Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "En az 16 kişi öldü"

        İsrail donanmasının dün gece Gazze'ye yardım götüren başta Mavi Marmara olmak üzere 6 gemilik filoya yaptığı operasyonun ardından, İsrail'de bir televizyon kanalı 16 kişinin öldüğünü bildirdi.

        İsrail televizyon ve radyo yayınlarında ölü ve yaralı sayısına ilişkin, İsrail kaynaklarına dayalı bir bilgi verilmezken, hep yabancı kaynaklara atıfta bulunulması dikkati çekti, ayrıca gemiye İsrail helikopterlerinden komandoların indiğine ilişkin, Türk televizyonlarından aktarılan görüntüler ekranlara getirildi.

        İsrail televizyon kanalları, yaralananların Aşkelon'daki hastaneye sevkedildiklerini belirtirken, operasyonda yaralı askerler de bulunduğunu, bunlardan ağır yaralı birinin de Hayfa'ya nakledildiğini bildirdiler.

        Bu arada Kanal 10 televizyonu, gözaltına alınanların bir kısmının cezaevlerine konulması için hazırlıklar yapıldığını duyurdu.

        Televizyon ayrıca, Gazze Şeridi'nden botların denize açılmasını önlemek için, Gazze kıyılarının da tümüyle abluka altına alındığını kaydetti.

        Kanal 2 televizyonu, gemidekilerin daha önce söyledikleri gibi pasif bir direniş içinde olmadıklarını, askerlere bıçak ve çubuklarla saldırdıklarını da ifade etti.

        İsrail televizyonları ve radyoları, Ankara ve İstanbul'da protesto için toplanan kalabalıkları ve Ankara'daki İsrail büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını da haberlerinde duyurdular.

        Bu arada, İsrail'den şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadığı dikkati çekti.

        Görüşlerine başvurulan bir askeri kaynak, şu aşamada herhangi bir açıklama yapılmasının söz konusu olmadığını belirtirken, gemilere rotalarını geri çevirmeleri veya Aşdod'a yönlendirmeleri konusunda uyarı yapıldığını hatırlatmakla yetindi.

        İki sivil Hayfa'da

        İsrail askerlerinin Gazze'ye giden Türk yardım gemilerine düzenlediği operasyonda yaralanan iki sivilin, İsrail'in Hayfa kentinde hastaneye kaldırıldığı bildirildi. İsrail kaynakları, Rambam Sağlık Merkezi'ne kaldırılan kişilerin sağlık durumlarının belirsiz olduğunu duyurdu. Yaralıların bilinçlerinin ise açık olduğu bildirildi.

        İsrail polisi alarmda

        İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere gerçekleştirdiği operasyonun ardından, İsrail polisinin de olası protesto gösterilerine karşı alarma geçtiği belirtildi. İsrail radyosu, İsrailli Arapların ve Filistinlilerin olası protesto gösterilerine veya şiddet eylemlerine karşı polisin alarma geçtiği kaydedildi.

        İsrail turistleri geri çağırıldı

        İsrail askerlerinin Gazze'ye giden yardım gemilerine düzenlediği operasyonda en az 2 kişinin ölmesinin ardından İsrail Dışişleri Bakanlığı?nın da acil olarak toplandığı bildirildi. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın, Kudüs'teki ofisinde acil bir toplantı gerçekleştirdiği belirtildi. Bakanlık ayrıca Türkiye?de bulunan İsrailli turistlere tatillerini iptal ederek geri dönme çağrısında bulundu.

        İsrail televizyon kanallarının şu ana kadar 16 kişinin öldüğünü duyurduğu olaylarla ilgili İsrail makamlarından henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Lieberman?ın toplantısının ardından bir açıklama yapılıp yapılmayacağı ise bilinmiyor.

        İsrail Ulaştırma Bakanlığı, Antalya limanına gitmek üzere yola çıkan tur gemisini Kıbrıs'a yönlendirdi. Gemide 850 turistin bulunduğu belirtildi.

        İsrail medyası böyle gördü

        İsrail gazeteleri, Gazze açıklarındaki çatışmanın “yolcuların, komandoların ellerinde silahları almaya kalkışması üzerine” başladığını öne sürdü. Yediot Ahronot, yolcuların “çatışmadan kaçınacaklarını defalarca vurgulamasına rağmen İsrail askerlerinin ateş açtığını belirtirken, Jerusalem Post, çatışmada en az 2 İsrail komandosunun da yaralandığını öne sürdü.

        HAARETZ: “EN AZ 10 ÖLÜ, 60’A YAKIN YARALI VAR”

        Yardım gemilerine çıkan İsrail askerleriyle, komandoların silahlarını ellerinden almaya çalışan yolcular arasında çıkan çatışmada en 10 ölü, 60 yaralı bulunduğu bildiriliyor. Çıkan çatışmada 2 İsrail komandosu da yaralandı.”

        JERUSALEM POST: “ÇATIŞMA YOLCULARIN, ASKERLERİN SİLAHLARINI ALMAYA ÇALIŞMASI ÜZERİNE ÇIKTI”

        “Gazze’ye Yardım konvoyundaki yolcular, gemilere çıkan İsrail komandolarının ellerindeki silahları almaya kalkınca çatışma çıktı. İsrail komandoları ateş ve gazla karşılık verince en az iki kişi öldü, düzinelerce kişi yaralandı.

        YEDIOT AHRONOT: “EYLEMCİLER ASKERLERE KARŞI KOYMAYACAKLARINI SÖYLEDİKLERİ HALDE ÇATIŞMA ÇIKTI”

        “Eylemciler yardım gemilerine denizden ve havadan çıkarma yapan İsrail komandolarına karşı koymayacaklarını defalarca tekrarlamalarına rağmen çatışma çıktı. En az 2 ölü, düzinelerce yaralı bulunduğu bildiriliyor. İsrail kaynakları yolcuların masum olmadığını ve komandolara karşı şiddet kullandığını ve çatışma için hazırlıklı olduklarını öne sürdü.”

        AA-AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ