Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim YÖK, uygulama ağırlıklı programların asgari koşullarını geliştiriyor

        2019 yılında YÖK tarafından kalite konusunda geçmiş yıllarda alınan kararlara ilave olarak bir dizi iyileştirmeye yönelik karar daha devreye girecek.

        İŞLEVSEL EĞİTİM VE ASGARİ KAZANIMLAR

        YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Yeni YÖK, lisansüstü programlarının olduğu kadar lisans programlarının da değişen akademik ve sosyal hayata uyum sağlamasını, daha işlevsel ve öğrenci odaklı sürdürülmesini istiyor. Bu bağlamda üniversitelerimizin ilgili lisans programlarında yeni gelişmelerin takip edilerek farklı yöntemlerle müfredatın zenginleştirilebilmesi önemlidir. Müfredatın kazanımlarının elde edilebilmesi için de öğretim üyelerinin en azından asgari sayıda kısmının ilgili alandan olması çok önemli. Bu bağlamda alınan diplomaların doğrudan meslek icrasına izin verdiği Mühendislik ve Sağlık Alanlarından başlayarak belirli programlarda öğrenci alabilmek için sağlanması gereken asgari öğretim üyesi sayısı ve bunların uzmanlık alanları, ayrıca asgari laboratuvar ve gerekli olan diğer imkanlar belirlendi."

        REKLAM

        YÖK Başkanı Yekta Saraç, konuya ilişkin şunları açıkladı: "Mühendislik lisans programlarıyla Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Sağlıkla ilgili ilişkili diğer programlarda öğrenci alabilmek ve eğitimi sürdürebilmek için gerekli asgari koşullar belirlendi. Asgari koşullar, ilgili alanda öğrenci alabilmek için gerekli olan en az öğretim üyesi sayısını ve bunların anabilim dalı veya uzmanlık alanlarını; ayrıca asgari laboratuvar, kütüphane alanları, sosyal olanaklar gibi konuları içeriyor. Asgari koşullar, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı için kontenjan taleplerinin değerlendirilmesinde de göz önünde bulundurulacak.

        HEDEF: DAHA KALİTELİ EĞİTİM

        Yeni YÖK olarak geçtiğimiz yıllarda kalite odaklı pek çok iyileştirmeler yaptık. Üniversitelerimizin kendi marka değerlerini oluşturması, ulusal ve uluslararası alanda kendini gösterebilmesi için pek çok düzenleme yaptık. Bütün bunlar yaşanırken lisans eğitimi için de her bir alanda bulunması gereken farklı standartlar ve bu standartların geliştirilmesi de göz ardı edilemez. Çeşitlilik ve işlevsellik için bazen bir programda çok sayıda farklı alanlardan akademisyenler gerekmektedir. Bu çerçevede disiplinler arasıprogramlar da önemlidir ve bunun önemi gün geçtikçe daha da artmaktadır. Bununla birlikte çeşitlilik ne kadar çok olursa olsun ilgili programlarda asgari koşullar sağlanmadan programların yürütülmesi de mümkün değildir. Bu konuda en önemli unsur, yeterli sayıda 'ehliyetli ve liyakatli hoca' unsurudur. Elbette bu tek başına yetmez; ilave olarak laboratuvar ve kütüphane alanları ile bunların içlerinin gereğince donatılması da gerekiyor.

        REKLAM

        EĞİTİM SADECE DERSLİK VE DERSLERDEN İBARET DEĞİL

        Yeni YÖK olarak öğrencilerimizin üniversite ortamında öğretim üyeleriyle çeşitli platformlarda bir arayagelmelerini istiyoruz. Üniversite kültürünün oluşabilmesi için öğrenci ve öğretim üyesi, kampüste birlikte vakit geçirebilmeli, birlikte projeler ve toplantılar düzenleyebilmeli, sosyal faaliyetler gerçekleştirebilmelidir. Öğretim üyelerinin başka yerlerden görevlendirmeyle geldiği geldiği, öğrencilerin hiç bir sosyal olanağının olmadığı, akademik çalışmaların yürütülmediği, bir nevi yüksek lise olarak devam eden Apartman Üniversite kavramı doğru değil. Standartları geliştirirken süreçleri de takip edeceğiz. Bu bağlamda hem Yükseköğretim Kalite Kurulu hem de Yükseköğretim Denetleme Kurulu ile de birlikte çalışıyoruz. Üniversitelerimizin fiziki mekanları ve sosyal imkanları da laboratuvarları kadar önemli.

        REKLAM

        ASGARİ MEKAN STANDARTLARI KONTENJANLARI BELİRLEMEDE ROL OYNAYACAK

        Yeni YÖK olarak iki yıl önce vakıf yükseköğretim kurumlarımızın öğrenci alabilmeleri için Asgari Mekan Standartlarını yayımlamış idik. Halihazırda derslikler ve laboratuvarların yanı sıra yemekhane ve kütüphane olanakları, sosyal alanlar da yakından takip ediyor ve kontenjanları buna göre planlıyoruz. Alınan kararların süreçlere katkısını da gözlemliyoruz. Üniversitelerimiz yeni alanlar oluşturuyor, öğrencilerimizin kampüs memnuniyeti artıyor.

        DEKANLAR VE ÖĞRETİM ÜYELERİ İLE ÇALIŞILDI

        Her kararda olduğu gibi bazı programlar için Asgari Koşulların belirlenmesi sürecinde de çeşitli üniversitelerimizden dekanlarımız ve öğretim üyelerimizle çalıştık. Üniversitelerarası Kurul’dan da görüş alındı. Ülkemizin çeşitli yerlerindeki üniversitelerimizde yürütülen programların mevcut durumu da gözden geçirildi. Bu seneki önceliğimiz, uygulama ağırlık olan bu iki alan. Halihazırda mühendislik ve sağlıkla ilgili ve ilişkili lisans programları için yapılan düzenleme, yakın zamanda ön lisansprogramları için de yapılacak.

        REKLAM

        ASGARİ KOŞULLAR ÜNİVERSİTELERE BİLDİRİLECEK

        Asgari koşullarda gerek sağlık ve gerekse mühendislik programlarında aranan öğretim elemanı şartlarında, diğer taraftan da alt yapı ve laboratuvar şartlarında yeni tanımlamalar getiriliyor. YÖK bu şartlara uygun olmayan tekliflere olumlu yaklaşmayacak."

        SAĞLIK VE MÜHENDİSLİK PROGRAMLARI EĞİTİM KALİTESİ AÇISINDAN DENETLENECEK

        Asgari eğitime başlama ve eğitimi sürdürme koşulları yenilenen sağlık ve mühendislik programları, eğitim kalitesi açısında da her yıl denetlenecek. YÖK bu denetlemelerde Yükseköğretim Kalite Kurulu, Dekanlar Konseyi, Yükseköğretim Denetleme Kurulu ve alanlarında temayüz etmiş bilim insanlarından yararlanacağını açıkladı. Bu denetleme ve değerlendirmelerin Kamu adına ve Kamu yararı maksadıyla olacağını ifade eden YÖK Başkanı, önceliklerinin öğrencilerin "kaliteli eğitim" almaları olduğunu söylediler. Bu değerlendirme sonuçlarını kamuoyu ile paylaşılmasını hedeflediklerinive en iyi denetlemenin sistemin kendi kendisini denetlemesi olduğunu bunun için de şeffaflığın vazgeçilmez bir koşul olduğunu ifade etti.

        REKLAM

        Eğitime başlama ve eğitime devam için asgari standartları geliştirilen programlar:

        Sağlık alanlarında:

        Tıp

        Eczacılık

        Diş Hekimliği

        Acil Yardım ve Afet Yönetimi

        Beslenme ve Diyetetik

        Çocuk Gelişimi

        Dil ve Konuşma Terapisi

        Ebelik

        Ergoterapi

        Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

        Gerontoloji

        Hemşirelik

        İş Sağlığı ve Güvenliği

        Odyoloji

        Ortez Protez

        Perfüzyon

        Sağlık Yönetimi

        Sosyal Hizmet

        Mühendislik Alanlarında:

        Bilgisayar Mühendisliği

        Bilişim Sistemleri Mühendisliği

        Biyoloji Mühendisliği

        Biyomedikal Mühendisliği

        Biyomühendislik

        Cevher Hazırlama Mühendisliği

        Çevre Mühendisliği

        Elektrik Mühendisliği

        Elektrik-Elektronik Mühendisliği

        Elektronik Mühendisliği

        Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

        Endüstri Mühendisliği

        Endüstri ve Sistem Mühendisliği

        Genetik ve Biyomühendislik

        Gıda Mühendisliği

        Hidrojeoloji Mühendisliği

        İnşaat Mühendisliği

        İşletme Mühendisliği

        Jeofizik Mühendisliği

        Jeoloji Mühendisliği

        Kimya Mühendisliği

        Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya

        Kimya ve Biyoloji Mühendisliği

        Kimya ve Süreç Mühendisliği

        Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği

        Maden Mühendisliği

        Makina Mühendisliği

        Malzeme Bilimi ve Mühendisliği

        Malzeme Bilimi ve Nanomühendislik

        Malzeme Bilimi ve NanoteknolojiMühendisliği

        Malzeme Mühendisliği

        Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

        Nanoteknoloji Mühendisliği

        Polimer Mühendisliği

        Tekstil Mühendisliği

        Yazılım Mühendisliği

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ