Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Uzman diyetisyen anlattı: Bu besinler organlara iyi geliyor! Organlara iyi gelen besinler nelerdir?
        1

        Günlük hayatta tükettiğimiz besinlerin birçoğu aslında biz farkında olmadan vücudumuzun çeşitli organlarına fayda sağlıyor. Özellikle kalp, karaciğer ve akciğer hayat fonksiyonlarımızı yerine getirebilmemiz için en önemli organlarımız arasında. Zaman içerisinde fonksiyonlarını yitirebilen organlarımıza iyi bakmamız için tüketilmesi gereken besinleri Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı aktardı.

        Demet Demirkır ile yaptığı röportajda organlara iyi gelen besinleri anlatan Uzman Diyetisyen Arpacı, aynı zamanda bu besinleri ne sıklıkta tüketmemiz gerektiği hakkında bilgilere de yer verdi.

        2

        HER ATIŞIYLA KALP İÇİN BESİNLER

        İnsan vücudunun yaşama tutunmasını sağlayan organlardan birisi olan kalp kırmızı renkli besinleri çok seviyor. En başında da domates geliyor. Domatese de rengini veren likopen enzimi kalp hastalıkları riskini azalmasında ve kolesterolün düşmesinde büyük rol oynuyor.

        3

        Bir diğer kırmızı besin olan elma, kalp sağlığını korumak için tüketilmesi gereken besinler arasında. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı günde bir elma tüketmenin yeterli olacağını söylüyor. İçerisinde bulunan pektin enzimi kötü kolesterolü düşürürken, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.

        Ayrıca ahududu ve çilek gibi kırmızı orman meyveleri de lif ve biyoaktif bileşikleri sayesinde kalp dostu besinler arasında yer alıyor. Bu besinler kan basıncını dengeleyerek damar sağlığına da katkı sağlıyor.

        4

        KARACİĞER DOSTU BESİNLER

        Vücudun çalışmasında önemli rol oynayan organlardan olan karaciğer tam olarak bir süzgeç görevi görüyor. Hemen hemen vücudumuza aldığımız her besin, içecek veya içecek karaciğerden süzülerek kana karışıyor. Bu kadar önemli bir görevi olan organın sağlığını korumak da yine bir o kadar önemli. Bunun için başrolü enginar alıyor. Enginar karaciğer sağlığı korumak için en ideal besinlerden birisidir.

        5

        Haftada 2-3 kez tüketilebilecek olan enginar, karaciğer yağlanmasını engellerken ayrıca safra sıvısının çoğalmasını da azaltıyor. Enginarın yanı sıra karaciğerin sevdiği besinler arasında zerdeçal ve limonda yer almakta. Aynı şekilde karaciğer yağlanmasını engelleyen besinler olarak süper üçlü sıralamasında yerlerini alıyorlar.

        6

        İKİNCİ BEYİN BAĞIRSAK

        Günlük yaşantınızda bağırsak sağlığınız ne kadar iyi ve düzenli ise o kadar iyi hissedersiniz. Bağırsaklarınızın düzensiz çalışması huzursuz bağırsak sendromuna sebebiyet verebiliyor. Hem sağlık açısından hem de psikolojik açıdan günlük yaşantımızı etkileyebiliyor. Sağlıklı bir bağırsak florası için probiyotiklerin yanı sıra ayva ve bamya besinlerinin tüketimi güçlendirmeyi artırıyor. Bamyanın içerisinde bulunan yüksek lif oranı bağırsak fonksiyonlarını düzenlerken aynı zamanda yapılan araştırmalara göre kolon kanserine yakalanma riskini de azaltıyor.

        7

        Ayva ise toksik maddelerin atılımını gerçekleştiriyor ve kabızlık, bağırsak enfeksiyonu gibi problemlere karşı koruma sağlıyor. Günlük olarak 3-4 dilim şeklinde ayva tüketmek bağırsak sağlığınız için yeterli olacaktır.

        8

        TEMİZ BİR NEFES İÇİN AKCİĞER

        Akciğer şekliyle tıpkı ağaç dallarına benzetilir, bu benzerliğiyle beraber akciğere iyi gelen besinler de tıpkı ağaçlar gibi yeşil renklerden yani yeşilliklerden oluşmakta. Bu yeşilliklerin başında tere yer alıyor. İçerisinde bulunan vitamin, mineral ve antioksidanlar sayesinde akciğerleri temizleme konusunda oldukça etkili.

        9

        Demir, kalsiyum, folik asit, A ve C vitaminlerini içeren terenin faydaları saymakla bitmez. Tere aynı zamanda akciğerde kontrolsüz kanser hücrelerinin oluşmasını da engelliyor. Tereyle beraber nar da içerdiği antioksidanlarla sağlığı koruyor.

        10

        MİDE DOSTU BESİNLER

        Zencefil hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine birebir besinler arasında birinci sırada yer alıyor. Mide ağrısı ve bulantıya da iyi gelen zencefil özellikle hamilelik döneminde sıklıkla tercih edilmesi gereken bir besin.

        11

        Zencefilin ülser ve reflüyü rahatlatıcı etkisi olduğu da savunuluyor.

        12

        RAHİM SAĞLIĞINA İYİ GELEN BESİNLER

        Özellikle avokado rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlar ve hormonların dengesini düzenler. Avokadonun rahime benzetilmesinin en büyük sebeplerinden birisi ise bir avokadonun oluşması için dalında 9 ay beklemesi gerekiyor aynı bir bebeğin anne karnında 9 ay beklediği gibi.

        13

        Patlıcan ve armut gibi besinler de rahim sağlığının korunması için tüketilmesi gereken besinler arasında.

        14

        DÜŞÜNCENİN GÜCÜ BEYİNE İYİ GELEN BESİNLER

        Beyin fonksiyonlarına en iyi gelen besinler arasında birinci sırayı ceviz alıyor. Ceviz hafızayı güçlendirici etkisiyle beraber, omega-3 yağlarını da içermektedir. Gün içerisinde 4 yarım ceviz tüketilmesi tavsiye ediliyor.

        15

        Cevizin yanı sıra balık ve balık yağı da içerisinde bulundurduğu omega-3 sayesinde beyin fonksiyonlarını güçlendirmek için faydalı bir besindir.

        16

        GÖZ SAĞLIĞNA İYİ GELEN BESİNLER

        İçerisinde bulunan beta-karoten enzimi sayesinde göz sağlığını korumaya fayda sağlayan havuç, aynı zamanda göz tansiyonuna da iyi geliyor.

        17

        Ayrıca beta-karoten insan vücudunda A vitaminine dönüşerek gözlerin nemli kalmasını sağlıyor.

        18

        İSKELET VE KEMİK SAĞLIĞINA İYİ GELEN BESİNLER

        Kerevizin içerisinde yer alan silisyum enzimi kemiğe gücünü veren ana elementlerdendir.