Son şans! Plastik görüşmeleri Cenevre’de başlıyor
Hayatın her alanında kullanılan plastikler insan ve çevre sağlığı için büyük tehdit oluşturuyor. Plastik üretimi 1950'den bu yana 200 kattan fazla arttı. Plastiğe, dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest'te rastlamak mümkünken aynı zamanda dünyanın en derin noktası olan Mariana Çukuru'ndan da çıkıyor. Dünyayı kaplayan plastik kirliliğinin 8 milyar ton olduğu hesaplanıyor
ABONE OLHayatın her alanında kullanılan plastikler insan ve çevre sağlığı için büyük tehdit oluşturuyor. Pasifik Okyanusu'nda birikmesiyle meydana gelen "Büyük Pasifik Çöp Yığını" bunun en büyük örneklerinden birisi. İsviçre’nin Cenevre şehrinde yarın (5 Ağustos) Küresel Plastik Anlaşması için yeni bir zirve başlıyor. Uzmanlar bunun “son şans” olduğunu vurguluyor.
Dünyanın en etkili akademik tıp dergilerinden olan Lancet’te yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, plastik üretimi 1950’den bu yana 200 kattan fazla arttı.
2024 yılında Güney Kore’nin Busan şehrinde yapılan görüşmelerde bir sonuç çıkmamıştı. 95 ülkeden bakan ve temsilcilerin katıldığı toplantıda “Güzel Uyandırma Çağrısı” olarak bir deklarasyon imzalamıştı. Cenevre’deki toplantıda ise uygulanabilir bir eylem planı üzerinde anlaşma arayacak.
Pasifik Okyanusu'nda plastik atıkların birikmesiyle meydana gelen "Büyük Pasifik Çöp Yığını" (GPGP), mikroplastiklerin besin zincirine karışması sonucu insan sağlığı için ciddi tehlike oluşturuyor.
Bu çöp yığını hem devasa alana yayıldığı hem de sudaki atıkların bir kısmı okyanusun derinliklerine doğru battığı için GPGP'nin net boyutu hesaplanamamakla birlikte yüzey alanının yaklaşık 1,6 milyon kilometrekare olduğu tahmin ediliyor. Bu, Türkiye'nin yüz ölçümünün neredeyse 2 katına tekabül ediyor.