Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Siirt’in Pervari İlçesi’nin kırsal kesiminde Jandarma'ya ait sikorsky tipi helikopter düştü. Herekol Dağı’nda düşen helikopterde bulunan 1 asker şehit oldu, 12 asker yaralandı.

        Yücel DURAK-İlyas AKENGİN-Ahmet YUKUŞ-Mehmet KAYAHAN/ SİİRT (AHT)

        Siirt’in Pervari İlçesi’nde takviye amacıyla Jandarma Özel Harekat timini taşıyan İl Jandarma Komutanlığı'na ait bir Sikorsky S-70 helikopteri, Siirt-Şırnak-Van üçgeninde yer alan Herekol Dağı'nda bu sabah belirlenemeyen bir nedenle düştü. Helikopterde bulunan 14’ü Jandarma Özel Harekat mensubu ile birlikte toplam 17 asker şehit oldu.

        PKK'nın baş edemediği 'Dadaş' grubu...

        Siirt'in Pervari İlçesi'nde takviye amacıyla Jandarma Özel Harekat timini taşıyan İl Jandarma Komutanlığı'na ait bir Sikorsky S-70 helikopteri, Siirt-Şırnak-Van üçgeninde yer alan Herekol Dağı'nda sabah saatlerinde yoğun sis ve yağış nedeniyle dağlık alana çarparak düştü. Helikopterde bulunan 14'ü Jandarma Özel Harekat mensubu ile birlikte toplam 17 asker şehit oldu. Şehit olan özel harekat timinin 'Dadaş' grubu olarak anıldığı öğrenildi. Helikopter kazasıyla ilgili askeri ve sivil savcı soruşturma başlattı.

        Siirt'in Pervari İlçesi'nde 17 askerin şehit olması tüm Türkiye'yi yasa boğarken, helikopterin düşmesiyle ilgili ayrıntılarda netleşmeye başladı. Edinilen bilgilere göre 17 eve ateş düşmesine neden helikopter kazası şöyle gelişti. Van-Şırnak ve Siirt üçgeninde yer alan Pervari İlçe kırsalında bulunan Herekol dağı bölgesinde dün bir PKK'lı ile güvenlik görevlileri arasında çatışma çıktı. Çatışmanın ardından günün ilk ışıkları ile birlikte 06.30 sıralarında Siirt İl Jandarma Komutanlığı'ndan 17 askerle havalanan S-70 tipi Skorsky helikopter, olay bölgesine birinci grup askeri indirdi. İkinci indirme aşamasında Herekol dağı bölgesine yakın bir yerde aşırı yağış, sis bulutu ve rüzgarın etkisiyle kayaya çarparak alev aldı. Yaklaşık 2 bin metre yükseklikten alev alarak düşen helikopterde 14'ü özel harekatçı 17 asker olay yerinde şehit oldu.

        DADAŞ GRUBU OLARAK ANILIYORLARDI

        Helikopterde şehit olan 3. Komando Tugay Komutanlığı'na bağlı Özel Harekat Timi'nin "Dadaşlar" ismi ile anıldığı öğrenilirken, grubun Siirt ve çevresinde terör örgütüne yönelik başarılı operasyonlara imza attığı ve uzun yıllar terörle mücadele eden askerlerden oluştuğu öğrenildi.

        ACI HABERİ KÖYLÜLER VERDİ

        Herekol dağı ile Köprüçay köyü yakınlarında helikopterin düşmesi ile Siirt İl Jandarma Komutanlığı üssü uzun süre irtibat kuramadı. Merkezden bir yandan irtibat sağlanmaya çalışılırken acı haberi jandarmaya önce köylülerin verdiği öğrenildi. Acı haberin verilmesi üzerine bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Helikopterin dağlık alanda düşmesi nedeniyle arama kurtarma ekipleri, enkaza ancak 1 saat sonra ulaşırken, enkazı gören ekipler, yaptığı incelemede tüm askerlerin şehit olduğunu belirledi. Enkazın bulunmasıyla şehit olan askerlerin cenazeleri helikopterle Siirt 3. Tugay Komutanlığı'ndaki Askeri Hastaneye getirildi. Kimlik tespitinin ardından şehitlerin otopsi işlemleri başlatıldı. Olayla ilgili Askeri Savcılığın yanı sıra Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı da, helikopterin düşüş nedenini ile ilgili soruşturma başlattı.

        HELİKOPTERLER FÜZELERLE HAVALANDI

        Olayı yakından takip eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Siirt Valisi Ahmet Aydın'ı sık sık arayarak olayla ilgili bilgi alırken, Herekol dağı çevresinde başlayan operasyonlar devam ediyor. Siirt Tugay Komutanlığı'ndan uçaksavar füzeleriyle kalkan kobra tipi helikopterler operasyon bölgesine gitti.

        CENAZELER DİYARBAKIR'DA

        Öte yandan, kazanın yaşandığı Köprüçay köyünün güneyinde gün boyu askeri hareketlilik gözlendi.

        Pervari'nin Köprüçay köyünü 10 kilometre geçtikten sonra araçlarını yolda bırakarak, 4 kilometre sarp ve kayalık bir yamaca tırmanan AA muhabirleri, cenazelerin enkazdan çıkarılmasına tanıklık etti.

        Kendilerine destek vermek üzere gelen arkadaşlarını kazada kaybeden askerler de cenazelerin taşınmasına yardım etti.

        17 askerin cenazesi, Siirt Havaalanı'ndan Diyarbakır'a gönderildi.

        Diyarbakır'dan bir askeri savcı da, Siirt'e giderek olay yerinde inceleme yaptı.

        CENAZE TÖRENİ

        Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM'de gazetecilerin konuya ilişkin sorusu üzerine, ''Pervari'de şehit olanlarla ilgili cenaze töreni yarın muhtemelen Siirt'te yapılacak. Cenaze törenine İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile birlikte katılacağım'' dedi.

        ERDOĞAN'DAN ÖZEL'E MESAJ

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e başsağlığı mesajı gönderdi.

        Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

        ''Siirt'in Pervari ilçesine bağlı Doğanca beldesi Hasan Tepe mevkisinde bir askeri helikopterin kaza kırıma uğraması neticesinde Türk Silahlı Kuvvetlerimize mensup 17 personelin hayatını kaybettiğini derin bir teessürle öğrenmiş bulunmaktayım.

        Bu elim kazada kaybettiğimiz şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine, yakınlarına, TSK mensuplarına ve aziz milletimize sabır ve metanet diliyorum.''

        "VALİ AYDIN, SALDIRI SÖZ KONUSU DEĞİL"

        Siirt Valisi Ahmet Aydın, düşen helikopterle ilgili yaptığı açıklamada olayın saat 07.25'te meydana geldiğini söyledi. Jandarma Özel Harekat timini taşıyan askeri helikopterin Pervari İlçesi Köprüçay Köyü'nün güney kesimine sis nedeniyle düştüğünü, herhangi bir saldırırın söz konusu olmadığını belirterek, "Olay anında bölgede şiddetli yağış vardı. Helpter, sisten kaynaklanan olumsuz hava şartları nedeniyle kayaya çarparak düştü. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz, milletimizin başı sağ olsun. Helikoptere herhangi bir saldırı söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

        ŞEHİT ASKERLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

        Helikopter kazasında şehit olan askerlerden bazılarının isimleri şöyle: "Pilot Üsteğmen Yakup Çınar (Ankara), Pilot Yüzbaşı Anıl Barış Çetin (Manisa), Jandarma Üsteğmen Ersan Yenici (Kırklareli), Astsubay Kıdemli Çavuş Erkan Yalçın (Bartın), Astsubay Kıdemli Üstçavuş Hakan Gemici (Giresun), Uzman Hava Teknisyen Vedat Avcı (Denizli), Jandarma Uzman Çavuş İbrahim Çelik (Kayseri), Uzman Çavuş Eren Kızılgedik (Mersin), Jandarma Uzman Çavuş Ömer Büyükköse (Kahramanmaraş), Uzman Çavuş Erdal Tekin (Adana), Jandarma Uzman Çavuş Dinçer Ersoy (Tekirdağ), Jandarma Uzman Çavuş Onur Karasungur (Kayseri), Uzman Çavuş Serkan Perişan (Gaziantep), Uzman Çavuş Murat Yıldızhan (Diyarbakır), Jandarma Uzman Çavuş Kürşat Güneş (Erzurum), Uzman Çavuş Yusuf Tüfekçi (Gümüşhane), Uzman Çavuş Mesut Şeker (Konya- Akşehir)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ