Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Bursa'da panik

        Bursa’da "fuhuş çetesi" kurdukları iddiasıyla tutuklanan 12 travestiden 6’sında frengi hastalığı saptanınca, bu kişilerin ilişki kurduğu yaklaşık 300 kişinin polis zoruyla tedavi ettirilmesi gündeme geldi.

        BURSA Emniyet Müdürlüğü, kentte fuhşun önlenmesi için üç aylık bir takip sonucu "fuhuş çetesi" kurdukları iddiasıyla aralarında Gökkuşağı Derneği Başkanı Öykü Evren Ö. ile bir süre önce evlendiği eşi Mehmet Ö’nün de bulunduğu 16 kişiyi gözaltına aldı. Öykü Evren Ö. ve eşi Mehmet Ö’nün de aralarında bulunduğu 12 kişi "fuhuş çetesi" oluşturdukları iddiasıyla tutuklandı, 4 travesti ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tutuklanan sanıklardan sağlık muayenesinde Gökkuşağı Derneği Başkanı Öykü Evren Ö. ile R.K, V.K, M.T, B.Ö. ve V.K. adlı travestilerde frengi saptanması, paniğe neden oldu.

        200’Ü BELİRLENDİ

        Operasyon öncesi dinlenen telefon konuşmaları, baskın yapılan yerlerde ele geçirilen listeler ve sanıkların ifadelerinden, frengili travestilerin Bursa’da yaklaşık 300 kişiyle cinsel ilişkiye girdikleri belirlendi. Travestilerle ilişkiye girenlerden 200’ünün adları ve adresleri de tek tek saptandı. Geri kalan 100 kişinin kimliğinin tespit çalışması sürüyor.

        SAVCILIK TAKİPTE

        Bursa Cumhuriyet Savcılığı, travestilerle cinsel ilişkiye girdikleri anlaşılan 300 kişi hakkında, hastalığı eşlerine veya başka kişilere bulaştırdıkları iddiasıyla "yaralanmaya neden olmak" suçlamasıyla yasal işlem başlattı. Savcılık yetkilileri, frengili travestilerle cinsel ilişkiye giren kişilerin gerekirse polis zoruyla tedavi ettirilmesi için Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’ne yazı gönderileceğini de belirtti.

        Yasalar tedaviyi zorunlu kılıyor

        77 yıllık Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, cinsel yolla bulaşan frengi, belsoğukluğu ve yumuşak şankre hastalıklarının tedavisini zorunlu tutuyor. Kanun ayrıca hastalığını bile bile başkasına bulaştıranlar hakkında ceza uygulaması öngörüyor. Frengi tanısı konanların ilgili yetkili mecrilerce zorunlu olarak tedavi ettirilmesini emrediliyor.

        Gökkuşağı Derneği, 2006’da kuruldu

        KISA adı Gökkuşağı Derneği olan "Travestileri Lezbiyenleri Transseksüelleri Eşcinselleri Koruma Yardımlaşma Kültür ve Etkinlikleri Geliştirme Derneği" Bursa’da, 23 Mart 2006 tarihinde, Öykü Evren Ö. tarafından kuruldu. Dernek, aynı yıl 6 Ağustos günü Bursa Valiliği’nden izin alarak 1’inci Bursa Eşcinseller Buluşması’nı organize etti. Kendilerine "Texas Grubu" adını veren Bursaspor taraftarları derneğe yürüyerek protesto gösterisi yaptı. Bu gösteri karşısında, çeşitli illerinden Bursa’ya gelen 100’e yakın eşcinsel, dernek binasından çıkamadı ve oturma eylemi başlattı. Olayları yatıştırmak için büyük çaba harcayan polis dernek önünde "Burası Bursa, burdan çıkış yok", "Bir avuç i... dua edin polise" sloganları atan gösterici grubu dağıtırken, Gökkuşağı Derneği’nin etkinliği iptal edildi. Dernek üyeleri "Bizi Madımak Oteli’ndeki gibi yakacaklardı" dedi.

        Hürriyet

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ