Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Trafik Zigana Dağı Geçidi için "kütle hareketi" uyarısı!
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Doğu Karadeniz Bölgesi'ni Orta Doğu, Kafkaslar ve İran'a bağlayan tarihi İpek Yolu'nun geçtiği güzergahta 17 Mart 2017 tarihinde temeli atılan ve nisan ayında ulaşıma açılacak Yeni Zigana Tüneli heyecanla beklenirken, uzmanlardan korkutan uyarı geldi.

        Yeni tünelin hizmete açılmasının ardından alternatif olarak kullanılmaya devam edecek olan Zigana Dağı Geçidi yol güzergahı üzerinde, dağ yamaçlarında derin çatlaklar ve yarılmalarla, yola düşmeye hazır vaziyetteki kaya kütleleri için acilen önlem alınması gerektiği vurgulandı.

        "ÇOK CİDDİ YARILMALAR MEVCUT"

        Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Selçuk Alemdağ, mevcut yol güzergahı üzerinde çok ciddi yarılmaların mevcut olduğunu ve her an büyük bir kazanın meydana gelebileceğini söyledi.

        REKLAM

        Yeni Zigana Tüneli'nin açılmasının ardından hem tarihi hem de doğal güzellikleri için Zigana Dağı Geçidi'ni kullanacaklarını söyleyen sürücüler ise, risklerin bertaraf edilip yolun güvenilir hale getirilmesini istiyor.

        "YA BUGÜN YA YARIN CİDDİ BİR KÜTLE HAREKETİ OLACAK"

        Zigana Dağı Geçidi'nde yaptıkları çalışmalar neticesinde problemli alanları belirlediklerini ve bu alanlarda her an ciddi bir kütle hareketi olabileceğini söyleyen Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeoloji Kürsüsü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Selçuk Alemdağ, şunları söyledi:

        "Zaman zaman Karayolları ekipleri Trabzon’a gidiş geliş esnasında bazı yerlerde çelik hasır tellerle örtülemeler, bariyerleme çalışmaları yapıyor. Yol güzergahında ciddi derece yarılmalar mevcut. Ya bugün ya yarın orada çok ciddi bir kütle hareketi olabilir. Böyle bir durumda oradaki 3 şeritli yol tamamen etkilenecek.

        BİLİMSEL OLARAK ÇOK RİSKLİ BİR ALAN

        Yani tesadüfi geçiyoruz oradan. Tamamen Allah'a kalmış ve bilimselliği aşan bir durum. Bilimsel olarak çok riskli bir alan bir an önce o yolun, belki gece geç saatlerde kapatılıp o problemli alanın indirilmesi gerekiyor. Yoksa kendi haline bıraktığımız sürece yol güzergahındaki titreşimlerden kaynaklı orası olduğu gibi yola inecek. Potansiyel olarak çok fazla metreküplere de ulaşabilir bu deşarj. Ümidimiz bu deşarj anında bir araca veya orada bulunan birine zarar gelmemesi.

        REKLAM

        ÖNERİMİZ KÜTLELERİN TEMİZLENMESİ

        Biz yıllardır bölgede çalışıyoruz. Benim önerim; yapmış olduğumuz bilimsel çalışmaları yöneticilerin dikkate alarak, insanların aktif olarak kullandığı yol güzergahlarında özellikle kaya düşmeleri konusunda askıda olan, kopmak üzere olan veya yüksek yamaç eğime sahip alanlardaki kaya kütlelerinin temizlenmesi.

        ÖNLEM ALINMAZSA DEPREM GİBİ ANİ OLABİLİR

        Bu kütlelerde zamanla ayrışmaya bağlı olarak yorulmalar meydana geliyor. İnsanlar bunu anlamıyorlar, 'Burası 50 yıldır böyle bir şey olmadı' diyorlar. 51. yılda kütle olarak kopabilecek bir pozisyondadır burası. Bunun önlemini almadığınız sürece bu bir deprem gibi ani olur. 10 yıl hiçbir şey olmaz, 1 gün sonra komple inebilir."

        "İKİ KEZ ÇOLUK ÇOCUK ÖLÜMDEN DÖNDÜK"

        İş seyahatleri nedeniyle sürekli Zigana Dağı Geçidi'ni kullandığını söyleyen Sinan Ağyürek, "Sürekli Erzurum'dan Trabzon'a hem seyahat hem de iş için gidip geliyorum. Yalnız buradaki tek sıkıntımız yukarıdan büyük taşların kopması. Burada bununla ilgili bu güne kadar bir önlem alınamadı. Hatta burada bir iki kez de çoluk çocuk ölümden döndük. Oradan bir kayanın koptuğunu düşünün, seyir halindeki bir aracın veya otobüsün üzerine düştüğünü düşünün, felaket olur. Tünelin açılması daha da güzel olur. Hem mesafe olarak hem de güvenli şekilde yolculuk yapabiliriz ama yine de buraya bir önlem alınsa daha güzel olmaz mı? En azından bir korku olmaz, bir kaza olmaz" diye konuştu.

        "OLASI TEHLİKELERİN BERTARAF EDİLMESİNİ İSTİYORUZ"

        Caner Taş isimli vatandaş ise, "Yol sevdiğimiz bir yol, eğlenceli ve göze hitap ediyor. Bizim için bir farklılık oluyor ama riskler var. Özellikle bazen telefonların da çekmediği yerlerde düşen taş parçaları yüzünden lastik patlamaları oluyor. Benim başıma geldi, arka arkaya 2-3 arabanın birden lastiği yarıldı. Yani yolun tehlikeleri malum güzelliğinin yanında. Tünel yapılınca da biz yine manzarası için bu yolu tercih ederiz. Bizim için eğlenceli ve keyifli oluyor, yetkililerden olası tehlikelerin bertaraf edilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ