Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANTALYA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde 25 Eylül'de yapılan gayrimeşru referandumun ardından bölgenin petrol kaynaklarının Türkiye üzerinden akışının durdurulmasına ilişkin takdirin, hükümettte olduğunu belirterek, "Dolayısıyla gelen talimatlara göre tavrımızı belirleriz. Bugün itibarıyla bir şey yok ama olmayacak anlamına da gelmiyor." dedi.

        Bu yıl sekizincisi düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi'nde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Dönmez, söz konusu referandumun ardından enerjide atılacak adımların hala gündemde olduğunu ve hükümet tarafından değerlendirildiğini söyledi.

        Dönmez, "Bugünden bir şey söylemek olmaz, takdir hükümetin. Dolayısıyla gelen talimatlara göre tavrımızı belirleriz. Bugün itibarıyla bir şey yok ama olmayacak anlamına da gelmiyor." ifadelerini kullandı.

        Türkiye'de enerji sektöründe gelinen noktada artık kamunun payının gittikçe azaldığını belirten Dönmez, bu başarıyı özel sektörün bu konudaki iradesi ve çalışkanlığına borçlu olduklarını kaydetti.

        Her büyüyen sektörde olduğu gibi birtakım sorunların ve meselelerin de mevcut olduğuna işaret eden Dönmez, "Bu sorunlar da zaman içerisinde zaten yerini daha güzel günlere bırakmış olacak." diye konuştu.

        - Türkiye Enerji Zirvesi

        Dönmez, Türkiye Enerji Zirvesi'nin, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerin dışında yapılan kendine özgü tarzı olan bir zirve olduğunu belirterek, "Bini aşkın delege var. Yurtiçi ve yurtdışından önemli katılımcılar var. 4 piyasa burada iki gün boyunca değerlendirilmiş olacak. İnşallah yarın Sayın Bakanımız da burada olacaklar. Sektörde istişare toplantısı gerçekleştirmiş oluyoruz." ifadelerini kullandı.

        Zirvenin en önemli başlıklarından birinin yenilenebilir enerji olduğunu vurgulayan Dönmez, şunları kaydetti:

        "Özellikle bakanlık olarak son yaptığımız güneşte ve rüzgarda iki YEKA ihalesi var biliyorsunuz. Teknoloji transferi şartına bağlı yerli üretimlere bağlı iki ihale yaptık. Çok iyi sonuçlar elde ettik. Güneşte mesela bu yıl haritanın temellerini atacağız. İnşallah ilk paneller 2019'da getirilmeye başlanacak. Takip eden yıllarda da 2020 öncesinde inşallah, bu santrali açmış olacağız. Konya Karapınar'da bin megavatlık bir tesisten bahsediyoruz. Benzer şekilde rüzgar ihalesi yapıldı. Muhtelif beş, altı noktada bin megavat rüzgar santrali kuruluşu olacak. Orada tabii teknolojik olarak işin zorluğu şu, 8 bin parçadan oluşuyor bir türbin. Bunun en az yüzde 65'ini yerli yapma şartı bulunuyor. Güçlü bir firma ihaleyi aldı. Biliyorsunuz dünya devlerinden biri olan Siemens. Kendisi şimdi burada üretim için gerekli hazırlıları yapıyor. Yan sanayi ile çalışacaklarını biliyoruz. Rüzgarda da böyle bir hareketlenme bekliyoruz. Sadece iç pazara değil, üreticiler aynı zamanda bölge ülkelere de ihracat yapma kapasitesine erişmiş olacaklar."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler