Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kaynayan nehir efsanesi gerçekmiş!
        1

        16’ncı yüzyıldan beri kulaktan kulağa yayılıp efsaneye dönüşen “kaynayan nehir”, Amazon ormanlarında bulundu. 6 km uzunluğunda, 86 santigrat sıcaklığa sahip nehrin bazı bölümleri kaynama noktasına yakın

        2

        Andres Ruzo isimli yerbilimci, birçok uzmanın imkânsız dediği “kaynayan ırmak” efsanesinin doğru olduğunu ortaya çıkardı.

        3

        Amazonlar’da 86 santigrat derece sıcaklıkta ve 6 kilometre uzunluğunda ırmak olduğu söylentisi gündeme bomba gibi düştü.

        4

        Ruzo, Peru’da geçirdiği çocukluğu boyunca Amazon ormanlarında “kaynayan ırmak” efsanesini duyarak büyümüştü. Tarihi kaynaklarda da Meksika ve Peru’yu 16’ncı yüzyılda istila eden İspanyol konkistadorlar da altın şehirleri keşiften her döndüklerinde böyle bir ırmaktan bahsediyordu.

        5

        Nesiller boyunca, kulaktan kulağa aktarılan bu efsaneyi hiçbir zaman aklından çıkarmayan Ruzo, yıllar sonra doktora çalışmasına konu edindiği Peru’daki jeotermik kaynak potansiyellerini incelerken, bu efsanenin doğruluk payının olup olmadığını sorgulamaya başlamıştı.

        6

        Keşif sırasında yaşadıklarını TED konferansındaki sunumunda anlatan Ruzo, meslektaşlarına, hükümet yetkililerine ve madencilik şirketlerine efsanenin doğru olup olmadığını sorduğunu, ancak her seferinde “hayır” cevabını aldığını belirtiyor.

        7

        Yenilenebilir enerji kaynakları ve çevre hakkında araştırmalar da yapan jeolog, nehir efsanesine inanmayanların büyük bir çoğunluğunun “volkanik oluşumun bulunmadığı bu bölgede bir sıcak su nehrine rastlanmasının imkânsız olduğunu söylediğini” belirtti.

        8

        Ruzo sadece teyzesinin ve dayısının bu efsaneye inandığını ve onlar sayesinde bu keşfi yaptığını söylüyor. Araştırmacı, efsaneyi ilk duyduktan yıllar sonra, teyzesinin düğünü söylemesiyle keşif için harekete geçtiğini aktarıyor.

        9

        Teyzesiyle ırmağı bulmaya gittiklerini belirten Ruzo, efsane nehri Mayantuyacu bölgesinde kendi gözleriyle gördüğünü ve oldukça şaşırdığını anlattı.

        10

        Peru’daki Amazon ormanlarında uzun bir keşif gezisi gerçekleştiren Ruzo, 86 santigrat derece sıcaklığa sahip, 6 kilometre uzunluğunda ve derinliği bazı noktalarda 25 metreye ulaşan ırmağın öncelikle bir kısmını bulmuştu.

        11

        Nehrin genişliğinin bazı noktalarda 25 metreye ulaştığı ve derinliğinin de 6 metreyi bulduğunu belirten Ruzo, suyun kaynama noktasına ulaştığı bölgelerde yanlışlıkla nehre düşüp haşlanmış hayvan ölüsüne sık sık rastladığını söyledi.

        12

        Southern Methodist Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Ruzo, nehrin herhangi bir volkanın yakınında bulunmuyor olmasına rağmen “suyunda çay demlenebilecek kadar sıcak olduğunu” çünkü faylardan sızan sıcak yer altı suları ile beslendiğini söyledi.

        13

        NEHİR YOK OLABİLİR!

        14

        Nehirle ilgili “Kaynayan nehir: Amazon’da keşif ve macera” isimli bir kitap kaleme alan Ruzo, Ted.com’a yaptığı açıklamada “Doktora çalışmamın ortasında bu nehrin bir doğa mucizesi olduğunu ve eğer bir şey yapmazsak yok olacağını fark ettim” dedi.

        15

        Yerbilimci, nehrin çevresindeki bölgede yapılan ağaç kesme çalışmalarının nehri tehdit ettiğini ve eğer önlem alınmazsa kaynayan nehrin yakın gelecekte tarihe karışabileceğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ