Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Turkuaz akan nehir

        Torosların iç uzantısındaki Geyik Dağları'ndan doğup Akdeniz'e doğru akan Göksu Nehri, serpantin türü kayaların suyun rengini değiştirmesi sonucu Türk Kültürünün simge rengi olan turkuaz renginde akıyor.

        Konya Orman Bölge Müdür Yardımcısı Faruk Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Geyik Dağları'ndan doğan Göksu Nehri'nin iki ana kolu olduğunu, bu iki kolun Karaman'ın Ermenek ilçesini geçtikten sonra Mut'un güneyinde birleştiğini söyledi.

        Nehrin bir kolunun Konya'nın Hadim ilçesine bağlı Dedemli beldesi ile Taşkent ilçesine bağlı Avşar beldesindeki kaynaklarda oluştuğunu ifade eden Aydın, bu iki kaynağın daha sonra birleşerek Karaman'ın merkeze bağlı Bucakkışla köyünden geçtiğini belirtti.

        -NEHİR, TURKUAZ RENGİNİ NASIL ALIYOR?-

        Aydın, Göksu Nehri'nin, diğer nehirlerden çok farklı bir renge sahip olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

        ''Nehrin turkuaz rengi halk arasında 'gök' olarak tabir edilir. Bu renk doğadaki serpantin ana kayasının, suyun rengini boyamasından kaynaklanmaktadır. Yani dağlarda biriken kar suları akarken bu kayalardaki boyaları alarak nehre taşıyor. Bunun sonucunda da nehrin rengi serpantin kayasındaki turkuaz rengini alıyor. Bu kaya daha çok Karaman'ın Buccakkışla köyü civarında bulunduğu için nehrin bu bölgeden geçen kısmında turkuaz rengi daha net bir şekilde görülebiliyor. Turkuaz, Türk kültürünün Anadolu'da halen halk arasında 'gök' olarak tarif edilen simge rengidir. Bu renk, eski Türklerdeki bazı inançlardan geldiği biliniyor.''

        -''TÜRKİYE'DE BAŞKA ÖRNEĞİ YOK''-

        Gölün renginin dikkati çekici olduğunu dile getiren Aydın, ''Suyun bulanık olduğu, saydam veya mavi olduğu çok görülmüştür ancak suyu turkuaz renginde akan nehir, ülkemizde başka yok. Özellikle bucakkışla köyü civarında renk daha net'' diye konuştu.

        Aydın, Akdeniz'e kadar akan bu nehri görenlerin, suyun turkuaz aktığını görünce çok şaşırdıklarını belirterek, doğa tutkunları ve nehirde avlanan olta balıkçıların vazgeçilmez mekanı olan Göksu Nehri'nin görülmeye değer olduğunu söyledi.

        Turkuaz renginde akan Göksu Nehri'nin 2 ana kolunun, yaklaşık 250 kilometreyi kat ederek Mut'un güneyinde birleşerek Taşucu ile Silifke arasında Akdeniz'e döküldüğünü sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ