Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Telefon Kim Tarafından İcat Edildi? Telefonu Kim Buldu, İlk Kez Kaç Yılında ve Hangi Ülkede Bulundu?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Etimolojik kökeni; eski Yunancadaki Telos (Uzak) ve Phone (Ses) kelimelerinin birleşmesi olan telefon ne zaman bulundu? İşte, tüm detaylar.

        Telefonu Kim İcat Etti?

        Telefon; 1876 yılında Alexander Graham Bell tarafından icat edilmiştir. Sağırların duymasını ve konuşmasını sağlayacak bir cihaz üretme niyetinde olan Graham Bell’e bu deneylerinde arkadaşı Thomas Watson yardımcı olmuştur. Bell; 7 Mart 1876 yılında telefonun patentini almış icadını ilk kez Boston’daki bir fuarda tanıtmıştır.

        Her ne kadar telefonun mucidi olarak Graham Bell kabul edilse de İtalyan mucit Antonio Meucci de bahsedilmesi gereken önemli bir isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Bell’den 5 sene önce 1871 yılında Meucci tarafından ‘’ses aktarımı yapan cihaz’’ başvurusu Amerikan Patent Ofisi’ne yapılmıştır. Fakat maddi sıkıntıları sebebiyle bu başvuruyu sadece 1874 yılına kadar sürdürebilen Meucci’nin, bu tarihten sonra başvurusu iptal edilmiştir.

        REKLAM

        Telefon Nasıl İcat Edildi?

        Boston Üniversitesi’nde görev yapan Graham Bell çıkan sesleri mekanik olarak yeniden üreten bir cihaz üzerine çalışmış ve bu uğurda büyük uğraşlar vermiştir. Bunu sağlayacak bir düzenek üzerinde çalıştığı sırada konuşmanın yarattığı titreşimleri duymuş ve ortaya çıkan bu durum Bell’de büyük umutlar yaratmıştır.

        Bu yoldaki deneylerini, kendisine yardımcı olan genç elektrikçi Thomas Watson ile evinde gerçekleştiren Graham Bell; yaptığı bir inceleme sırasında üzerine bir şey dökmüş ve diğer odada bulunan Watson’dan yardım istemiştir. Watson’ın sesi cihazdan da duyduğunu söylemesi üzerine ikili yerlerini değiştirerek bir kez daha denemiş ve aynı sonuca ulaşmışlardır. Tamamen tesadüfen ortaya çıkan bu görüşmede sarf edilen ilk cümle Graham Bell’e ait olan‘’ Bay Watson; buraya gelin, sizi görmek istiyorum’’ cümlesidir.

        REKLAM

        Gerçekleştirilen bu icadın patenti 7 Mart 1876 yılında alınmış ve ilk olarak Boston’daki bir fuarda tanıtılmıştır. Oldukça ilgi çeken cihaz büyük bir talep görmüş ve bir iş adamı ofisine bir telefon cihazı bağlatmıştır. Bu ilgi üzerine Graham Bell; kendi şirketini kurarak telefon üretimine başlamıştır.

        Peki, telefon ilk kez nerede kullanıldı? İlk telefon görüşmesi 9 Ekim 1876 tarihinde Alexander Graham Bell ile Thomas Watson arasında gerçekleşmiştir. Boston’da gerçekleşen bu görüşme iki nokta arasında gerilen 2 mil (3 km) uzunluğundaki bir tel vasıtasıyla gerçeklemiştir. İlk uzun mesafe telefon görüşmesi ise yine bu iki isim arasında gerçekleşmiş; 25 Ocak 1915 tarihinde San Fransisco ile New York arasında kurulan 3550 mil (5500 km) uzunluğunda tel üzerinden gerçekleşmiştir.

        Telefon görüşmelerinde sıklıkla kullanılan ALO kelimesinin kullanımı da rivayetlere göre bu döneme denk düşmektedir. Telefonun icadının ardından Graham Bell; sevgilisi olan Alessondra Lolita Oswaldo’nun evine de bir cihaz bağlamıştır. Bugün de kullandığımız Alo kelimesinin bu ismin kısaltmasından geldiği düşünülmektedir.

        Türkiye’de telefonun ilk kez kullanılışı ise 1908 yılında gerçekleşmiştir. 1911 yılında Kadıköy ve Beyoğlu santralleri açılmış; 1926’da ise Atatürk tarafından ilk otomatik telefon santrali Ankara’da kurulmuştur. 1970’lerden itibaren ise PTT’nin yaptığı çalışmalarla telefon, büyük bir hızla Türkiye’de yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Kubilay Kos

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ