İzmirli besteci Zeynep Gedizlioğlu’nun kariyeri başarılarla dolu. 18 yıl önce Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü’nden mezun oldu. 2012’de ‘Müziğin Nobel’i kabul edilen Ernst von Siemens Bestecilik Ödülü’nü kazandı. Geçtiğimiz haftalarda ise dünyada sadece kadın bestecilere verilen tek ödül olan Heidelberg Kadın Sanatçı Ödülü’ne layık görüldü. Kariyerine Berlin ve İstanbul’da devam eden Gedizlioğlu ile müziğini konuştuk. HT Pazar2dan Serdar Yazıcı'nın haberi...
“Heidelberg Kadın Sanatçı Ödülü”nü aldınız. Başarıya giden o süreci anlatır mısınız?
Haberi Heidelberg Filarmoni Orkestrası ve Tiyatrosu’nun yöneticisi Holger Schultze’den gelen resmi bir mektup ile aldığımda tabii ki çok mutlu oldum, onur duydum. 1987’den beri sadece kadın bestecilere verilen ve dünya çapında tek olma özelliğini taşıyan bu ödülün daha önceki sahipleri arasında Sofia Gubaidulina, Olga Neuwirth, Unsuk Chin ve Chaya Czernowin gibi çok önemli isimler var. Müziklerini çok takdir ettiğim bu bestecilerle aynı çizgide görülmek beni mutlu ve motive eden bir durum.
Eseriniz törende seslendirildi. Oradaki tepkiler nasıldı?
Şehrin kongre ve kültür merkezi Stadthalle Heidelberg’in bin kişilik salonunu tamamen dolduran, yoğun bir ilgiyle müziğe kulak veren bir dinleyici kitlesi vardı. Heidelberg Filarmoni Orkestrası, Hollandalı şef Antony Hermus yönetiminde, 2013’te bestelediğim ‘Durak’ adlı orkestra eserimi, sadece yüksek bir yetkinlikle değil, ayrıca müthiş bir samimiyetle yorumladı. Esere ismini veren, bestenin içindeki yoğun sessizlik anlarında dinleyiciden de çıt çıkmadı. Bu, sahne performanslarında çok iyiye işarettir. Parçam bittiğinde ise uzun ve coşkulu bir alkış koptu.
‘BESTECİLİK İÇSEL MACERASI ÇOK AMA BOL YALNIZ BİR İŞ’
2012’de ‘Müziğin Nobel’i kabul edilen Ernst von Siemens Bestecilik Ödülü’ne layık görülmüştünüz. Böyle değerli ödüllerin bestelerinize etkisinden bahseder misiniz?
Ernst von Siemens Bestecilik Ödülü’nü, o zamana kadar gerçekleştirdiğim çalışmaları takdir ve tasvip eden, kutlayan, devamını destekleyen, benim için çok onur verici bir mesaj olarak aldım. Bestelere içerik açısından direkt etkisi olmuyor, olmamalı da. Her bestemin kendi içinde, sadece müziği kendi dinamikleriyle oluşturabileceği farklı bir hikâyesi var.
Çalışmalarınızda sizi besleyen, ilham veren şeyler neler?
Beni en çok harekete geçiren şey bugün içinde yaşadığımız dünyada insani olan ile derin bir boyutta bağ kurma ihtiyacı ve isteği...
Peki evdeki Zeynep Gedizlioğlu ne tür müzikler dinler?
Şu sıra Suzanne Vega’nın Lover, Beloved: Songs from an Evening with Carson McCullers albümünü döndürüp duruyorum. Evde pek durmuyorum çünkü beste yapmak için hep dışarda belirlediğim yerlere gidiyorum. Şu aralar en sevdiğim yerler, köşedeki kafe ve kütüphaneler. Evde olduğumda ise aç karnıma, belki bir kahveden sonra 3 saat piyano çalıp şarkılarımı söylüyorum, doğaçlama yapıyorum. Bestecilik, hayatı inanılmaz derecede dolduran, içsel macerası çok bol ama yalnız bir iş. O yüzden arkadaşlar önemli!
Gelecekle ilgili planlarınız neler?
Frankfurt, Londra, İstanbul ve Stuttgart’ta gerçekleşecek bir dizi proje var. Şu anda üzerinde çalıştığım en yeni bestem Hessische Rundfunk Orkestrası ve Radyosu’nun siparişi. Zamanında tamamlamayı umuyorum. Prömiyeri 14 Eylül’de Frankfurt’taki hr-Sendesaal’de gerçekleştirilecek.
Elektronik müzik de çalıştınız. O süreç nasıldı?
Elektronik müzikle ilişkimin en yoğun olduğu dönem 2010-2011’de Paris’teki IRCAM’da gerçekleşti. Akustiğin fenomenlerini yakından analiz etmek açısından ilginç bir süreçti. Asıl heyecanı çok daha önce Bülent Arel, Edgar Varese ve Stockhausen’in işlerini dinlediğim sıralarda, elektronik müziği ilk kez kendi bestemde uygulamayı öğrenirken yaşadım.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.