Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem MHP’de hedef, ‘Ülke bölünüyor’ kaygısı yaşayan kararsız seçmen

        Saliha ÇOLAK / HT GAZETE

        Nevruz günü Ankara’da 11. büyük kongresini yaparak parti kadrolarını yenileyen MHP, 7 Haziran seçimlerine yönelik çalışmalara hız verdi. Devlet Bahçeli’yi 7. kez genel başkan seçen MHP’de, çözüm sürecinin de etkisiyle sandıkta sürpriz yaşanabileceği beklentisi yükseliyor. MHP’nin bu çerçevede seçim stratejisini, çözüm sürecine tereddütle yaklaşan ve ‘bölünme kaygısı’ taşıyan kararsız seçmen üzerine inşa edeceği belirtiliyor.

        KARARSIZLAR YÜZDE 20

        Anket yaptırmayan MHP yönetimi, kendileri dışında yapılan anketlerde MHP’nin yükselme trendinde olduğu tezinden hareketle, seçime kısa süre kala yüzde 20’lik kararsız seçmeni 3 hilale çekme çabalarına yoğunlaşmış durumda. MHP’liler, 7 Haziran’daki seçimin sonucunu, partilerin kararsızlardan alacağı payların belirleyeceğini düşünüyor.

        Hiçbir dönemde seçime bu kadar yaklaşılmışken bu büyüklükte bir kararsız seçmen kitlesi olmadığına dikkat çeken MHP kurmayları, kararsızların daha çok çözüm sürecindeki gidişattan hoşnut olmayan ve ülkenin bölünebileceği kaygısını taşıyan AK Partili seçmenlerden oluştuğunu öngörüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son dönemde milliyetçi çıkışlar yapmasını da bu kaygılara bağlayan MHP kurmayları, süreç aynı istikamette devam ederse, kararsız pastasındaki oyların büyük bölümünün MHP’ye kayabileceğini hesaplıyor. MHP Lideri Bahçeli’nin, bir anlamda seçim startı verdiği kongrede olduğu gibi seçim kampanyası boyunca da, Türkiye’nin haritasının değişme ihtimaline işaret ederek, özellikle AK Parti seçmeninden seçimde ‘adres değiştirmelerini’ isteyeceği belirtiliyor. Konuşmalarında, AK Parti seçmenine yönelik doğrudan söylem geliştirerek “İhanete ortak olmayın” mesajı veren Bahçeli, böylece kaygılı kararsızları 3 hilale çekmeye çalışacak.

        DİVANDA SINIRLI DEĞİŞİKLİK

        Bahçeli, kongrede yüzde 54’ünü değiştirdiği merkez yürütme kurulunu (MYK) perşembe günü toplayarak yeni parti divanını belirleyecek. Bahçeli’nin, ‘seçim çalışmasının kumanda odası’ olarak nitelendirilen divanda ise seçime gidilirken büyük değişiklikler yapması beklenmiyor. 15 kişilik divanda değişen isim sayısının 5’i geçmeyeceği vurgulanıyor.

        MYK’DA 7 KADIN

        MHP’nin yeni merkez yürütme kurulundaki (MYK) 75 kişi arasında 7 kadın yöneticiye de yer verildi. Ancak divana, sınırlı sayıda kadın yöneticinin alınması bekleniyor. 15 kişilik divanda geçen dönem Ruhsar Demirel ile Zühal Topçu görev yapıyordu. Demirel’in yerini korumasına kesin gözüyle bakılıyor. İşte MYK’ya giren 7 kadın: Zuhal Topçu, Ruhsar Demirel, Esin Gürel, Elif Konca Akdeniz, Sultan Gündüz, Aybüke Topçubaşı Ekici, Nevin Taşlıçay.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ