Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Avrupa Ligi Van Persie mi yoksa Fernandao mu ? Fenerbahçe - Lokomotiv Moskova maçı öncesi son taktikler - Futbol Haberleri

        Zirve takımlarının genel karakteristiği alışkanlıkları üzerinden oynayan, önlem almaktansa önlem alınan proaktif takımlar olmasıdır. Lokomotiv Moskova ise tam tersine reaktif bir ekip.

        Rus takımı hem topun arkasına geçerek kontra atak temelli oyunu hem de rakip yarı sahada yerleşik hücum futbolunu oynayabiliyor. Rakiplerin oyunlarında öne çıkan özelliklerine karşı iyi hazırlanıpzaaflarını işleyebiliyorlar. Kadıköy'de pek gösteremediler ama hızlı pas alışverişleriyle iyi harmanladıkları set hücumlarında da ortalamanın üzerindeler.

        Kırmızı yeşilli takım bu sezon Moskova derbilerinde Spartak, CSKA ve Dinamo karşısında 3 beraberlik ve 1 galibiyet alarak yenilmedi. Zenit maçlarında bir galibiyet ve beraberlikleri var. Sporting ve Beşiktaş deplasmanlarından 4 puan çıkardılar. Öte yandan, favori oldukları maçlarda sürpriz kayıplar yaşayabiliyorlar. İç sahada Terek, Anzhi, Ural gibi orta sıra takımlarına karşı kazanamadılar. Deplasmanda Krasnodar'dan 6 gol yediler.

        Reaksiyonel takımların temel sorunu da bu. Bozmaktanüretkenliğe geçmekzorunda kaldıklarında afallıyorlar. Üstelik artık Niasse kozundan da yoksunlar.

        Rus temsilcisigenellikle 4-2-3-1 ya da 4-4-1-1 oynasa da önemli olan dizilişlerinden ziyade maç stratejileri olacaktır. Fenerbahçe'nin hem baskılı hem de bekleyen Lokomotiv Moskova'ya karşı hazırlıklı olması lazım çünkü her iki durumda da Rus takımının faydalanılabilecek birçok defosu bulunuyor.

        Lokomotiv Stadı'nda öncelik ne olmalı peki ? Vitor Pereira çok net ipuçları verdi aslında.

        Harita

        Hücum mu yapmalı savunma mı ?

        • Vitor Pereira

        Vitor Pereira buna rağmen dünkü basın toplantısında skoru koruma güdüsüyle oynamaktansa ofansif, agresif ve kazanmak için mücadele edecek bir takım vurgusu yaptı. Fenerbahçe her ne kadar ligin ortasından itibaren savunmasıyla ön plana çıkıyormuş gibi görünse de genetiği hücum etmek üzerine kurulmuş bir kadroya sahip.

        Sarı lacivertliler rakip sahada oynadıkça ritm bulan ve özgüveni artan profilde takım. Türkiye'de çok daha kötü savunmalar 4-5 pozisyonda bir gol yerken Fenerbahçe'nin ligde her 3 pozisyonda bir kalesinde gol görmesi de biraz bununla alakalı. Simon Kjaer'in dikkat çektiği "alışık olunmayan" hava şartları, saha ve seyirci avantajıyla birlikte erken yenecek gol Rusları umutlandıracaktır. Uzatma durumunda da daha dinlenmiş taraf olan LokomotivMoskova'nın avantajlı olacağı su götürmez.

        "İstanbul'da işler istediğimiz gibi gitmemişti ama Moskova'da farklı bir futbol oynayacağız. Nasıl olacağını göreceksiniz." - Jan Durica

        Fenerbahçe'nin savunma yaparak rakibi üzerine davet etmektense baskı kurarak bir gol atması, bu durumda Rus temsilcisinin turu geçmesi için 4 golle cevap vermesi gerekeceği için işi bitirmesi anlamına geliyor. Zira kırmızı yeşilli ekip bu sezon hiçbir maçta 4 gol atamadı. 3 farklı kazandığı iki maç ise ligin düşme potasında, sırasıyla 13. ve 15. basamakta, yer alan Ufa ve Anzhi karşısındaydı.

        Kısacası Vitor Pereira'nın hücumun altını çizmesi - Lokomotiv Moskova'yı yanıltmak için bir akıl oyunu değilse - eldeki iki farklı avantaja rağmen oldukça mantıklı bir tercih.Mesele Fenerbahçe'nin o golü nasıl bulacağı. Slovak stoper farklı oynayacağız demekle ne kastediyor bilinmez ama Fenerbahçe'nin her türlü senaryoda gol atmak için fazlasıyla opsiyonu var.

        Kontra atak fırsatları

        Fenerbahçe, bu sezon ligde sadece 7 kez kontra atak golü bulabildi. Toplam gollerdeki oranı % 19. Sarı lacivertliler dominant olmak üzerine kurulu bir takım olduğu için bu oran düşük ama doğal. Yine de Rusya deplasmanında, rakibin baskı kurmasını engellemek için muhakkak kontra tehdidi oluşturulmalı.

        Nani, Volkan Şen, Alper, iki kanat beki ve oynarsa Van Persie bu açıdan etkili olabilecek hücum silahları.

        Lokomotiv Moskova'ya kontra atak yapmak için en uygun anlardan biri önde yerleşen kanat bekleri Denisov ve Yanbev/Shishkin tarafından bırakılan boşluk. Zira bekler ileri çıktığında stoper ikilileri o alanı doldurmakta dakik davranamıyor ve geç kalıyor. Özellikle de Vedran Corluka.

        Merkezde yapılan top kayıplarında stoper Corluka top kazanmak için önündeki alana hamle yaptığı için savunmadaki derinlik de kayboluyor. Hırvat oyuncu top kazanmada % 60 başarıya sahip. Bir savunma oyuncusu için düşük olan bu oranın sebebi ağır olması. Çabuk dönebilen oyuncular karşısında kolay geçiliyor.

        Santrfor ya da 10 numara, hücum edilen kanada yaklaşır ve kenar oyuncusuyla varyasyona girerse Fenerbahçe'nin rahat pozisyonlarda ikiye bir yakalaması işten bile değil.

        Lokomotiv Moskova kanatlarda top kaybı yaptığında hemen birkaç futbolcuyla agresif pres yapıyor. Hücum yönünün yakınında görev yapan defansif/merkez orta saha oyuncusu da bu prese katılıyor, partneri ise savunmasına yaklaşıyor. Fenerbahçe bu anlarda çizgiyi zorlamaktansa topu kanattan çabuk bir şekilde merkeze aktarabilir ve Lokomotiv'in kontrolünü kaybettiği merkezde, ofansif orta saha oyuncusuyla ya da forvetiyle topu buluşturursa, rakibini geniş alanda yakalayabilir.

        Böyle bir durumda ters kanattan gelecek bek/açık desteğiyle birlikte hücumda maksimum genişlik sağlanabilir. İyice açılan savunmaya karşı top tekrar kanada aktarılırsa rakip beklerin arkasındaki alan kullanılabilir ya da birebir pozisyon üretilebilir. Bir diğer denemeye değer seçenek de merkezden araya derin oynayarak Lokomotiv savunma hattını oyundan düşürmek.

        Fernandao yerine Van Persie

        Lokomotiv stoperleri böyle anlarda öne çıkmayıp derinde yerleşiyor ve orta saha merkezi de hakim alanlarını korumaktansa ya geriye doğru hareketlenerek ya da prese çıkarak yerini kaybediyor.

        Pres yaparlarsa arkadaki geniş alana oynayarak, hamle yapmak zorunda kalan stoper karşısında ikiye bir bulunabilir. Geriye yaslanırlarsa da bu kez önlerindeki boş alanda aynı durum yaratılabilir.2-0 dezavantajı yüzünden Lokomotiv büyük ihtimalle maça tempolu ve baskılı başlamak isteyecektir.

        Vitor Pereira bu durumda çabuk dönemeyen, savunma arkasına deparlanamayan ve topla hareketliliği düşük Fernandao yerine muhakkak Van Persie ile başlamalı. Hollandalı'nın kenarlara deplase olabilmesi, pas yapıp adam geçebilmesi ve hızlı hücumlarda savunma arkasına sarkıp top taşıyabilmesi Fenerbahçe adına bu maçta çok değerli.

        Diego cezalı olmasa, herkese gına getiren dönüşleri Corluka karşısında işlevsel olabilir ve tam aradığı ortamı bulabilirdi ama Ozan da rakibin vereceği derinlikte, Molde deplasmanında attığı goldeki gibi çok etkiliolabilir.

        Yerleşik hücum şansları

        Ruslar,oyununu rakibine kabul ettiremeyip sahasında kaldığında savunma genişliğini dar tutuyor. Merkezden gelebilecek rakip ataklara önlem olarak da orta sahayı daraltıyorlar. Kenarlarda alan bırakıyorlar. Bu tercih, merkezdeki oyuncularının ağır fakat kanat oyuncularının takım şeklini bozmadan çizgiye hızlı açılmasını kolaylaştıran atletik yeteneklere sahip olmasından kaynaklanıyor.

        Öte yandan, sağ bekleri Shishkin başta olmak üzere kanat bekleri birebirlerde iyi değil.Fenerbahçe 3. bölgenin yakınlarındaCaner ve Nani arasında koşu yolunu işlemeye yönelik çabuk varyasyonlarla rakibini gafil avlayabilir.

        Kanat beklerinin açıkta kaldığı zamanlarda stoperlerin savunmada kanatlara açılması da dizilişteki mesafe aralığını yükseltiyor. Boş alanlara doğru araya ve derin oynanabilir. Ayrıca, Rus ekibi top kapmak için agresif ve hevesli merkezine rağmen savunma hattını kalesine hayli yakın kuruyor.

        Dolayısıyla, rakipler yüksek tempoyla oynadığında o tempoyu daha fazla koruma şansı bularak atak tazeleyebiliyor ve müdahaleye maruz kalmadan önce pas verecek zaman bulabiliyor. Lokomotiv stoperleri müdahele için hareketlendiğinde, Fenerbahçe hücumcuları deparlı koşuya başlayarak ya da hangi stoper eyleme geçtiyse ona karşı ikiye bir pozisyon oluşturarak bundan faydalanabilir.

        Lokomotiv'in bir başka kusuru da yüksek tempo yaparak oyunu genişleten rakipler karşısında savunmasını taç çizgilerine doğru açmak zorunda kalması. Sonrasında oyun iç kulvarlara doğru yönlendiğindeyse Denisov ve Shishkin'in zamanında alanı daraltamaması. Fenerbahçe hangi kanattan hücum ediyorsa o bölgede bu yolla rakibini delecek bir kulvar oluşturabilir. Kadıköy'de oynanan ilk maçta bunu çok iyi başarmıştı.

        Duran toplar

        Boy ortalaması hayli yüksek olan Fenerbahçe ilk maçta 13 korner kullanmasına duran toplarda fazla tehlikeli olamamıştı. Golleri akan oyundaki kenar ortalarıyla bulmuştu. Kanarya, deplasmanda yakalayacağı duran topları daha verimli kullanmaya çalışacak. Lokomotiv Moskova hem kornerlerde hem de serbest vuruşlarda alan savunması yapıyor.

        Korner savunmasında kale sahasında kalabalık ve yakın yerleşiyorlar. Kanat beklerinden biri ön direği alıyor. Kalan oyuncular ise altı pas çizgisini çevreleyecek şekilde, iki hatta 4+3 alan savunması yapıyor. İki futbolcu ise hem yay ve penaltı noktası arasına kullanılacak topları kesmek hem de sekeni alıp kontra atak başlatmak için ceza sahası ön bölgesine yakın duruyor. Guilherme de atletik ve bölgesine gelen topları çıkıp kontrol etmekte ya da uzaklaştırma da iyi bir kaleci.

        Fenerbahçe'nin kalabalık kale sahasına korner kullanması verimli olmayacaktır. Yay ve penaltı noktası civarına yerleşen ve hava hakimiyetleri düşük Kasaev ve Samedov üzerine yüksek oynayarak kale ağzına indirmek etkili olabilir.

        Bir diğer seçenek de 4+3 arasındaki bölgeye geriden sprintle hücum etmek. Lokomotiv Moskova savunmacıları duran toplarda hareket eden rakiplerini kovalamaktansa sabit karşılayan bir takım ve bu durağanlık avantaja çevrilebilir.Dönen toplar için de 18 önünde şutör oyuncu bırakılarak seken top tamamlanabilir. Mehmet Topal bu açıdan hayli işlevsel olabilir.

        Serbest vuruşlardaysa Lokomotiv takımı tek hatta diziliyor. Uzun oyuncular merkeze yoğunlaşıyor. Top ceza sahasına ortalandığında tüm hat blok halinde kaleye doğru hareketleniyor. İki oyuncu yine sekeni almak ve kontra başlatmak için hattın önünde kalıyor. Klasik, aşağı yukarı her takımın kullandığı bir savunma planı. Fenerbahçe için maden kısa olan Denisov'un bölgesi. Özbek futbolcunun baraja girdiği anlardaysa plase Kolomoitsev.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ