Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Parti Seçim Beyannamesi'nde başkanlık sistemi için böyle denilecek: ‘Hesap veren ile yetki sahibi aynı kişi olmalı’ Habertürk detaylara ulaştı

        VOLKAN YANARDAĞ/ANKARA

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, önceki gece Habertürk TV’de, ‘başkanlık sistemi’yle ilgili olarak, “Seçim beyannamesinde başkanlık sisteminin nasıl yer alacağını bizzat yazdım” dedi. HABERTÜRK, bu açıklamanın detaylarına ulaştı.

        AK Parti, seçim beyannamesinde başkanlık sistemine, ‘yeni Anayasa ve demokratikleşme’ başlığı altında yer verecek. Beyannamede, başkanlık sisteminin argümanı olarak, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi gösterilecek. Seçilmiş cumhurbaşkanının göreve başlamasıyla parlamenter sistemden uzaklaşıldığı ifade edilecek. Hesap verenle yetki sahibinin aynı kişi olması vurgulanacak.

        ÖZEL EKİPLE ÇALIŞACAK

        Çarşamba akşamı, 12 üyeli komisyonun taslağını tamamladığı seçim beyannamesi, Davutoğlu’na sunuldu. Davutoğlu, milletvekili listeleriyle ilgili çalışmasını 7 Nisan’da tamamladıktan sonra beyannameye ağırlık verecek.

        Davutoğlu’nun özel bir ekiple yapacağı çalışmayla beyannameye son şekli verilecek. Beyannamenin 15 Nisan’da açıklanması planlanıyor. Beyannamenin omurgasını, ‘Yeni Türkiye’ söylemi oluşturacak. 100 sayfalık beyannamede, sunuş kısmının yanı sıra bazı bölümler de Davutoğlu tarafından yeniden kaleme alınacak. Beyannamede, Çözüm Süreci, Yeni Anayasa, İleri Demokrasi gibi temel konuların yanı sıra kalkınma ve yatırımlar yer alacak. Alevi vatandaşların talepleri de beyannamede yer bulacak.

        Beyannamede, cemevi yerine, inanç merkezi ifadesi kullanılacak. Emeklilerle ve sosyal yardımlarla ilgili özel bir çalışma yapıldığı ve bunun da beyannamede yer alacağı belirtiliyor. Beyannamede yeni bir hızlı tren hattının da yer alacağı ifade ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ