Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Yargıtay'dan çok önemli otomobil kararı!
        .png
        .png

        Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, Yargıtay’ın kararına konu olay 2007’de Kırklareli’nde yaşandı. Bazı otomotiv markalarının satışını yapan bir firma motor arızalı aracı tamir ettikten sonra sıfır araç gibi satışa sundu.

        ARIZALINCA ORTAYA ÇIKTI

        Araç bir süre sonra D.S. adlı vatandaş tarafından satın alındı. Araç iki yıl sonra motor arızası yapınca gerçek ortaya çıktı. D.S. aracın motorunun değiştirildiğini anlayınca iade etmek istedi. Ancak sonuç alamayınca dava yoluna başvurdu.

        DAVA AÇILDI

        Şikayet üzerine başlatılan soruşturma sonucunda söz konusu otomotiv satış firmasının sahibi ve satış müdürü hakkında “nitelikli dolandırıcılık” ve “özel belgede sahtecilik” suçlarından cezalandırılmaları istemiyle dava açıldı.

        REKLAM

        YEREL MAHKEME BERAT KARARI VERDİ

        Dava Kırklareli 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkemede dinlenen sanıklar, “Aracın durumu hakkında alıcıyı sözlü olarak bilgilendirdik” dedi. Mahkeme bu beyanları dikkate alarak, sanıkların beraatine karar verdi. Beraat kararı Cumhuriyet savcısı ve aracı alan D.S. tarafından temyiz edildi.

        YARGITAY BOZDU

        Temyiz talebi görüşen Yargıtay 15. Ceza Dairesi, satış müdürünün “özel belgede sahtecilik” suçundan aldığı beraat kararını onarken, firma sahibine “nitelikli dolandırıcılık” suçundan cezalandırılması gerektiğini belirterek, bu yönden bozma kararı verdi.

        “BİLGİLENDİRME TUTANAK ALTINA ALINMALI”

        Bozma kararında; “Bilgilendirme tutanak altına alınmalısuça konu araç motor arızası nedeniyle tamirat gördükten sonra değer kayıplı olarak satıldı. Alıcının, aracın motorun değiştirildiğine ve ayıplı olduğuna ilişkin uyarıldığına dair dosyada delil yok. Bu tür araç satışlarında alıcının mutlaka bilgilendirilmesi, bu bilgilendirmenin de tutanak altına alınması gerekir. Sanığın üzerine atılı eylem sabit olduğundan mahkumiyetine karar verilmeliydi” dedi.

        10 YILA KADAR HAPİS İSTEMİYLE YARGILANACAK

        Yargıtay’ın bu kararı sonrası aracı satan firmanın sahibi, “nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla 3 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle yeniden yargılanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ