Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Halkın meşru taleplerine destek görevdir"

        Cezayir Milli Halk Meclisi'ne hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Komşumuz Suriye halkının da demokratik rejime geçme yönünde verdiği mücadeleye kuvvetli desteğimizi, gerek ikili planda gerek uluslararası düzeyde sürdürüyoruz, sürdüreceğiz" dedi.

        Suriye'de şiddetin bir an önce durması ve halkın meşru taleplerinin karşılanması konusunda destek vermek uluslararası toplumun en başta gelen görevi ve sorumluluğu olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, "Şu anda bizde 300 bin Suriyeli kardeşimiz var. Düşünebiyor musunuz, 100 bin insan burada öldürülmüş vaziyette. 100 bin insan... Ve şu anda babasını aştı. Hama Humus'ta baba katliam yaptı, burda da aynen oğlu, şimdi bu katliamı fazlasıyla yapıyor. Bu iş affedilir bir olay değil. Tabii ki bunun bedelini er veya geç ödeyecektir. Mazlumun ahı yerde kalmaz. Bu muhakkak ödenecektir" şeklinde konuştu.

        Başbakan Erdoğan, "Cezayir’i bu haklı davada yanımızda görmek, bundan dolayı da özellikle tabii bu yanımızda beraber verdiği mücadele bizleri mutlu etmektedir" ifadelerini kullanarak şöyle devam etti:

        "Aynı şekilde, Cezayir’in komşusu Mali’nin egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi istikrarının korunması da Türkiye'nin Mali politikasının temel hareket noktasını oluşturmaktadır. Afrika kıtasının stratejik ortağı Türkiye olarak, Afrika'nın sorunlarının Afrikalılar tarafından çözümlenmesi gerektiğine inanıyoruz."

        FİLİSTİN'DE ADİL ÇÖZÜM

        Türkiye olarak, Filistin’de sürdürülebilir ve adil bir çözüme ulaşılmasını hedefleyen her türlü uluslararası girişimi de desteklediklerine vurgu yapan Başbakan Erdoğan, "İsrail, bölgede istikrar ve güvenliğin ancak adil ve kapsamlı bir barışla tesis edilebileceğini artık idrak etmelidir. Barış sürecinin ileriye taşınabilmesi için bölgenin ve tüm dünyanın İsrail’i bu yönde bir tercih ortaya koyması yönünde zorlaması gerekiyor" görüşünü belirtti.

        DIŞ TİCARET HACMİ

        Türkiye'nin toplam dış ticaret hacminin de 400 milyar dolara yaklaştığını belirten Başbakan Erdoğan, Türk sermayesinin 3 bin 500’e yakın firmayla 100'ün üzerinde ülkede faaliyet gösterdiğini belirterek, bu firmaların 100 binlerce kişiye de istihdam sağladığını vurguladı.

        "VİZELERİ KALDIRALIM"

        Bu olumlu gelişmelerin elbette yabancı yatırımcıların da dikkatini çektiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, "Burada, sizlerin huzurunda Cezayir halkına, Cezayirli iş adamlarına bir çağrıda bulunmak istiyorum: Karşılıklı temaslarımızı, ziyaretlerimizi, işbirliğimizi yoğunlaştıralım. Biz bunun için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Siz bizim kardeşlerimizsiniz. Dostluktan öte bir dayanışmamız var. Bu çerçevede bir şey daha söylemek istiyorum: Bizler aramızda artık vizeleri de kaldırmamız lazım. Biz bunun da görüşülmesini istiyoruz. Şu anda Türkiye olarak bizim 70 ülkeyle vizeler kalkmış durumda. Peki Cezayir'le niye kalkmasın? Yani Cezayirli kardeşim, elini kolunu sallaya sallaya Türkiye'ye girmeli, Türkiye'den benim vatandaşım Cezayir'e elini kolunu sallayarak girmeli. Bunu yaptığımız zaman turizm noktasında da ne olacaktır, ciddi bir patlama olacaktır. Kalplerimizin arasında nasıl hiçbir engel yoksa aynı şekilde sınırlarımızdaki engelleri de kaldırmalıyız" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ