Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İçkale kazılarına balçık engeli

        Ahmet YUKUŞ/ DİYARBAKIR (AHT)

        Diyarbakır'da 1998 yılına kadar JİTEM karargahı olarak kullanılan İçkale'de yapılan kazılarda 26 kişiye ait kafatası ve çok sayıda kemiğin çıkması sonrasında verilen aranın ardından, kazılara yeniden başlanması kararı, kemiklerin çamurda kaybolması ihtimali üzerine ertelendi.

        Diyarbakır Sur ilçesinde bulunan tarihi İçkale bölgesini açık müze haline getirmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından iki yıl önce başlatılan restorasyonlar çalışmaları sırasında, 11 Ocak 2012'de eski cezaevi kanalizasyon çukurunda insanlara ait bazı kafatasları bulundu. Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Baklacı, kemik ve kafataslarının çıktığı alanın 1998 yılına kadar Adliye Sarayı, JİTEM Grup Komutanlığı ve cezaevi olarak kullanılması ve kemiklerin 1990'lı yıllarda faili meçhul cinayetlere kurban giden kişilere ait olma ihtimaline karşı kazıları durdurdu. Kazılar, 3 hafta sonra arkeolog ve olay yeri inceleme ekipleri ile birlikte yeniden başlatıldı. Kazılarda çıkarılan 26 kişiye ait olduğu belirlenen kafatası ve çok sayıda kemik, İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

        Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Baklacı, hava muhalefeti nedeniyle bir hafta ara verilen kazıları başlatma kararını kemik parçalarının çamurda kaybolma ihtimaline karşı erteledi. Öte yandan, Cumhuriyet Savcısı'nın izniyle restorasyon çalışmalarına 22 gün sonra kaldığı yerden devam edildi. Özel firmaya bağlı çalışan işçiler sabah saatlerinde eski JİTEM Grup Komutanlığı ve eski cezaevi önündeki alanda ısıtma sistemi için kazma kürekle çalışma yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ