Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Ani Örenyeri havadan görüntülendi - Turizm Haberleri
        1

        Kent merkezine 48 kilometre uzaklıktaki Arpaçay Vadisi yakınında bulunan Ani Örenyeri, 961-1045 yıllarında Pakraduni Hanedanlığı döneminde Ermeni hükümdarlara başkentlik yaptı.

        2

        11. ve 12. yüzyıla ait İslam mimarisi eserlerini de barındıran, 2012'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Ani, 2016'da da "Dünya Mirası" olarak tescil edildi.

        3

        İlk yerleşimin M.Ö. 3 binli yıllara dayandığı ve Saka Türkleri, Sasaniler, Bagratlı Krallığı, Bizanslılar, Şeddat Oğulları Beyliği, Anı Gürcü Atabeyleri, Harzemşah Devleti, İlhanlılar, Selçuklular, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Osmanlı Devleti ile Rusların hüküm sürdüğü Ani'deki 21 tarihi yapı, yerli ve yabancı ziyaretçilerini büyülüyor.

        4

        Kurulduğu günden bu yana 23 medeniyete ev sahipliği yapan, aynı zamanda Kafkaslar'dan Anadolu'ya ilk giriş kapısı Ani Ören Yeri'nde, farklı medeniyetlere ait eserlerin havadan görüntüleri doyumsuz manzara sunuyor. Hoşgörü kentinde ayakta duran eserler arasındaki surlar ve ibadethaneler, geçmişteki medeniyetlerin izlerine halen ışık tutuyor.

        5

        "Binbir Kilise ve 40 Kapılı Şehir" olarak adlandırılan Ani Örenyeri, "Amenaprgiç Kilisesi", "Ani ", "Ani Katedrali", "Dikran Honentz Kilisesi", "Abugamir Pahlavuni Kilisesi" gibi eserlerle benzersiz bir kültürel hazine olarak öne çıkıyor.

        6

        Milattan önce tektonik bölgede 68 hektar alan üzerine kurulan ve 4,5 kilometrelik sur sistemiyle korunan Orta Çağ şehri Ani, dört mevsim ziyaretçilerini ağırlayarak adından söz ettiriyor.

        7

        Büyük Selçuklu İmparatorluğu'na bağlı Şeddadiler zamanında temelden tavana 1064'te yapımına başlanılan ve 8 yıl sonra 1072'de tamamlanan, Anadolu topraklarındaki ilk Türk camisi olduğu belirtilen Ebul Menucehr Camisi, ziyaretçilerin ilgi odağında bulunuyor.

        8

        Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Ani'de eski dönemlere ait kalıntılar tarihe ışık tutuyor.- "Tarihi doku inanılmaz"Ani Örenyeri'ni gezen Avusturyalı turistlerden Stefan Lindner yaptığı açıklamada, bölgeye ilk kez geldiğini ve hayran kaldığını söyledi.

        9

        Türkiye'deki bazı bölgeleri gezdiğini ve birbirinden farklı eşsiz çok sayıda yer olduğunu anlatan Lindner, "Buradaki tarihi doku inanılmaz, doğa da çok güzel. Buradaki tarihi dokuyu gelip görmek bizi çok mutlu etti. Şimdi her tarafını gezerek, görerek tanımak istiyorum" diye konuştu.

        10

        Turistlerden Martın Stegfellner de tarihi yapıları görünce çok etkilendiğini ifade ederek, "Ben de Avusturya'dan geliyorum. Orada da yüksek dağlar var, yakın bölgelerde kayak sporları yapılıyor, orası da tarihsel dokuya sahip bir yöre ama ben burayı görünce inanılmaz bir şekilde etkilendim. Buraya gelip bu yöreyi görmek gerçekten beni mutlu kıldı. Umarım Ani'yi yetkililer restore ederler. Burası sadece Türkiye'ye ait değil, tüm dünyaya ait bir tarihsel doku. Bunu korumak ve kollamak çok önemli diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

        11

        Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi öğrencisi Hilal Topaktaş da "Ani'ye ilk defa geldim, gerçekten çok güzel yapılar var. UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındı. Binlerce medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer ve herkesin gelip görmesi gerekiyor" görüşünü paylaştı.

        12

        ANİ ÖRENYERİ NEREDEDİR?

        Kars'a 42 kilometre uzaklıktaki Ocaklı köyü sınırları içerisinde yer alan Ani Örenyeri, Türkiye – Ani Harabeleri Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay Nehrinin batı yakasında Türkiye sınırları içerisinde volkanik bir tüf tabakası üzerine kuruldu.

        13

        Bugünkü ören yerini oluşturan iç kale M.S. 4. yy’da Kars Şehrine ismini veren Karsak’lılar tarafından yaptırıldı.

        14

        2012'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Ani, 2016'da ise Dünya Mirası olarak tescil edildi.

        15

        EBUL MENUCEHR CAMİSİ

        Büyük Selçuklu İmparatorluğu'na bağlı Şeddadiler zamanında inşa edilen Ebul Menucehr Camisi, 1072'de kurularak Türkiye sınırları içerisindeki ilk cami olma özelliğini aldı. Ani antik şehri içinde bulunan cami Kürt prens Ebu Süca Manucehr tarafından yaptırıldı.

        16

        AMENAPRGİÇ KİLİSESİ

        Dairesel kesitli bir kümbet yapıda olan Amenaprgiç Kilisesi'nin 1957 yılında yıldırım düşmesi sonucu yarısı yıkıldı.

        17

        ANİ KATEDRALİ

        989 yılında İstanbul'daki Ayasofya'nın kubbesini onaran mimar Trdat tarafından inşa edilen Ani Katedrali, 1319 ve 1832 yıllarındaki depremlerde hasar gördü. Ani Karedrali, 1988'deki depremden sonra yapı komple harabeye döndü. Katedral 1071 yılında camiye çevrildi ve "Fethiye Camii" adını aldı. 1124 senesinde Ani'nin Gürcü Kralı David tarafından ele geçirilmesiyle kilise haline geri getirildi ve 13. yüzyılda katedral restore edildi.

        18

        DİKRAN HONENTZ KİLİSESİ

        Tigran Honents adlı zengin bir tüccar tarafından yaptırılan Dikran Honentz Kilisesi, 1215 yılında tamamlandı.

        19

        ABUGAMİR PAHLAVUNİ KİLİSESİ

        Tsağkotsadzor/Alaca Çay vadisine yakın konumdaki dik yokuşta yer alıyor. Kilisenin, Pahlavuni ailesi için bir özel şapel olarak Prens Grigor Pahlavuni tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. Dış planı, on iki yüzlü olan kilisenin girişi ise alışıldık doğu-batı ekseni üzerinde değil, güneybatı tarafında bulunuyor.

        20

        ANİ ÖRENYERİ'NİN HAVADAN GÖRÜNTÜLERİ

        21