Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya "Soykırım diye yazmak ifade özgürlüğüdür"

        SERDAR KULAKSIZ/AHT

        Agos Gazetesi’nin yöneticilerine TCK 301’den verilen cezanın bozulmasının ardından dosyanın tekrar yargılama yapılabilmesi için izin alınması amacıyla gönderildiği Adalet Bakanlığı, soruşturmaya izin verilmesine yer olmadığını belirtti.

        Bakanlıktan dava dosyasına gönderilen yazıda, ifade özgürlüğünün sadece lehte olduğu kabul edilen, zararsız veya ilgilenilmeye değmez görülen haber ve düşünceler için değil, devletin veya toplumun bir bölümünü rahatsız eden haber ve düşünceler için de uygulanması gerektiği vurgulandı.

        Yazıda, “Bunun demokratik düzenin ve çoğulculuğun gereği olduğu, eleştirinin kaynağını bu özgürlükten aldığı, eleştirel sertliğin suç oluşturmayacağı, eleştirinin övgü olmadığına göre, sert, kırıcı ve incitici olmasının da doğal olduğu, bu kapsamda suça konu ifadelerin eleştirici kapsamında kaldığı ...” denildi.

        YARGITAY BOZMUŞTU

        Agos Gazetesi, suikasta kurban giden Hrant Dink’in 14 Temmuz 2006’da Reuters Ajansı’na verdiği demecin bir bölümünü “301’e karşı 1 İmza” başlığıyla yayınlamıştı. Gazetede, 21 Temmuz 2006’da imzasız olarak yayınlanan bölümde, “Elbette bu bir soykırımdır diyorum. Çünkü sonuç kendini zaten tanımlıyor ve adını koyuyor. 4 bin yıldır bu topraklarda yaşayan bir halkın bu olaylarla birlikte artık yok olduğunu görüyorsunuz. Bu zaten kendini anlatıyor” deniliyordu.

        Yazı nedeniyle TCK 301’den dava açılmış, gazete yöneticilerine verilen 1’er yıl hapis cezası ertelenmiş, ardından temyiz edilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ