Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat 2’si yuvaya döndü geriye 55 eser kaldı

        KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, yurtdışına kaçırılan, Türkiye’nin girişimleri sonucu yuvaya dönen tarihi eserler “Altın Taç” ile “Dağ Keçisi Figürü”nün sergilendiği törene katıldı.

        Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde gerçekleşen tanıtım töreninde konuşan Kurtulmuş, Türkiye’nin arkeolojik bakımdan dünyanın en değerli ülkelerinden biri olduğunu vurguladı. Mafya tipi organizasyonlarla yurtdışına kaçırılan birçok eserin dünyanın dört bir yanındaki müzelerde sergilendiğini ifade eden Bakan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

        REKLAM

        “Erzurum’dan kaçırılan Dağ Keçisi Figürü’nün geri getirilmesi için büyük mücadele verildi. Altın Taç da İskoçya’dan iadesi için başlatılan mahkeme süreci sonucunda geri getirildi. Suriye’de devam eden savaş nedeniyle de milyonlarca insan hayatını kaybediyor. Ama bu savaşın başka bir yanı da Şam ve Halep’teki tarihi eserlerin kaçırılması ve birkaç sene sonra bu eserlerin Avrupa’daki büyük müzelerde sergilenecek olmasıdır. Suriye topraklarında bulunan İslam medeniyetinin el yazması sanat eserleri, kim bilir nerelerde sergilenecek? Dünyadaki bütün medeni ülkeler sadece diplomatik alanda değil kültürel alanda da işbirliği yapmalı. Türkiye olarak kaçakçılığa maruz kalan tüm eserlerimizin peşine düştüğümüzü belirmek isterim. Şu anda iadesini beklediğimiz 55 eser daha var. Umarım en kısa zamanda bunları da Türkiye’ye geri getireceğiz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ