İşçi ve memur konfederasyonları, ‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ nedeniyle son yıllarda olduğu gibi bu yıl da farklı şehirlerde kitlesel etkinlikler düzenleyecek. Bu yıl işçi konfederasyonlarından DİSK İstanbul’da, TÜRK-İŞ Hatay’da, HAK-İŞ ise Adana’da 1 Mayıs’ı kutlayacak. Memur konfederasyonu Memur-Sen ise Kocaeli’nde kitlesel buluşmasını gerçekleştirecek. Türkiye Kamu-Sen ise 1 Mayıs’ta Anıtkabir’i ziyaret edecek.
BAŞKENT’TE ADRES TANDOĞAN MEYDANI
Gazete Habertürk'ün haberine göre 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Ankara’da, sendikalar, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından ortak kutlanacak. Tüm sendika ve örgütler saat 12.00’de AKM alanından yürümeye başlayacak. Kortejlerin saat 13.00’te Tandoğan Meydanı’nda buluşmasıyla 1 Mayıs programı başlayacak. İzmir’de ise 1 Mayıs kutlaması DİSK, KESK, TMMOB ve TÜRK-İŞ’in katılımıyla saat 13.00’te Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleşecek.
Bursa’da ise sendikaların katılımıyla gerçekleşecek olan 1 Mayıs için saat 13.00’te kent meydanında toplanılacak ve saat 14.00’te buradan kutlamaların yapılacağı Atatürk Stadyumu Meydanı’na gidilecek.
İSTANBUL’DA BULUŞMA MALTEPE MEYDANI’NDA
İstanbul’daki kutlamaların adresi ise Maltepe miting alanı olacak. Sahne kurulan meydanın girişlerine X-Ray cihazları yerleştirildi. Kutlamaların huzur ve barış içerisinde yapılması için güvenlik önlemleri de artırıldı. İstanbul Valiliği, 1 Mayıs için 26 bin 174 personelin görevlendirildiğini açıklarken, metro, metrobüs ve Marmaray gibi ulaşım araçları ile halkın yoğun olarak kullandığı güzergâhlarda güvenlik ve trafik tedbirleri alındı. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine izin verilmeyen Taksim Meydanı da bariyerlerle kapatıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait kamyonlarla önceki gece yarısı taşınan demir bariyerler meydanın çevrelerine yerleştirildi.
1 MAYIS’IN TARİHÇESİ
ABD’de işçilerin günlük çalışma süresinin 8 saate indirilmesi için 1884’te başlattığı mücadeleyle ortaya çıkan 1 Mayıs, 1886’da başlatılan kitlesel grevlerle yaygınlaşarak küresel nitelik kazandı. Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın 1889 Paris Kongresi’nde işçilerin dayanışmaları amacıyla yılda bir gün, işçilerin ortak bayramı ilan edildi. Amerikalı sendikacıların önerisi üzerine o gün ‘1 Mayıs’ olarak belirlendi ve dünyanın birçok ülkesinde ‘’Emek Bayramı, İşçi Bayramı ve 1 Mayıs Bayramı’’ adıyla resmi tatil olarak kutlanmaya başladı.
OSMANLI’DA İLK KUTLAMA 1911’DE
1 Mayıs İşçi Bayramı, Osmanlı Devleti’nde ilk olarak 1911’de Selanik’teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlanırken İstanbul’daki ilk kutlama 1912 yılında gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyeti’nde ise ilk 1 Mayıs 1922 yılında Ankara’da kutlandı ve 1923’te resmi olarak işçi bayramı kutlamaları yapıldı. Taksim Meydanı’nda 1977’de düzenlenen 1 Mayıs programında açılan ateş sonrasında 36 kişi yaşamını yitirdi. 12 Eylül askeri darbesinin ardından 1 Mayıs, bayram olmaktan çıkarıldı ve kutlamalar yasaklandı. 1 Mayıs, 2009 yılında ‘Emek ve Dayanışma Günü’ olarak resmi tatil ilan edildi.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.