Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Uzmanlar uyarıyor "Çocukları deprem görüntülerini göstermeyin!"
        1

        HER YAŞA UYGUN DEĞİL

        Uzmanlara göre çocuklar ilk travmayı yaşayanlar olmasa bile meydana gelen olaya çok maruz kaldıkları için ikincil travma yaşabilirler. Yanlarında depremle alakalı çok fazla konuşulması ve haberlerin gösterilmesi her yaşa uygun değil.

        2

        Deprem felaketinin ülkemizde meydana getirdiği derin üzüntü, acı ve stres ailelerden çocuklara yansıyor. İnsan psikolojisine yıkıcı bir etkisi olan afetlerin, ileride çocuklarda olumsuz etkiler oluşturabilir.

        3

        Uzmanlara göre bu etkileri bilmek, kaosla baş etmeyi kolaylaştırıyor. Olayın ilk anında şok etkisi ile kimi taraf sessizce içe kapanık tavırlar sergilerken, kimileri bu durumu dışa vurarak, feryatla karşılıyabilir.

        4

        ÇOCUKLARINIZA DEPREMİN NE OLDUĞUNU ANLATIN

        Çocukların ekrana ve sosyal medya ya mazuriyetinin azaltılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, var olan olayı abartmadan, açık ve bilgilendirici şekilde çocuklara aktarılması gerektiğini söylüyor. Ayrıca depremle ilgili soruları dikkatlice dinlenmeli ve geçiştirilmeden cevaplanmalı.

        5

        ÇOCUKLARDA DEPREM KORKULARI OLABİLİR

        Çocukların, aile bireyleriyle benzer tepkiler gösterebileceğini söyleyen uzmanlar, bu durumun yaşa da bağlı olduğunu vurguluyor.

        Okul çağından daha küçük bir çocuğun duygu ve düşüncelerini yeterince ifade edemeyeceğini söyleyen uzmanlar, tepkileri arasında, altını ıslatma, parmak emme, gece uyumakta zorlanma, sizden ayrılmama, sık sık öfkelenme ve ağlama veya bulantı - kusma gibi fiziksel belirtiler ile korkularını belirtebileceklerini ifade ediyorlar.

        6

        GÖRÜNTÜLERİ ÇOCUKLARA GÖSTERMEYİN

        Çocukların yetişkinler gibi düşünemeyeceğini ifade eden uzmanlar, görüntülerin çocuklara gösterilememesi gerektiğini söylüyor.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ