulanmaya başladığında Fransa ve Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakere sürecine destek verme konusunda hazır bulunacak." denildi.

        Açıklamada, Macron ve Erdoğan'ın Güney Kafkasya'daki durumu da görüştüğü aktarıldı.

        "İkili, Ukrayna'daki savaşın bölgeye olası istikrarsızlaştırıcı etkilerini önlemek istiyor." ifadesi kullanılan açıklamada, Macron'un Fransa'nın Minsk Grubu kapsamında Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki krize kalıcı siyasi çözüm bulunması konusunda kararlı olduğunu söylediği belirtildi.

        Açıklamada, Macron'un Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda verilen çabalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdiği kaydedildi.

        AİLE FOTOĞRAFINDA YER ALDI

        Macron ile görüşme sonrasında NATO liderleri aile fotoğrafı için bir araya geldi. Aile fotoğrafı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile selamlaştı.

        Tüm liderlerin alana gelmesi ile NATO Aile Fotoğrafı çekildi.

        DRAGHI İLE GÖRÜŞTÜ

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında İtalya Başbakanı Draghi ile de öğle saatlerinde bir araya geldi.

        Görüşmeye iki ülkenin temsil heyeti de eşlik etti.

        ESTONYA BAŞBAKANI KALLAS İLE GÖRÜŞME

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ı kabul etti.

        Erdoğan ve Kallas'ın NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında NATO Karargahı'ndaki basına kapalı görüşmesi 40 dakika sürdü.

        Kabulde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.

        BRÜKSEL'DE 3 BÜYÜK ZİRVE

        NATO LİDERLER ZİRVESİ

        Avrupa Birliği (AB) kurumlarıyla NATO'ya ev sahipliği yapan Belçika'nın başkenti Brüksel, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında bir günde 3 büyük zirve toplantısına ve onlarca devlet ve hükümet başkanına ev sahipliği yapacak.

        24 Mart'ta düzenlenecek üç zirveden biri NATO karargahında yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı NATO Liderler Zirvesi, 30 müttefik ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirdi.

        REKLAM

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirveyi duyurduğu açıklamasında, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin sonuçlarını, Ukrayna'ya güçlü desteğimizi ve güvenliğimizdeki yeni gerçeklik karşısında NATO'nun caydırıcılık ve savunmasının daha da güçlendirilmesini ele alacağız." ifadesini kullanmıştı.

        AB LİDERLER ZİRVESİ

        Bir diğer zirve toplantısı 27 AB ülkesinin liderleri arasında yapılacak. 24-25 Mart'taki olağan zirve toplantısı yine Rusya-Ukrayna savaşı ağırlıklı geçecek.

        Toplantının bir bölümüne NATO Zirvesi için Brüksel'e gelecek ABD Başkanı Joe Biden da katılacak.

        Planlı AB Liderler Zirvesi'nde Rusya'nın saldırısı öncesinde zaten güvenlik konusunun ele alınması planlanıyordu. Toplantıda, liderlerin AB'nin güvenliğiyle ilgili gelecek 5-10 yıllık dönem için atacağı adımları belirleyecek "Stratejik Pusula" belgesinin liderlerce onaylanması bekleniyor.

        G7 ZİRVESİ

        NATO ve AB zirvelerinin yanı sıra G7 ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları da Brüksel'de görüşecek.

        G7'nin dönem başkanı Almanya Başbakanı Olaf Scholz, üye ülkeleri Brüksel'de Rusya-Ukrayna savaşının etkilerini görüşmek üzere toplantıya davet etmişti.

        G7 Zirvesi toplantılarına üye ülkeler Almanya, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada, Japonya'nın liderlerinin yanı sıra AB Konseyi Başkanı ve AB Komisyonu Başkanı da katılıyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ