Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Organ mafyasını Facebook yakalattı!

        MUHARREM ÇAĞLAR - NİHAT ULUDAĞ / GAZETE HABERTÜRK

        Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne 7 ay önce yapılan ihbarda, sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta “organ mafyası” tarafından organları alınmış çocuk ve yetişkin insan cesedi fotoğraflarının yer aldığı bildirildi. Polis, ihbarda belirtilen fotoğrafları Facebook’ta buldu.

        Araştırmada, parçalanmış çocuk cesedinin yasal yollardan organları bağışlanan bir çocuğa ait olduğu ancak sayfayı oluşturanların organ mafyası ile bir bağlantısının olmadığı belirlendi.

        203 HASTANE İNCELENDİ

        Facebook’taki sahte organ mafyasının izini sürerek yola çıkan polis, 203 özel hastaneyi mercek altına aldı. Aylar süren inceleme sonunda özel bir hastanede yasadışı organ nakli yapıldığı bilgisine ulaşıldı. Mahkeme kararı ile yapılan teknik ve fiziki takip sırasında, çetenin işsiz ve paraya ihtiyacı olan, böbreklerini satmak isteyen kişilerle temas kurduğu, böbrek dokuları uyuşan kişilerin “yasal nakil yapılıyor” göstermek için yüksek paralar karşılığında sahte belgelerle akraba yapıldığı belirlendi.

        SAHTE BELGELER

        Mali polisin de üye olduğu “İl Sağlık Müdürlüğü Etik Kurul” kararlarına göre, kişiler arasında organ nakli yapılabilmesi için 4. dereceye kadar akrabalık şartı aranıyor. Çetenin bu engeli ortadan kaldırmak için sahte belgeler, hatta evlilik cüzdanları düzenleyerek organ alışverişi yapmak isteyenleri akraba gösterdiklerini, nakillerin bu şekilde yapıldığını belgeleriyle ortaya çıkaran polis, önceki gün sabaha karşı operasyon düzenledi.

        Eş zamanlı yapılan baskınlarda, belirlenen özel hastanede yasadışı organ nakli yaptıkları iddiasıyla aralarında organ nakli konusunda isim yapmış olan Prof. Dr. A.G. ile birlikte 3 doktor, özel bir hastanenin organ nakli koordinatörü Y.G. ve hemşire E.A., organ alışverişinde bulunan 8 kişiyle birlikte, toplam16 kişi gözaltına alındı. Organ mafyasının elebaşı olduğu öne sürülen zanlının yakalanması için operasyonların devam ettiği öğrenildi.

        DEVLETTEN 36 BİN HASTAYA 10 BİN

        Organ naklinin yapıldığı hastanenin, sahte belgelerle yasalmış gibi gösterdikleri her nakil için, devletten 36 bin lira aldıkları öne sürüldü. Çetenin 10 bin liraya aldıkları organları ise 100 bin liraya kadar çıkan fahiş fiyatla ihtiyaç sahiplerine sattıkları da iddia edildi. Zanlıların ayrıca hastalara para teklif ederek organlarını aldıkları, bunun karşılığında da devletten para tahsil ettikleri öne sürüldü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ