Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Dini nikâh kıydıranların oranı yüzde 3

        Türkiye’de erken yaşta evlenenlerin yüzde 2’sinin, 18 yaşından sonra evlenenlerin ise yüzde 3’ünün sadece dini nikâh kıydırdığı belirlendi. 15-59 yaş arası 17 bin 900 kadınla yapılan araştırma, 18 yaşın altındaki evliliklerin yüzde 20’sinin zorla yaptırıldığını ortaya koydu.

        Geçtiğimiz hafta Anayasa Mahkemesi, resmi nikâh yapılmadan dini nikâh kıyan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası öngören kanun maddesini iptal etmişti. Tartışma yaratan karar sonrası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi, “Aile İçi Şiddet Araştırması” sonuçlarını açıkladı.

        15-59 yaş arasındaki 17 bin 900 kadının evlilik durumuna ilişkin yapılan araştırmada Türkiye’deki resmi ve dini nikâh oranlarına ilişkin veriler de paylaşıldı. Kadınlara yönelik yapılan araştırmanın sonuçlarına göre erken yaşta evlenen başka bir ifadeyle 18 yaşın altında evlendirilen kızların yüzde 2’si, 18 yaşından sonra evlendirilerin ise yüzde 3’ünün sadece dini nikâhı bulunuyor.

        Evliliklerin yüzde 95’inde hem dini nikâh hem de resmi nikâh yapılıyor. 18 yaşından önce evlenenlerin yüzde 63’ünde önce dini nikâh kıyılıyor. Aynı oran 18 yaşın üzerindeki evlilikler için yüzde 47. Dini nikâhın yüzde 10’unu tanıdık veya akrabalar, yüzde 2’sini de muhtarlar kıyıyor. Erken yaşta evlenen kadınların yüzde 21’i, 18 yaş sonrası evlenen kadınların ise yüzde 9’u, kendileri için başlık parası ödendiğini söylüyor.

        ‘SAVUNMASIZ HALE GETİRİYOR’

        Erken evliliklerde yüzde 13 oranında kadının yaşının büyütüldüğü belirtilen araştırmada “Bu durum, evlilik yaşına ilişkin kanunda yer alan dü- zenlemede yaş sınırının yükseltilmesi ve yasalarda yer alan hükümlerin uygulanmasının etkin şekilde izlenmesi gerektiğini göstermektedir” değerlendirmesinde bulunuldu. Erken yaştaki evliliklerin kadınları hem şiddete maruz kalma hem de şiddetle mücadele etme konusunda daha savunmasız hale getirdiği vurgulandı. Araştırma sonuçlarında yer alan değerlendirmede yüksek refah seviyesinde de erken evliliğin yaygın olduğuna dikkat çekilerek, özellikle eğitimsiz kadınlar arasında erken yaşta evliliğin yaygın olduğu vurgulandı.

        YÜZDE 6’SI ZORLA EVLENDİRİLİYOR

        -15-18 yaş arasındaki kız çocuklarının yüzde 4’ü evlendirildi. n 18 yaşından önce evlenme oranının en yüksek olduğu bölgeler Türkiye’nin kuzeydoğusu ile Güneydoğu, Orta Anadolu ve Batı Karadeniz.

        -18 yaşından önceki evliliklerin yalnızca yüzde 24’ü, 18 yaş üzerindeki evliliklerin ise yüzde 48’i çiftlerin kendi kararlarıyla yapılıyor.

        -18 yaş sonrası evliliklerde kadınların yüzde 41.5’i aile kararıyla ve kendi onayıyla, yüzde 48’i kendi isteğiyle evleniyor, yüzde 6’sı ise aile kararıyla, onaylamadığı bir evlilik gerçekleştiriyor.

        -Evliliklerin yüzde 95’inde hem dini nikâh hem de resmi nikâh yapılıyor. n 18 yaşından önceki evliliklerin yüzde 63’ünde önce dini nikâh kıyılıyor. Aynı oran 18 yaşın üzerindeki evlilikler için yüzde 47.

        -Sadece dini nikâhla erken yaşta evlenenlerin oranı yüzde 2, 18 yaşından sonra evlenlerin oranı ise yüzde 3.

        -Erken yaşta evliliklerde sadece resmi nikâh kıydıranların oranı yüzde 3.2. 18 yaş ve sonrası evliliklerde ise bu oran 1.6.

        -Evliliklerde dini nikâh, yüzde 60’ın üzerinde oranla Diyanet İşleri Başkanlığı personeli tarafından kıyılıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ