Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Koronavirüs yayılıyor, ülkelerde önlemler artıyor! - Haberler

        Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan dünyada yayılmaya devam eden koronavirüs salgını Çin'de kontrol edilebilir seviyeye gelmişken özellikle Avrupa'da ve ABD'de gün geçtikçe etkilerini artırıyor.

        Kimi uzmanlar salgının yeni merkez üssünün Avrupa olduğunu söylerken, bazı uzmanlar ABD'nin yeni merkez olacağını savunuyor.

        Vakaların en yüksek olduğu ülkeler ise sırasıyla: ABD, İtalya, Çin, İspanya, Almanya ve İran.

        VAKALARIN EN YÜKSEK OLDUĞU ÜLKE ABD

        Trump yönetimi salgının başlarında koronavirüsü ciddiye almadıklarına yönelik eleştiriler alıyordu. Yapılan son açıklamalarda ise, ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınındavakasayısı 100 bin'i aşarken, ölü sayısı ise bin 536'ya çıktı.

        REKLAM

        Ülkenin tamamında henüz sokağa çıkma yasağı ilanı edilmedi ancak, New York, New Jersey, Massachusetts, Califiorna dahil 17 eyalette dışarı çıkma sınırlaması uygulanıyor.

        Dünyanın en kalabalık şehirlerinden olan New York ve Los Angeles'ta koronavirüs sebebiyle restoran, bar, sinema, konser salonları, gece kulüpleri ve kafeler kapatıldı. ABD'deki salgının merkezi olan New York'ta vaka sayılarının artması nedeniyle şehre 'ABD'nin Wuhan'ı benzetmeleri yapılıyor.

        KORONAVİRÜS SEBEBİYLE EN ÇOK ÖLÜMÜN GERÇEKLEŞTİĞİ ÜLKE İTALYA

        Avrupa'da salgından en çok etkilenen ülke olan İtalya'da açıklanan son bilgilere göre,yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) ölenlerin sayısı 9 bin 134'e yükselirken vaka sayısı, 86 bin 498'e ulaştı.

        9 Mart'ta imzaladığı kararnameyle, ülke genelinde serbest dolaşımı yasaklayan, evden zorunlu ihtiyaçlar dışında çıkışları sınırlandıran sıkı karantina tedbirlerini uygulamaya koymuş, ilk ve orta dereceli okullar ile üniversiteleri, tüm spormüsabakalarını 3 Nisan’a kadar askıya almıştı.

        Hükümet, sokağa çıkma yasağına uymayan vatandaşları ordu desteğiyle kontrol etmeye çalışıyor.

        KORONAVİRÜS SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

        VİRÜSÜN ORTAYA ÇIKTIĞI ÇİN'DE HAYAT NORMALLEŞİYOR

        REKLAM

        Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs sebebiyle Aralık ayından itibaren, 3 bin 174 kişi hayatını kaybederken ülkede tespit edilen vaka sayısı 81 bin 897.

        Koronavirüsün ciddi bir boyuta evrileceği Çin'de ilk başlarda devletin talebiyle şirketler, okullar, eyalet yetkilileri ve konsolosluğun üzerinden bir mesajlaşma uygulaması üzerinden gruplar oluşturuldu. O uygulamalar üzerinden kişilerin nerede olduğu ve ateş durumunun ne olduğu raporlandı. Böylelikle her eyalet kendi salgın boyutunda önlemler aldı.

        Sağlanan kuvvetli bilgi ağı sayesinde vatandaşlar takip edildi, karantinaya ya da ev izolasyonuna alındı. Öte yandan, hastanelerde hızlı bir şekilde koronavirüsle mücadele için hazırlandı.

        Geçtiğimiz günlerde Çin'de uygulanan karantinanın sona erdiği ve ülkede normalleşme adımlarının atıldığı açıklandı. Son günlerde tespit edilen vakaların yerel kaynaklı değil, yabancılardan kaynaklandığını belirtildi. Bunun üzerine yetkililer yaptıkları son açıklamada, ülkeye yabancı vatandaşların girişinin geçici olarak yasakladığını bildirdi.

        REKLAM

        İSPANYA'DA VAKALAR ARTIYOR

        İspanya'da yapılan son açıklamalarda, koronavirüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 934'e yükselirken, tespit edilen vaka sayısı 64 bin 59'a çıktı.

        Okullar ve üniversiteler eğitime ara verdi. Restoran, bar, sinema, konser salonları, gece kulüpleri ve kafeler kapatıldı.

        Ülkede 13 Mart tarihinde olağanüstü hal ilan edildi. Halka "mecbur kalınmadıkça seyahat edilmemesi, dışarı çıkılmaması, temizliğe ve hijyene özen gösterilmesi" tavsiyelerinde bulunuldu.

        ALMANYA'DA VAKA SAYISI YÜKSEK ÖLÜM ORANI DÜŞÜK

        Almanya'da diğer Avrupa ülkelerinde farklı bir tablo mevcut. Ülkede, koronavirüs enfekte kişi sayısının 49 bin 344'e ulaştığı Almanya'da virüs sebebiyle hayatını kaybeden kişi sayısı 304.

        Okulların ve üniversitelerin kapandığı ülkede, restoran, bar, sinema, konser salonları, gece kulüpleri ve kafeler de kapatıldı.

        Bavyera eyaleti ve Renanya-Palatina eyaletindeki Ludwigshafen kentinden kısmı dışarı çıkma kısıtlaması var. Ülkede2’den fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklandı.

        Öte yandan, ülkede vaka sayısının hızlı artışı ve bağlantılı olarak ölüm oranının düşük olmasının sebebi iseülkedebir hafta içerisinde 150 binden fazla kişiye koronavirüs testi uygulanması.

        REKLAM

        İRAN'DA HENÜZ KARANTİNA DÜŞÜNÜLMÜYOR

        32 bin 332 kişide koronavirüs tespit edilen İran'da hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 378.

        İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 15 günlük Nevruz tatili boyunca ülkedeki tüm alışveriş merkezlerinin ve pazarların kapalı olması talimatı verdi. Eczaneler ve bakkallar ise açık olacağını duyurdu.

        Ülkede birçok kutsal mekan da kapatıldı. Yetkililer bir karantina uygulamasını düşünmediklerini dile getirdi.

        .png
        .png
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ