Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi İstikrar işadamlarını uçurdu

        HT CUMARTESİ / Güntay ŞİMŞEK

        Bir havalimanında iş jeti sayısının çokluğu, o ülkenin ciddi şekilde gelişmişliğiyle yakından ilgilidir. Artık Atatürk Havalimanı’nda, Sabiha Gökçen’de, Esenboğa veya Türkiye’nin diğer meydanlarında çeşitli markaların değişik modeldeki iş jetlerini görmek mümkün. Bundan 10 yıl önce Türkiye’deki işadamlarının sahip olduğu özel iş jeti sayısı ekonomik kriz sebebiyle 10 adede kadar düşmüştü.

        Sürekli olarak havayollarının filoları ve yolcu artışına odaklanıldığından toplam sayısı 490’a ulaşan iş jeti, pervaneli uçak, helikopter, ultralight/microlight/gyro gibi hava araçları yeterince gündeme gelmedi. Ancak sportif ve genel havacılık tarafı gelişmiş ülkelerin aksine ülkemizde kamu tarafından yeterli desteği görmediğinden ve mevzuatlardaki sıkıntılar nedeniyle olması gereken seviyede gelişmiş değil. Türkiye’de işadamları uçaklarını iki ayrı kategoride kullanıyor. Toplam 103 şirket ya ‘Hava Taksi’ ya da ‘Genel Havacılık’ ruhsatı altında faaliyet gösteriyor. Genel Havacılık çatısı altında tescil edilen uçaklar sadece şahsi işler için kullanılıyor ve başkalarına kiralama yapılamıyor. Bu sebeple çoğu işadamı ‘Hava Taksi’ şirketi kurarak, uçağının bu şekilde operasyon yapmasına imkân veriyor. Böylece kendi kullanmadığı zamanlarda uçaklarını başkalarına kiralayarak, ticari faaliyette bulunabiliyor. Ayrıca bazı işadamları sahip olduğu uçak veya hava araçlarını bir ‘Hava Taksi’ şirketi çatısı altında işletebiliyor.

        2013’te 10 iş jeti gelecek

        Bu sene içinde Bombardier 2 iş jetini, Dassault ise Falcon 2000 S’i Tosyalı Grubu’na, Falcon 7X’i de Palmali Grubu altında Azerbaycan SOCAR’a teslim edecek. Gulfstream 280, 450 ve 550 modelini 2014-15’te teslim etmek üzere anlaşma yaptı. Diğer üreticilerin çeşitli modelleriyle birlikte bu yıl 10 adet uçağın Türk iş jeti filosuna katılması bekleniyor.

        Helikopter sayısı

        * Eurocopter 24

        * Bell 21

        * Agustawestland 16

        * Skorsky 5

        * Robinson 5

        * Enstrom 1

        * Cicare 1

        Toplam 73

        Genel toplam

        * İş jeti: 99

        * Helikopter: 73

        * Pervaneli: 273

        * Ultralight / microlight / gyro: 25

        * Genel Havacılık Şirketi: 48

        * Hava Taksi Şirketi: 55

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ