Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 107 bin anonim, 14 bin kayıtlı kullanıcıya ulaştık - İş-Yaşam Haberleri

        Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Kolay İhracat Platformu 2.0 Tanıtım Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, platformun Türkiye'nin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat temelindeki büyümesine ivme kazandıracağını kaydetti.

        Bakan Pekcan, "Kolay İhracat Platformu, ihracat hedefi olan KOBİ'lerimizin, kooperatiflerimizin ve girişimcilerimizin ihtiyaç duydukları her bilgiye tek bir platformdan, en güncel haliyle ulaşmalarını sağlıyor; ve dijital çağın bize sağladığı büyük çaplı verileri makine öğrenmesi algoritmalarıyla işleyerek ülkemizin ihracat vizyonuna önemli bir katkı sunuyor" açıklamasında bulundu.

        Kolay İhracat Platformu'nun 28 Ağustos 2020'de hizmet vermeye başladığını hatırlatan Pekcan, platformun bugüne kadar 107 binin üzerinde anonim ve 14 bin kayıtlı kullanıcıya ulaştığını bildirdi. Bakan Pekcan, Akıllı İhracat Robotu'nun da 22 binden fazla sorguyla ihracatçılara büyük veriye dayanan kullanıcıya özgü pazar önerileri sunduğunu kaydetti.

        REKLAM

        18 MİLYON ALICININ BİLGİSİ SUNULUYOR

        Kolay İhracat Platformu'na yeni eklenen modüller hakkında bilgiler paylaşan Pekcan, "Modüllerimizin başında makine öğrenmesi algoritmalarını kullanarak hedef pazar tavsiyesi sunmanın yanı sıra, ürün çeşitlendirmesi için de öneriler sunan alternatif ürün robotu geliyor. Platformun KOBİ'lerin ve girişimcilerin ihtiyaç duyduğu her bilgiye tek platformdan ulaşmasını sağlamasını hedefliyoruz. Platform ülke ihracatını tabana yayacak, yatırımlara ve ihracata ivme kazandıracak. Yeni özellikler arasında hedef pazar önerisi yapan akıllı ihracat robotu bulunuyor. Bu sayede ihracatçılara 18 milyon alıcı bilgisi sunuluyor" dedi.

        Platformda ihracatçıya yönelik eğitimlerin de yer aldığının bilgisin paylaşan Bakan Pekcan, "100'ün üzerine eğitim bilgisi hazırlandı. İhracat hakkında hiçbir bilgisi olmayanlara bile hizmet verilecek, dil engeli ortadan kaldırılarak İngilizce yazışma desteği verilecek. 16 veri tabanından beslenen bir altyapı hazırlandı. İhracatçıya bütüncül bir danışmanlık hizmeti vermeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

        REKLAM

        Bakan Pekcan, birliktelik kuralları analizi için dünyada en çok kullanılan algoritmalardan yararlanarak istatistiksel olarak anlamlı ilişkileri yakaladıklarını, bu sayede, bir anlamda ticaretin şifrelerini çözdüklerini belirterek, "Kapsamlı analizler neticesinde hangi ürünlerin ticarette birlikte hareket ettiğini belirliyor, firmalarımıza ürün özelinde birlikte ihraç edilebilecek ürünleri öneriyoruz. Firmaların en çok talep ettikleri bilgilerden biri alıcı bilgileri idi, bu bilgileri artık ihracatçıya aracısız ve ücretsiz olarak sunuyoruz. Firma profillemesi yaparak, ihracatçılara uygun alıcıları listeliyoruz. Böylece, ihracat yapma potansiyeli en yüksek olan firmalar ile eşleştirmeler sağlıyoruz. Faaliyetini durduran firmayı sistemden temizleyeceğiz. 190 ülkeden, 5 bin üzerinde 6'lı GTİP bazında ürün sistemdeki bilgi havuzunda yer alıyor" bilgisini paylaştı.

        8 FARKLI DİLDE HİZMET

        Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, küçük işletmeler için, sosyal medya danışmanlığı, dijital pazarlama gibi 100'den fazla eğitimlere yer verilen platformda, eğitimleri başarıyla tamamlayan firmalara bakanlık tarafından sertifika verileceğini de duyurdu.

        Öte yandan, platform ile yurtdışındaki firmaların da yerli firmalara ulaşmasını sağladıklarını belirten Bakan Pekcan, bu kapsamda oluşturulan askturkiye.com internet sitesinde 8 farklı dilde firmaların kendilerini dünyaya tanıtma şansına sahip olacaklarını bildirdi.

        İhracatçıların sorularını yanıtlayacak yapay zeka temelli dijital asistanın 7/24 hizmet vereceğini de belirten Bakan Pekcan, platforma dünyadaki 70 binden fazla ihale bilgisinin, gümrük vergilerinin ve kota bilgilerinin de eklendiğini söyledi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ