Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, olaylı derbiyi değerlendirdi - Futbol Haberleri

        Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, Trabzonspor - Fenerbahçe maçlarının geçmişten gelen sıkıntılar ve birikimle birlikte bugüne kadar hep sıkıntılı olduğunu söyledi. Özellikle son 3 yılda bir maçın dışında hep sıkıntılı maçlar yaşadıklarını belirten Celil Öz, "Bu maçta da benzer sıkıntıların olabileceğini hesap ettik. Fakat gerek basında, gerek yönetimin demeçlerinde bu anlamda yoğun bir olumsuzluk veya ortamı germeye yönelik mesajlar yoktu. Ancak her şeye rağmen geçmişte yaşanan olaylar nedeniyle hazırlık yapmıştık. Kendi güçlerimizin yanında Bakanlıktan 600 kişilik takviye destek istedik. Polis ve özel güvenlik olmak üzere 1261 kişiyle güvenlik önlemleri aldık" dedi.

        "İHMAL VARSA DEĞERLEDİRECEĞİZ"

        Hakeme saldıran taraftarın 2-3 dakikalık bir boşluktan faydalanarak sahaya atladığını kaydeden Vali Celil Öz açıklamalarını şöyle sürdürdü:

        "Güvenlik önlemlerini aldık, birkaç hafta öncesinden başlayarak güvenlik birimlerimizle toplantılar yaptık. 84-85 dakikalara kadar gerek saha içinde, gerek tribünde atılan bazı maddeler dışında ciddi olumsuzluk ve gerginlik yaşanmadı. Ancak bu dakikalardan sonra kale arkasındaki filelerin indirilmesi yönünde hareketlenme başladı. Bunun öncesinde biz daha önceden de o bölgede tedbirlerimizi almıştık. Görüntülere bakarsanız, kale arkası tribünün hem sağ hem de sol köşesinde yeterli miktarda güvenlik personeli vardı. Polislerin o aşamada müdahale süreci gerçekleşemediği için fileler indirildi. Açık tribün tarafındaki polislerin hazırlıklarını yapıp kalkanlarını kapatması süreci arasında 2 veya 3 dakika boşluk oluştu. Bu boşluk sırasında sahaya 2 genç atladı. Bunlardan birisi maalesef o boşluktan istifa ederek atlayıp hakeme saldırdı. O saldırının arkasında gerekli müdahale yapıldı ama iş işten geçmiş oldu. Burada özel güvenlik ve polisin ihmali var mı onu mutlaka değerlendireceğiz."

        BAKANLIK İNCELEME BAŞLATTI

        Güvenlik önlemlerinde zafiyet iddialarına ilişkin Valilik ve Bakanlıkça inceleme ve soruşturma başlatıldığını ifade eden Vali Öz, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Valilik olarak planlama ve uygulama aşamasında güvenlik önlemleriyle ilgili araştırma, inceleme yapıyoruz. Bakanlığında bu anlamda araştırma inceleme ve soruşturması söz konusu. Bu konuda biz de dâhil eksiği, hatası kimin varsa hesabını verecek. Bu işe sadece güvenlik eksik noktasında bakarsak, bu sıkıntılar kalıcı bir şekilde devam edecek. Bu sorunu kökten çözmek için sivil toplum kuruluşları basın, kulüp yönetimi ve ileri gelenleri ile bu sorununa ortak çözüm bulunmalı. Güvenlik konusunda zafiyet varsa bunlar soruşturma ile ortaya çıkacak. Bu olayı beraberce soruşturma sonucunda değerlendireceğiz."

        SÜRMENE'DE FENERBAHÇE OTOBÜSÜNE SALDIRI OLAYI

        Fenerbahçe otobüsüne Sürmene'de silahlı saldırı yapılması konusunun hala daha aydınlatılamaması ile ilgili yöneltilen soruyu da yanıtlayan Vali Öz, şunları söyledi:

        "O olayın çok farklı, çok organize olduğu yönünde yorumlar yapıldı. Bunu konuşmak için çok erken ama bu şekilde iddialı konuşmalar kamuoyunu geriyor. Sürmene'deki olayda da o dönemde çok büyük iddialar ortaya atıldı. Fransa'dan bile terör uzmanları yorum yaptı. ‘Bu bir terör işidir. Bir gece orada kamp kuruldu, bu olay öyle gerçekleşti' denildi. Olayda kullanıldığı belli olan av tüfeği, 'yok öyle değildir, profesyonel tüfekle yapıldı' diye de iddialar ortaya atıldı. O süreçte iş adli sürece intikal ederken bütün delilleri kamuoyuyla paylaştık. Bu konunun çözülmesi için bütün gayretimizi gösteriyoruz. Detaya girmemek kaydıyla çok organize bir iş olduğunu düşünmüyorum. Tüfek suyun içine atıldığı için ve derede bir süre kaldığı için parmak izi olmadığını düşünüyorum."

        "DAYISININ PASSOLİG'İ İLE STADA GİRDİ"

        Hakeme saldıran taraftar O.M' nin dayısı Yılmaz Taşkın'a ait Passolig kartı ile stada giriş yaptığı tespit ettiklerini ve bu konuda da yasal işlem başlatıldığını dile getiren Vali Öz, "Stat girişlerindeki kontrollerin, kulüp yönetimi tarafından ve onların özel güvenliği tarafından yapılması esastır. Polis ve özel güvenlik üst araması yapıyor. Özel güvenlik passolig kontrolü yapıyor. Kişiler sahaya girerken bir daha üst araması yapılıyor. Kulübün bu konuyu değerlendirmesi gerekiyor. Sahaya atlayan genç dayısının passoligini kullanıyordu" dedi.

        Hakeme saldıran O.M.'nin dayısı Yılmaz Taşkın, olay sonrasında yaptığı açıklamada yeğenine hak verip, "Adaletin olmadığı yerde anarşi başlar. Sen benim oyuncularımı sahada katledersen, 4 tane kırmızı kart gösterirsen, tüm dünya hakemleri eleştirirken sen hakem için hiçbir şey yapmazsan olacağı budur" demişti. Yılmaz Taşkın, maçlara gitmediğini anlattıktan sonra da "Biliyorum ki gitsem yeğenim yapmazsa ben yapacağım. 'Ne gereği var?' diyorum, çekiliyorum kenara" ifadelerini kullanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ