Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu gece 3’te 73. kez sahiplerini bulacak Altın Küre Ödülleri’nde neredeyse bütün kategorilerde çekişme var. Sonuçlar, 1.5 ay sonraki Oscar töreni için belirleyici olacak. Sinema dallarının tamamında alması gerekenlere ve tahminlerime aşağıdan ulaşabilirsiniz.

        HFPA’nın verdiği Altın Küre Ödülleri, ödül sezonunun göbeğinde keyifli bir geceye ev sahipliği yapıyor… Bu yıl da Ricky Gervais’nin sunumu tatminkar olacak gibi. Ama üye sayısı 100’ü geçmeyen Hollywood Yabancı Basın Birliği’nin kararları bağlayıcı değil. Tören daha ziyade PGA, SAG, WGA ve BAFTA adaylarının açıklandığı bir zaman diliminde medyatikliğiyle oyalıyor.

        Altın Küre’de genelde ‘klasik Amerikan sineması’ sevgisi ağır basar. Yeri geldiğinde Martin Scorsese, James Cameron, Steven Spielberg gibileri Oscar’dan fazla öne çıkmıştır. Ama her zaman ödül sezonunda o tarihlerdeki gidişat ne ise ona göre hareket edilmiştir. 2016 Altın Küre’leri için de aynı şey geçerli.

        ‘EN İYİ YÖNETMEN’DEKİ ÇEKİŞME NEFES KESECEK

        “Spotlight” (2015), film eleştirmenleri birliği ödüllerini silip süpürerek geldi, ‘En İyi Film (Drama)’ dalında rakipsiz. Onu zorlarsa sonradan galibe dönüşebilecek “Diriliş” (“The Revenant”, 2015) zorlayabilir. BAFTA Ödülleri’nde “Mad Max: Fury Road”un film ve yönetmeni, “Spotlight”ın yönetmeni es geçmesi ise aslında ikinci seçenek için ‘mı acaba?’ dedirtti.

        ‘En İyi Yönetmen’de ise net bir çekişme var. Tahminlerde ve bahislerde Ridley Scott’ın, eleştirmenler birliği ödüllerinde George Miller’ın önde gittiği görülüyor. Iñárritu ise Oscar için ileriye dönük tahminlerde bir ivme kazanmak için bekliyor. Haksızlığa uğrayacak klasik sinemacı avına çıkılırsa Scott, başarılı/yenilikçi bir gelenek getirdi denilirse George Miller öne çıkacak. BAFTA’da Miller’ın aday olmaması bir gösterge. Ama Altın Küre’nin oylaması o açıklamadan iki gün önce kapanmıştı. Scott’ın hiç Altın Küre almadığı için böyle bir şans yakalayınca ‘duygusallık’ yaratma ihtimali de unutulmamalı bana kalırsa…

        İKİNCİ FİLM DALI VE GARANTİ KATEGORİLER

        ‘Komedi-Müzikalde En İyi Film’ dalında “Marslı” (“The Martian”) ve “Joy” arasında geçmesi beklenen yarışta, “Büyük Açık”ın (“The Big Short”) son düzlükteki ivmesi belirleyici oldu. Paramount’ın buradan “Düzenbaz”vari (“American Hustle”, 2013) bir oyuncu kadrosu kullanımı ve etkili bir siyasi meseleyle başarı getirmesi beklenebilir. Ama “Marslı”yı da unutmayalım.

        ‘Dramada En İyi Erkek Oyuncu’da DiCaprio rakipsiz. Belki Fassbender sürpriz yapabilir. ‘Dramada En İyi Kadın Oyuncu’da Brie Larson’ın etrafında bir fikir birliği var, ama Saoirse Ronan ve Cate Blanchett de ödülü alabilir. ‘Komedi-Müzikalde En İyi Erkek Oyuncu’da Matt Damon rahat, “Büyük Açık”ın Steve Carell’ı, Bale oyları bölmezse beklenmedik bir sürpriz yapabilir. ‘En İyi Senaryo’, ‘En İyi Animasyon’ en banko dallar.

        OSCAR’I BELİRLEYECEK ÖDÜLLER

        Gecenin çekişmeleri ise 88. Oscar Ödülleri için ‘belirleyici’ olabilir. Örneğin ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’da SAG’in es geçtiği Sylvester Stallone’un buradan ödülü alıp Christoph Waltz’un “Zincirsiz”le yaptığını becermesi bekleniyor. Ama Mark Rylance da unutulmamalı. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’da Oscar’ın rekabeti başrole kaydığı için, Jennifer Jason Leigh şanslı hale geliyor. Ama Alicia Vikander “Ex Machina” ile yükselişe geçti. Her ikisi de alırsa şaşırtmaz. Vikander kazanırsa Oscar’da “Danimarkalı Kız” (“The Danish Girl”) beklentisi için farklı şeyler söyleyebiliriz.

        Komedi-Müzikalde En İyi Kadın Oyuncu’da Jennifer Lawrence ile Amy Schumer arasında bir yarış var. Açıkçası Lawrence çok çok daha iyi... Ama “Joy” sevilmedi. “Aşk Kazası”nın (“Trainwreck”) kaba komedi oyuncusunun adı önde görülüyor. Hangisi alırsa şaşırtmaz.

        Önemli olan Altın Küre’nin, ödül sezonunda bu zamana kadarki yaşananları mı, yoksa belirleyici tespitlerde ileride olabilecekleri mi işaret edip etmeyeceği... Geçen sene “Birdman” (2014) burada film dalındaki hayal kırıklığıyla Oscar gecesine girip zaferle ayrıldı. Sonrasında PGA, DGA, SAG ve BAFTA’da yapılacaklar önemli. Şu aşamada ‘bağımsız şirketiyle Telluride-Venedik-Toronto desteğine güvenen “Spotlight”ı kim devirebilir?’ sorusu gündemde. Altın Küre’den “Büyük Açık”, “Diriliş”, “Mad Max: Fury Road” veya “Marslı”ya bu konuda bir onay çıkacak mı, onu iyi değerlendirmek önemli.

        KEREM AKÇA’YA GÖRE ÖDÜLLERİ ALACAKLAR

        En İyi Film (Drama): Spotlight

        En İyi Film (Komedi-Müzikal): Büyük Açık

        En İyi Yönetmen: Ridley Scott (Marslı)

        En İyi Erkek Oyuncu (Drama): Leonardo DiCaprio (Diriliş)

        En İyi Kadın Oyuncu (Drama): Brie Larson (Gizli Dünya / Room)

        En İyi Erkek Oyuncu (Komedi-Müzikal): Matt Damon (Marslı)

        En İyi Kadın Oyuncu (Komedi-Müzikal): Amy Schumer (Aşk Kazası / Trainwreck)

        En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Sylvester Stallone (Creed)

        En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight)

        En İyi Senaryo: Spotlight

        En İyi Müzik: The Hateful Eight

        Yabancı Dilde En İyi Film: Saul’un Oğlu (Saul Fia)

        En İyi Animasyon: Ters Yüz (Inside Out)

        En İyi Şarkı: See You Again (Hızlı ve Öfkeli 7 / Furious 7)

        KEREM AKÇA’YA GÖRE ÖDÜLLERİ HAK EDENLER

        En İyi Film (Drama): Carol

        En İyi Film (Komedi-Müzikal): Joy

        En İyi Yönetmen: George Miller (Mad Max: Fury Road)

        En İyi Erkek Oyuncu (Drama): Bryan Cranston (Trumbo)

        En İyi Kadın Oyuncu (Drama): Cate Blanchett (Carol)

        En İyi Erkek Oyuncu (Komedi-Müzikal): Al Pacino (Danny Collins)

        En İyi Kadın Oyuncu (Komedi-Müzikal): Jennifer Lawrence (Joy)

        En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Idris Elba (Beasts of No Nation)

        En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight)

        En İyi Senaryo: Steve Jobs

        En İyi Müzik: Steve Jobs

        Yabancı Dilde En İyi Film: The Club (El Club)

        En İyi Animasyon: Ters Yüz

        En İyi Şarkı: See You Again (Hızlı ve Öfkeli 7)

        Kerem Akça'nın 88. Oscar Ödülleri sürecinde yazdığı yazılar için tıklayın:

        Diğer Yazılar