Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Gül Ekopolitik Grubu ile görüştü

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Derneği (Ekopolitik) Danışmanı Prof. Dr. Vamık Volkan ve beraberindeki heyeti Tarabya Köşkü'nde kabul etti. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşme saat 11.00'de başladı ve 2 saat 45 dakika sürdü. Prof. Dr. Vamık Volkan, "Cumhurbaşkanı çözümün sadece silahla olmayacağını ve diyaloğun önemini belirtti" dedi. Prof. Dr. Volkan, kendilerinin siyasetin dışında bir konumda olduklarını belirterek, "Aramızda eski emekli MİT mensubu da var, dağdan inen Kürt de" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Prof. Dr. Vamık Volkan ve Genel Koordinatör Tarık Çelenk'i 2 Ağustos 2010 tarihinde de Tarabya Köşkü'nde kabul etmişti.

        Güngör KARAKUŞ / AHT

        Tarabya Köşkü'nde gerçekleşen görüşmeye aralarında Kürt meselesi hakkında çok sayıda araştırma yapmış olan şu isimler katıldı: Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğa, Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Eski Özel Harp Dairesi Subayı Güvenlik Uzmanı Mete Yarar, Murat Belge, Ümit Fırat, Altan Tan, Avni özgürel, Tarık Çelenç, Halit Yalçın, Avrupa Türk islam Birliği Kurucu Başkanı Musa Serdar Çelebi, Bedrettin Gündeş, Murat Sofuoğlu, Ayşegül Elif Aslantepe, Raif Türk, Mehmet Emre Ölmez, Ayşe Betül Çelik, İdris Ağcanoğlu ve Psikanalist Ayla Yazıcı katıldı.

        19 kişilik gurup adına basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Vamık Volkan, "Ekopolitik diye bir sivil grup var. İki yıldan beri farklı düşünen grup liderlerini bir araya topladık. Bir laboratuar meydana getirdik. Bunlar arasında kürt asıllı vatandaşlar da var, gençler var. Türkiye'deki toplumsal süreçleri izliyoruz. Benim rolüm bu kişilerin konuşmasına yardımcı olmak. Kürt meselesiyle ilgili birçok süreç oldu. Bunlar arasında Hakkari'ye de gidildi. Orada Vali beyle, Belediye başkanıyla, üniversitelerle, gençlerle toplantılar yapıldı. Pisikanalist bir arkadaşımızı gönderdik. Orda taş atan çocuklarla ilgili çalışmalar yaptık. Bu çekirdek grup bir araya geliyor. Farklı bir amacımız var. Herkesin çeşitli önerileri var. Benim önerim size uymayabilir, ya da içinizde farklı duygular yaratabilir. Bunu konuşursak, herkesin sahip olabileceği öneriler ortaya çıkıyor" diye konuştu.

        BÜTÜN RAPORLARI OKUMUŞ

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile üç hafta önce tekrar görüştükleri ve kendisine raporlar sunduklarını anlatan Volkan şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı, verdiğimiz bütün raporları okumuş. Bu konulara çok önem veriyor. Türkiye'deki bu sorunların çözülmesi için her şeyin yapılmasını istiyor. Bir takım sivil toplum örgütlerinin yaptıklarını önemsiyor. Bugün bizim çekirdek grup dediğimiz 19 kişiyi götürdük. Herkes konuştu, herkes fikirlerini söyledi. Cumhurbaşkanı kendisi bile not aldı. Çok takdir etti."

        CUMHURBAŞKANI SADECE SİLAHLI ÇÖZÜMÜN OLAMAYACAĞINI BELİRTTİ

        Cumhurbaşkanı'nın görüşmede çözümün sadece silahla olamayacağını belirttiğini anlatan Vamık Volkan, "Diyaloğun önemini belirtti. Kendisinin oynayacağı rol var tabi. Çok farkında. Onu konuştuk. Tahmin ediyorum ki devamlı olarak Ekopolitik'ten gelecek olan bazı fikirleri dinlemek için açık. Kendisine ebeveyn rolü çizmiş. Bir kurumun başkanı olunca herkes sizden bir şeyler bekliyor. O anne baba rolünü nasıl ifade ederseniz çok önemli. Ben şahsi fikrimi söyleyeyim sayın Cumhurbaşkanı'nın karakteri o kadar iyi ki çok iyi bir ebeveyn rolüne girebilir" dedi.

        SİYASETİN DIŞINDAYIZ

        Kendilerinin siyasetin dışında bir konumda olduklarını ifade eden Volkan, "Ekopolitik'te siyasi konuların konuşulması yasak. Bence böyle bir laboratuarın kurulması siyasiler tarafından çok zor. Çünkü siyaset bir gerçek, oy meselesi bir gerçek, ekonomi bir gerçek. Orada bir laboratuar kurmak zordu. Bu grupta eski MİT'den gelmiş büyük bir insan var, bu grupta bugün aramızda yok ama dağdan inmiş bir kürt vatandaşımız var. Bazı arkadaşlar yurt dışında, herkesi getiremedim" diye konuştu.

        VAMIK VOLKAN KİMDİR?

        Siyaset Psikolojisinde uzmanlaşan psikiyatri profesörü Vamık Volkan 1932'de Kıbrıs'ta doğdu. Kıbrıs İslam Lisesi'nde okudu. Son sınıftayken çıkan isyanla adı değişen Kıbrıs Türk Lisesi'ni bitirdi. Türkiye'ye geldi, Ankara Tıp Fakültesi'nden 1956'da mezun oldu. Türk vatandaşı olamadığı için Türkiye'de çalışamadı ve ABD'nin Chicago'ya gitti. Üç ay sonra babasından gelen mektupta, en yakın arkadaşının Kıbrıs'ta bir eczanede milliyetçi Rumlar tarafından öldürüldüğünü anlatan gazete kupürü çıktı. 10 yıl Türkiye ve Kıbrıs'a gelemedi. 2002'ye kadar 45 sene Virginia Üniversitesi'nde ders verdi. 18 yıl üniversite hastanesinin başhekimliğini yaptı. 40 kitap çalışması yaptı ve 400'ü aşkın bilimsel makale yayınladı. Psikolojik çatışma ve kimlik konularında sayısız araştırma ve saha çalışması gerçekleştirdi. Psikopolitik teoriler ve dünyanın sorunlu birçok yerinde barış için yaptığı çalışmalar nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ