Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İşte Suriye operasyonuna destek veren ve karşı çıkan ülkeler

        Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığının açıklanmasının ardından ilk operasyon yapıldı. ABD Başkanı Donald Trump'ın sabaha karşı duyurduğu operasyona İngiltere ve Fransa da katıldı. Türkiye'nin destek verdiği operasyona Rusya ve İran'dan tepki geldi. İngiltere ve Fransa'nın dışında askeri destek vereceğini açıklayan bir Avrupa ülkesi yok. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, talep gelmesi durumunda operasyonda yer alabileceklerini belirtmişti.

        Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye operasyonuna katılmayacaklarını açıklamıştı. Merkel, müdahale olması durumunda Almanya'nın "askeri olmayan yollardan" destek vereceğini belirtmişti.

        Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ülkesinin Suriye'de düzenlenecek olası bir askeri harekata anlayış gösterdiğini ancak bunun orantılı olması gerektiği konusunda uyarmıştı. Rutte, askeri operasyona katılmayacakları kararını açıklamıştı.

        REKLAM

        Daha önce yaptığı açıklamada askeri operasyona katılmayacaklarını söyleyen Kanada Başbakanı Justin Trudeau, operasyonun başlamasının ardından yaptığı değerlendirmede "Kanada, geçtiğimiz hafta Doğu Guta’da düzenlenen saldırıda kimyasal silah kullanımını en güçlü şartlarda kınamıştı. Kanada, ABD, İngiltere ve Fransa'nın, Esad rejiminin kendi halkına karşı kimyasal silah saldırıları başlatma imkanlarını bozmak için harekete geçme kararını destekliyor.’’ dedi.

        Suudi Arabistan, Suriye'deki kimyasal saldırı iddialarının ardından sorumluların yargılanması gerektiğini açıkladı. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ise "Müttefiklerimizin talep etmesi durumunda operasyonda yer alacağız" demişti.

        Çin, Suriye'de Rusya ile birlikte Suriye hükümetine destek veren ülkelerden olsa da bu hafta ABD'nin BMGK'daki Suriye teklifini veto etmedi, çekimser oy kullandı. Öneri, Rusya'nın vetosuyla hayata geçmedi.

        RUSYA VE İRAN'DAN SERT TEPKİLER

        Rusya Devlet Başkanı Putin, operasyonu sert bir şekilde kınadıklarını belirterek BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağıracaklarını söyledi. Putin, ABD ve müttefiklerinin Suriye'ye saldırısının insanlık felaketini arttıracağını, insani ilişkileri yıkacağını söyledi.

        REKLAM

        Operasyonun ardından İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada sert ifadeler kullanıldı. Bakanlık, saldırının bölgede ciddi sonuçlar doğuracağını belirtti. Lübnan'daki Hizbullah'ın Al Manar televizyonu, İran dini lideri Ali Hamaney'in Suriye'ye saldırıya tepki gösterdiğini belirtti. Televizyonun aktardığına göre Hamaney, "ABD ve müttefikleri Suriye'de işledikleri suçlardan birşey kazanamayacaklar. Suriye saldırı suçtur. ABD Başkanı, İngiltere Başbakanı ve Fransa Cumhurbaşkanı suçludur" dedi.

        KKTC: GELİŞMELERİ YAKINDAN İZLİYORUZ

        Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada,Suriye'deki gelişmelerin Türkiye ile birlikte yakından izlendiği kaydedildi.

        ABD, Fransa ve İngiltere'nin sabaha karşı Suriye'ye gerçekleştirdiği hava saldırısıyla ilgili KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklama yapıldı. "KKTC olarak sivillere karşı başta kimyasal silah olmak üzere herhangi bir biçimde zarar verecek her tür saldırıyı kınıyoruz ve sorumlularının cezalandırılmasının bu türden olaylarının tekrarının önlenmesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz" denilen açıklamada şunlar kaydedildi:

        "Bu bağlamda sabah saatlerinde Suriye'de belirli hedeflere karşı düzenlenen füze saldırılarının yeni bölgesel gerginliklere ve silahlı çatışmalara neden olmadan tamamlanmasını umut ediyoruz. Dileriz bölgemizdeki bu gerginlik en erken zamanda son bulur ve kimden gelirse gelsin sivillerin can ve mal güvenliğini tehlikeye atacak gelişmeler yaşanmaz. Dün itibarıyla bir yandan Güvenlik Kuvvetleri Komutanımız diğer yandansa Barış Kuvvetleri Komutanımızla Kıbrıs adası etrafındaki ve genel anlamda bölgemizdeki gelişmeleri özellikle güvenlik perspektifinden ele aldık. Türkiye Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri ile işbirliği halinde bölgedeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz, KKTC karasuları ve sahilleri herhangi bir güvenlik tehlikesiyle karşı karşıya değildir."

        İTALYA

        İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, ABD ve müttefiklerinin Suriye'ye düzenlediği hava saldırısına ilişkin, "Bu, kimyasal silahların kullanılması ve yayılmasına yönelik bir eylemdi. Bu tırmanışın başlangıcı olamaz ve olmamalı" ifadelerini kullandı.

        İSPANYA

        ABD’nin öncülüğünde gerçekleştirilen saldırıya İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise "Son günlerde Suriye'de yaşananlar ateşkes ihlalinin çok ötesine geçiyor. Bu zulümlere cevap, meşru ve orantılı” açıklamasını yaptı.

        ÇEKYA

        Suriye rejimine gerçekleştirilen hava saldırısını destekleyen Çekya Başbakanı Andrej Babiş ise "Sivil halka kimyasal silah kullanan Suriye rejimine karşı hava saldırısı kaçınılmazdı" ifadelerini kullandı.

        AVUSTRALYA'DAN RUSYA'YA TEPKİ

        Avustralya başbakanı, ABD, Fransa ve İngiltere tarafından gerçekleştirilen, Suriyedeki üç kimyasal silah ünitesinin hedeflendiği saldırıları desteklediğini açıkladı.

        Daha önce Dışişleri bakanlığı sayfasından yapılan açıklamanın ardından kameraların karşısına geçen Malcolm Turnbull kimyasal silah kullanımının suç olduğunu hatırlatarak tolere edilemeyeceğini belirtti. Rusya'ya Suriye üzerindeki etkisini kullanmasını tavsiye eden Malcolm, Douma saldırısında 75 kişinin öldüğünü hatırlattı.

        Suriye rejiminin varlığını sürdürmek için Rusya'ya muhtaç olduğunu ifade eden başbakan, verilen cevabın yerinde olduğunu ancak Rusya'nın buna hiç izin vermeyerek engelleyecek ağırlık koymuş olması gerekirdi şeklinde konuştu.BMGK üyesi olan ve kimyasal silah kullanımı karşısında durması gereken Rusya'nın inkar politikası ile olay sanki Suriye tarafından gerçekleştirilmemiş gibi davranmasına tepki gösterdi.

        Rejimin tüm kimyasal silah olanaklarının elemine edildiği iddialarının doğru olmadığını söyledi.

        Theresa May ile Suriyedeki kimyasal saldırıyı tartışırken Rus ajanlar veya direk Rusya tarafından Salisbury'de sinir gazı kullanılmasına değindiklerini belirterek Rus diplomatları bu nedenle sınır dışı ettiklerini de hatırlattı. Ve buna benzer eylemlere sıfır tolerans gösterileceğini açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ