Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Çocuğunuzu övmenin türlü yolları!

        Damla Çeliktaban / HT MAGAZİN

        Çocuklarınıza onlara olan inancınızı ya da beğeninizi ifade etmek için hangi cümleleri kullanıyorsunuz? “Aferin çocuğum!” ve “çok güzel olmuştan öteye gitmek bazen zor olabiliyor. Oysaki çocuğun anlaşıldığını, sevildiğini ve kabul edildiğini bilmesi onun için çok önemli. Çocuk gelişim uzmanları kritik olan kalıpları başlıklar altında toplamışlar. Bunlar çocukların gelişim evrelerinde kendilerine olan özgüvenlerini artırmaya ve ebeveyn, çocuk arasındaki ilişkiyi sağlamlaştırmaya yarayan ifadeler. Çok basit ama bir kenarda dursun; belki lazım olur.

        Güveninizi - inancınızı ifade etmek:

        ■ Sana güveniyorum.

        ■ Sana inanıyorum.

        ■ Kararına saygı duyuyorum.

        ■ Kolay olmayacak ama sen yapabilirsin.

        ■ Bu yaptıklarının hepsi doğru…

        ■ Bunu çok iyi anlamışsın.

        ■ Bu kadar iyi yapmayı nasıl başardın?

        ■ Bana nasıl yaptığını öğret ki senin kadar iyi yapabileyim.

        ■ Bu konuda benden daha iyisin.

        ■ Benden daha iyi yapmışsın.

        Çabayı övmek

        ■ Ne kadar çok uğraştığını görebiliyorum.

        ■ Bunun için çok çalıştın ve harika bir şekilde tamamladın.

        ■ Bunun için bir hayli vakit ayırmış olmalısın.

        ■ Çok çalışıp şahane bir sonuca ulaştın.

        ■ Çabanın sonucunu elde ettin.

        ■ Bu konuda gittikçe daha da gelişiyorsun.

        Birlikte geçirilen zamana minnettar olmak

        ■ Seninle vakit geçirmeyi çok seviyorum.

        ■Yarın beraber oyun oynamayı iple çekiyorum.

        ■ Seninle bunu yapmak çok ilgi çekici…

        ■ Seninle oynamak çok hoşuma gidiyor.

        ■ Benimle evde olmandan çok memnunum.

        ■ Seninleyken çok eğleniyorum.

        ■ Benim çocuğum olduğun için inanılmaz mutluyum.

        Kendi performansını değerlendirmesine yardımcı olmak

        ■ Bunun hakkında ne düşünüyorsun?

        ■ Çok gururlanmış olmalısın.

        ■ Fikrini duymak isterim.

        ■ Bu konuda senin görüşün ne?

        ■ Kendi çalışmanı nasıl buldun?

        ■ Nasıl bir sonuç bekliyorsun?

        ■ Nasıl olsun isterdin?

        Yardımı için teşekkür etmek

        ■ Bunu yaptığın için çok teşekkürler.

        ■ Bana yardımcı olduğun için çok mutluyum.

        ■ Yardımın gerçekten işe yaradı.

        ■ Anlayışın için teşekkürler.

        ■ Sen olmasan ne yapardım bilmiyorum.

        ■ Yardım etmesen başaramazdım.

        ■ Sayende çok daha hızlı hallettim.

        ■ Sen çevremde olup bana yardım ettiğin zaman çok mutlu oluyorum.

        Gördüğünü tanımlamak

        ■ Odan tertemiz olmuş!

        ■Yatağını düzeltmişsin! Harika!

        ■ Bu resimde harika renkler kullanmışsın

        ■ Bunun üzerine epeyce çalışmışsın belli ki.

        TÜRK ANNESİNİN EMZİRME EĞİLİMLERİ

        LANSINOH bu sene de dünyada ve Türkiye’deki kadınların emzirme yaklaşımlarını araştırdı. 2015 emzirme araştırması için 10 ülkeden 13 bin 519 anne ile çalışılmış; bunların 1031’i Türkiye’den. Araştırmaya göre anneleri emzirme konusunda en çok zorlayan iki sebep geçen sene ile aynı kaldı: Emzirmeye bağlı ağrılar ve gece yarısı uyanmak zorunda kalmak. Türkiye’deki annelerin %90’ı emziremeselerdi kendilerini suçlu hissedeceklerini söylediler; sadece %10’luk bir kesim emziremenin yaratacağı suçluluk duygusundan muaf olduğunu belirtti. Yine bizde annelerin %31.9’u bebeklerini 6-12 ay emziriyor. Bunu %31.2 ile 12-24 ay emzirenler takip ediyor. Sadece 0-3’üncü aylar arasında emzirenler gibi 24 aydan fazla emzirenlerin oranı da oldukça düşük. Araştırmanın bana en garip gelen sonuçlarından bir tanesi Türkiye’deki annelerin %23.1’lik kısmının toplum içinde emzirmeyi yanlış addetmesi. Geçen haftalarda Ömür Gedik’in parklarda emziren anneleri hoş bulmadığıyla ilgili yazısı özellikle sosyal medyada çok fazla tepkiye neden olmuştu. Demek ki ona katılan en azından 250 anne daha varmış. Bunu gerçekten anlamıyorum. Herhangi bir yerde emzirmenin nesi yanlış olabilir? Her kesimden anne kendi muhafazakârlık seviyesi ölçüsünde çeşitli gereçler (emzirme örtüleri vs.) kullanarak ya da hiçbir şey kullanmadan rahatça ve istediği yerde acıkan, ağlayan bebeğini emzirebilmeli. Emzirme hiçbir türlü seksi ya da iğrenç gelmiyor bana. Doyurulması gereken ve kolayca halledilebilen bir bebek ihtiyacı sadece…

        NE VAR NE YOK?

        DEFTERLERDE DE ELSA VE ANNA

        KIZ çocuğu olup da Frozen yani Karlar ülkesini bilmeyen kalmadı. Filmin çok sevilen karakterleri; Karlar Kraliçesi Elsa, onu becerikli ve cesur kız kardeşi Anna ile dünyanın en dost canlısı kardan adamı Olaf, şimdi Keskin Color’ın kırtasiye ürünlerinde çocuklarla buluşuyor. Defter, resim defteri, kutu dosya, resim çantası, bloknot ve ders programlı defter etiketi, her bir şey Frozen karakterleriyle çocukların gönlünü çelmek için bekliyor.

        MOR YELKENLER KADINA ŞİDDETE KARŞI

        KADINLAR Yelken Okulu, işkadınları Neslihan Karayel, Deniz İrengün Suyolcu ve Lale Manço Ahıskalı öncülüğünde, 9 ülkeden gelen kadın yelkencilerle Marmaris-Hisarönü rotasında yelken açacak. “Mor Yelken/Sail Purple” sloganıyla denizlerde dolaşacak 50 kadın yelkenci, kadına şiddete karşı farkındalık yaratacak. Etkinlikte, 9 ayrı ülkeden 50 kadın yelkenci, 12-19 Eylül 2015 tarihleri arasında Marmaris-Hisarönü rotasında bir hafta boyunca “Mor Yelken” le denizde yol alacak. 8 teknelik filo, 12 Eylül günü Netsel Marina’dan denize açılacak. Her akşam Hisarönü Körfezi’nin eşsiz bir başka koyunda konaklayarak, bir hafta boyunca “kadına şiddete” dikkat çekecek. Kadınlar Yelken Okulu’nun “Mor Yelken” etkinliğini; Star Yachting, Yüksel Yatçılık, Columbia, Martı Marina-Orhaniye, Netsel Marina-Marmaris, Vela Marine Club ve East Marine sponsor olarak destekliyor.

        KURBANLAR LÖSEMİLİ ÇOCUKLARA

        LÖSEMILI Çocuklar Hastanesi, Okulu, LÖSEV Köyü ve LÖSEV Onkoloji Kenti ile artık lösemi değil, lösemili çocuklar kazanıyor. Devletten maddi destek almadan kamu yararına çalışan vakıf statüsündeki LÖSEV’in tek gelir kaynağı bağışlar. Kurban Bayramı’nda LÖSEV’e vekâlet vererek kurbanlarınızı dini usullerle kestirebilir ve bu bağışlarınızla lösemili ve kanserli çocuklara hayat verebilirsiniz. Kurbanlar, Kurban Bayramı’nda noter gözetiminde, dini esaslarla kesilecektir. Etleri hemen tüketilemeyeceği için kesen kurumlara ödünç verilip daha sonra taze et ve et ürünü olarak geri alınacaktır. Böylece lösemi ve kanser hastaları yalnızca Kurban Bayramı’nda değil, tüm yıl boyunca taze et ürünleri ile beslenecek, vücut savunmaları güçlenecek, iyileşeceklerdir. Alo LÖSEV: 0532 755 06 60 – 0549 447 06 60

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ