
Times gazetesi, İran'ın 2015'te varılan nükleer anlaşmada öngörülen kısıtlamaları aştığını açıklamasıyla, ABD ve müttefiklerinin bu konuda bir bölünme yaşadığını yazıyor.
Gazete, Amerikan Savunma Bakanı Vekili Mark Esper'in Brüksel'deki NATO toplantısında, müttefiklerini İran'a karşı küresel koalisyona katmaya çalıştığını, ancak bunda başarılı olamadığını söylüyor.
Esper'in Avrupalı güçlere, Tahran'ın "nükleer şantajına" boyun eğmeme çağrısı yaptığı, ancak toplantıdan eli boş döndüğü kaydediliyor.
Gazete, Esper'in ABD'nin müttefiklerini İran'la gerilimin uluslararası bir tepki gerektiren, küresel bir sorun olduğuna ikna etmeye çalıştı.
Ancak Avrupalı diplomatlar, NATO'nun ABD ve İran arasındaki gerilimin içine çekilmesine izin verme konusunda bir isteksizlik olduğunu söylüyor. Bunun yerine, bölgede savaş şansını azaltmaya odaklanılması gerektiğini belirtiyorlar.
Financial Times'ta ise, "Tahran, ABD'ye direnişin işe yaradığından emin" başlıklı haber dikkat çekiyor. Tahran mahreçli haberde, İran'ın son iki haftadır ABD'nin "komşu ülkelere müdahalelerine son verme, füze programını kısıtlama ve Amerikan ambargolarına karşı yardım isteme, baskılarına karşı koyduğu belirtiliyor.
Tahran'ın bir de Amerikan insansız hava aracı vurduğunu hatırlatan gazete, ABD Başkanı Donald Trump'ın karşı saldırıya dakikalar kala bundan vazgeçtiğini söylediğini belirtiyor.
Financial Times, bu saldırıdan kurtulmanın İran'ın lider kadrosunu, geri adım atmamanın doğru yaklaşım olduğuna ikna ettiğini" söylüyor.
'Isırmaktan çok havlamak'
Haberde görüşlerine yer verilen, reformcu siyasi ekonomi uzmanı Said Laylaz "Bu strateji şu ana kadar çok işe yaradı ve İran ABD'nin İran'a yaklaşımının, ısırmaktan çok havlamak olduğunu anladı." diye konuşuyor.
Bir rejim kaynağı da "İran'ın tavrını doğru belirlediğini söylüyor ve 'Haksız yere dayak yemiş bir çocuk gibi davranıyoruz...ama çocuk zıplayıp ABD'nin yüzüne bir tokat atabiliyor ama derhal yine mağdur pozisyonuna geri dönüyor' diyor.
Gelişmelere karşın, Tahran'da pek panik işareti olmadığını söyleyen gazete, para biriminin bu yıl görece istikrarlı seyrettiğini ve işletmelerin de ambargoların getirdiği ek mali yüke göre kendilerini ayarladığı vurgulanıyor.
Özel bir şirket çalışanı olan 49 yaşındaki Macid de "Bir ay bile önce kâbuslarımda savaş vardı ama artık yok. Amerikalıların savaş konusunda blöf yaptığını anladım. İran ve ABD arasında çok fazla gerilim oldu ama ABD İran'a saldırmadı ve para piyasası istikrarlıydı." diyor.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.