Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Son dakika: THY'den yeni hamle! 12-13 banka ile masada - İş-Yaşam Haberleri

        Türk Hava Yolları’nın (THY), İstanbul üçüncü havalimanına taşınması kapsamında yapacağı yatırımlarda kullanılmak üzere 800 milyon dolar ile 1 milyar dolar arası kredi için 12-13 yerli ve yabancı banka ile imza aşamasında olduğu belirtildi.

        REKLAM

        Konuya yakın üç kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye göre finansman sağlayacak bankalar arasında beş yerli banka ve ICBC’nin de dahil olduğu Çinli bankalar bulunuyor. Anlaşmanın temmuz ayında sonuçlanması bekleniyor.

        Geçtiğimiz hafta da Türk Hava Yolları'nın kargo markası Turkish Cargo ile Çinli ekspres kargo devi ZTO ve Hong Konglu PAL Air arasında Hong Kong merkezli ortak şirket kurulması için iş birliği anlaşması imzalanmıştı.

        THY’nin İstanbul üçüncü havalimanına taşınmasında kullanılacak kredi için bankalarla görüşmelerin sürdüğünü ve imza aşamasında olduğunu belirten kaynaklar, "IGA sadece havalimanını yapıyor. THY yeni havalimanına binalar, müşteri satış ofisleri, taşıma bantları gibi yatırımları kendisi yapacak ve bunlar için finansman gerekiyor" dedi.

        Söz konusu finansman için Çinli bankaların da iştahlı olduğuna değinen diğer bir kaynak ise "Kredide vadeler bir yılı geri ödemesiz olmak üzere 3 ve 5 yıl arasında değişiyor" diye konuştu.

        HİSSELERİ YÜKSELDİ

        Toplam yatırım bedeli 10.2 milyar Euro seviyesinde olan İstanbul 3. havalimanının 29 Ekim’de hizmete açılması planlanıyor. Üçüncü havalimanında 90 milyon yolcu, orta uzun vadede 150 milyon yolcu hedefleniyor.

        THY’nin taşınma operasyonu için almayı planladığı kredi anlaşmasının yakında imzalanacağı yönündeki haberlerin etkisiyle şirketin borsadaki hisseleri yüzde 6’dan fazla değer kazandı.

        S&P'DEN NEGATİF İZLEMEDEN ÇIKARDI

        Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poor’s (S&P), Türk Hava Yolları’nın (THY) kredi notunu negatif izlemeden çıkardığını duyurdu.

        Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada THY’nin "BB-" olan kredi notunun negatif izlemeden çıkarılarak teyit edildiği, not görünümünün ise “durağan” olarak belirlendiği bildirildi.

        Açıklamada THY’nin zorlu 2016 yılından sonra, geçen yıl güçlü operasyonel sonuçlar elde ettiği vurgulandı.

        Açıklamada, ön rezervasyonlar ve Türk turizmindeki iyileşmenin etkisiyle şirketin güçlü EBITDA (faiz, verg, amortisman öncesi kar) performansının 2018 yılında da devam etmesinin öngörüldüğü de bildirildi.

        THY'nin bağımsız kredibilitesinin iyileştiğine vurgu yapılan açıklamada, durağan görünümün şirketin 2018 yılında güçlü kar elde edeceğine ilişkin beklentiyi yansıttığı kaydedildi.

        Açıklamada ayrıca önümüzdeki dönemde havayolları trafiğinde devam eden iyileşmenin artan yakıt fiyatları ve sermaye harcamalarını dengelemesinin beklendiği belirtildi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ