Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Erdoğan yeni çözüm süreci konusunda soruları yanıtlıyor...

        Çek Cumhuriyeti’ne hareketinden önce Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin “50 yıl AB kapısında bekletilen ülke sonunda bir karar vermek durumunda olmaz mı?” sorusunu yönelten Başbakan Erdoğan sert konuştu, “Yapacaksanız yapın bu işi. İlla bizim ayrılmamızı bekliyorsanız bunu da ayrıca değerlendiririz” dedi

        Umut TÜTÜNCÜ AHT-İSTANBUL

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya'yı kapsayan ziyaretleri öncesi Atatürk Havalimanı'nda Şanghay 5'lisi ile AB, İmralı süreci, DHKP-C, İran ve İsrail'e ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İlgili bakanlar ve 80 işadamının kendisine eşlik edeceğini ve ziyaret edeceği ülkelerin Türkiye'nin AB üyeliğine güçlü destek verdiğini belirten Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları özetle şöyle

        ŞANGHAY 5'LİSİ: Türkiye'de bu işi anlamayan köşe yazarları var. Şangay 5'lisi AB ile alternatif kuruluşlar değildir. Yani birine girdiğinde birini terk etme; Terk edersin de ayrı konu. Biz şu anda diyalog ortaklığı ünvanını Şangay 5'lisinde almış ülkeyiz.

        CAHİL: Geçen akşam bir Tv programında çok bildiğini söyleyen bir köşe yazarı var. Türkiye diyalog ortaklığına bile kabul edilmedi diyor. Biz şu anda Şangay 5'lisinde diyalog ortağıyız. Öğrensin. O cehaletinden kurtulmuş olur.

        DEMOKRASİ: Söyledikleri şu; 'Şangay 5'lisinin olduğu ülkelerde demokrasi diye bir şey yok.' Ruanda'yı unutmayın. AB üyesi ülkelerden bir tanesinin Ruanda'da, Cezair'de yaptıkları bunları bilelim. 'Bunların kendi içlerinde demokrasi var' diyorsun. Romanları niye AB üyesi ülkelerde tehcire mecbur ettiler? Aynı şekilde zenci olanlara, siyahlara, Müslümanlara yaptılar hala da yapıyorlar. İslamafobya hangi demokratik anlayışa sığıyor?

        AB SÜRECİ: AB sürecinde kalmak kalmamak olayında ben milletime ve size bir soru yöneltmek istiyorum. 50 yıl AB kapısında bekletilen bir ülke sonunda bir karar vermek durumunda olmaz mı. Böyle 50 yıl, 40 yıl 30 yıl bekleyen bir ülke yok. Böyle uygulamayı Türkiye'ye karşı yapıyorlar. Yakında Brüksel ziyaretimiz olacak. Orada açık açık konuşacağız. Yapacaksanız yapın bu işi. Olacaksa olsun. Olmayacaksa onu da söyleyin.

        TUTUŞTU: İlla bizim ayrılmamızı bekliyorsanız ‘hadi ayrılıyoruz, çekilelim' böyle bir şeyi de bekliyorsanız bunu da ayrıca değerlendiririz. İngiltere ne yaptı? '2015 seçimini kazanırsam AB üyeliğimi referanduma götüreceğim' dedi. Bak tutuştu Almanya. Ve tabi ki bizim de alternatif arayışlarımız olacaktır.

        İMRALI: İmralı'nın verdiği mesajların çok önemli olduğunu, istihbarat örgütümüzün bizlere aktardığı bilgiler çerçevesinde görüyoruz. Kandil'in, Avrupa'nın, siyasi uzantılarının da verdiği mesajlar var. Bu mesajlar çerçevesinde silahlar bırakılacak olursa -ki Cuma günü bir televizyon programında bu konuda açıklamalarım oldu- hatta teröristlerin ülkemizi terk etmeleri halinde de, geçmişte yapılanın tam aksine onların güvenlik içerisinde bu ülkeyi terk etmesine de imkan hazırlarız.

        ZİYARET: Siyasi uzantılarının adaya gitmesi noktasında verilmiş bir zaman veya söz, söz konusu değil. İkinci ziyarete yönelik izni ve bunların kimler olabileceği noktasındaki tespitini Adalet Bakanımız yapar. 'Bu hafta içinde olur' diye böyle kesinleşmiş tarih söz konusu değil.

        'TERÖRLE MÜCADELEDE TAKVİM VERİLMEZ'

        Başbakan Erdoğan terörle mücadele ile ilgili soru üzerine,

        "Dünyanın hiçbir yerinde terörle mücadelede takvim ortaya konulmaz. Kaldı ki biz kimseyle anlaşma masasına da oturmuyoruz. Bizim illegal bir örgütle anlaşma masasına oturmak gibi bir derdimiz asla olamaz." diye konuştu.

        DHKP-C OPERASYONU

        Erdoğan, DHKP-C ile ilgili ise "İçlerinde 11 avukat. Terör örgütünün içinde aktif görev, işlev gören bu avukatları, dışarıdaki onlarla iltisaklı avukatlar savunuyorlar. Ve ne yazık ki bu ülkenin ana muhalefet partisinin genel başkanı da savunuyor. Tabi bu tür bir ana muhalefetin genel başkanının olduğu ülkede şüphesiz ki terör örgütü ile de mücadele kolay olmayacaktır." ifadesini kullandı.

        Taksim'e Topçu Kışlası'nı yapacağız

        Başbakan Erdoğan Prag'a giderken uçakta Taksim projesiyle ilgili bir soru üzerine de şunları söyledi: Topçu Kışlası'nı yapacağız. Üst kurul reddetmiş. Biz de reddi reddedeceğiz. Rus mimarisi deniliyor, ona bakarsanız İstiklal Caddesi de barok mimari. Kışlanın bir bölümü müze olabilir, ortası yeşil alan. Diğer bölümünde İstiklal Caddesi'nin devamı niteliğinde alışveriş merkezi. Üstü rezidans ve otel. Yap-İşlet-Devret modelini düşünüyoruz.

        İsrail’e ‘şımarık oğlan’ benzetmesi

        İSRAİL: (İsrail’in Suriye saldırısı) İsrail sorununa bugüne kadar yanlış bakanlar, İsrail’i bir şımarık oğlan şeklinde besleyenler, yetiştirenler, İsrail’den her zaman her şeyi bekleyebilirler. Kaldı ki İsrail’in Suriye’ye ilk bu tür bir müdahalesi değildir. Golan Tepeleri meselesi hâlâ ortadadır. İsrail, Suriye arasında, tüm bunların çözümüne yönelik arabulucu da olduk. İsrail ile 7’den 70’e, o zaman o yavruları, savunmasız insanları öldüren bir yapı. İsrail, Ege’de 9 tane bizim insanımızı şehit eden tarihin affetmeyeceği bir devlet yapısına sahipti.

        İRAN: ( İsrail’in Suriye saldırısı sonrası İran’ın yaptığı açıklamalar) İran şu ana kadar Suriye’ye yönelik takındığı tavrı bir check etmeli, gözden geçirmelidir. Bölgede müşterek bazı adımların atılmasına imkân vermesi lazım. Ancak eğer Suriye’de böyle bir tablo olmamış olsa, inanıyorum ki şu an İsrail ile Suriye arasında gelinen nokta da olmayabilirdi. Böyle bir tablo olunca, daha da farklı gelişmeleri, senaryoları, gelecekte olabilir endişesini taşıyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ