Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Mardin'in kurtuluşu son kez kutlandı

        Kadir ÜRÜNDÜ / MARDİN (AHT)

        Düşmanlar tarafından işgal edilmediği halde devlet erkanı, vatandaş ve öğrencilerin geçiş törenleriyle her yıl resmi olarak kutlanan Mardin'in kurtuluş yıldönümü son kez kutlandı. Kutlamalara, vali, belediye başkanı, garnizon komutanı ve emniyet müdürünün vekilleri katıldı. Kutlamaların bu yıl 91.'si yapılırken, 21 Kasım günleri bundan böyle "Kurtuluş" değil, "Onur günü" olarak kutlanacak.

        Düşmanlar tarafından işgal edilmemesine rağmen her yıl büyük bir coşku ile kutlanan 21 Kasım Mardin'in Kurtuluş Günü, Belediye Meclis üyeleri tarafından oy birliği ile alınan karara rağmen gerekli işlemlerin tamamlanmaması üzerine son kez "Kurtuluş günü" olarak kutlandı. Hükümet Konağı önünde yapılan kutlamalara Mardin Vali Vekili Şenol Koca, Belediye Başkan Vekili Behzat Demirkol, Garnizon Komutan Vekili Kurmay Albay Mehmet Akgül, Emniyet Müdür Vekili Yakup Polat ile çok sayıda vatandaş ve öğrenci katıldı.

        Öğrencilerin şiir okuduğu törenlerde halk oyunları gösterisi yapıldı. Kurtuluş Günü anısına organize edilen bin 500 ve 3 bin metre genç bay ve bayanlar atletizm yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildikten sonra kutlamalar, öğrenci ve askeri birliklerin geçiş töreni ile son buldu.

        Günün anlam ve önemi hakkında bir konuşma yapan Belediye Başkan Vekili Behzat Demirkol, Mardinlilerin kıvrak zekasıyla kentlerini düşmanların eline teslim etmediğini ifade ederek, "Her yıl 21 Kasım Mardin'in Kurtuluşu olarak kutlanan bu özel günün aslında Onur günü olduğunu görmekteyiz. Mardin'in herhangi düşman işgali ile karşı karşıya kalmadığı ve dolayısıyla kurtarılmadığından dolayı Mardin'in kurtuluşu olarak kutlanmakta olan 21 Kasım günü, 21 Kasım Mardin'in Onur günü olarak kutlanmasına Belediye Meclis Üyelerince oy birliğiyle verildi. Ancak resmi ve kanuni prosedürler bugüne kadar tamamlanmadığından son olarak bugünü Mardin'in Kurtuluş Günü olarak kutlamaktayız" dedi.

        OLAYIN GEÇMİŞİ

        Birinci Dünya Savaşı'nda düşman işgaline uğramayan tek il olarak tarihe geçen, 7 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Mardin'de 91 yıldır 21 Kasım günü kentin düşman işgalinden kurtuluşu olarak kutlanıyordu. Ancak Mardin Belediye Meclisi Kasım ayı olağan toplantısında, her yıl 21 Kasım tarihinde kutlanan Mardin'in Kurtuluş Günü'nün, 'Mardin'in Onur Günü" olarak değiştirilmesini oy birliğiyle kabul etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ