Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç 3 Mayıs İftar saatleri! Diyanet il il İstanbul, Ankara, Bursa iftar saati kaçta? Ramazan imsakiyesi 2020

        Bugün iftar saat kaçta? sorusu iftar saatine sayılı dakikalar kala vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Ramazan ayının 10. orucunu akşam ezanının okunmasıyla birlikte açacak. Peki İstanbul, Ankara, Bursa iftar saati kaçta? İşte 3 Mayıs il il iftar saatleri...

        İFTAR SAAT KAÇTA? 3 MAYIS PAZAR 2020

        İftar saati, Ramazan ayının birinci orucunu açmak için hazırlıklarını yaparken, iftar saatini de araştırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın imsakiyesine göre, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve diğer iller için 1 Mayıs iftar saatlerini aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz...

        REKLAM
        2020 RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYINIZ

        PEYGAMBER EFENDİMİZİN İFTAR DUASI

        Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Ramazan ayında orucunu açarken hep şu duayı okurdu;

        “Allahümme leke sumtü ve alâ rızkıke eftartü.”

        Manası: Ey Allah’ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.

        Peygamberimiz orucunu açtıktan sonra ise şöyle derdi;

        “Susuzluk gitti, damarlar ıslandı, inşaallah Teâlâ sevap kesinleşti.”

        İslam âlimlerinden Abdullah ibni Ömer Radiyallâhu ise iftar vakti şöyle dua ederdi:

        “Allah’ım, bütün kâinatı kaplayan rahmetinin hakkı için beni affet, günahlarımı bağışla.”

        ORUÇLA İLGİLİ HADİSLER

        Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine söver ya da çatarsa: ‘Ben oruçluyum’ desin.

        REKLAM

        Muhammed’in canı kudret elinde olan Allah’’a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.

        Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır: Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.” (Buhârî, Savm 9; Müslim, Sıyâm 163)

        “Allah rızâsı için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teâlâ, bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar.” (Buhârî, Cihâd 36; Müslim, Sıyâm 167-168.)

        “Hiçbiriniz, oruçlu olduğu gün çirkin söz söylemesin ve kimse ile çekişmesin. Eğer biri kendisine söver veya çatarsa, ‘ben oruçluyum desin’” (Buhârî, Savm 9)

        “Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Îmân 28, Savm 6)

        “Kim yalan konuşmayı ve yalan-dolanla iş yapmayı terketmezse, Allah o kimsenin yemesini, içmesini bırakmasına kıymet vermez.” (Buhârî, Savm 8, Edeb 51)

        REKLAM

        Sizden biriniz bir-iki gün öncesinden oruç tutarak Ramazan’ı karşılamaya kalkmasın. Ancak belli günlerde oruç tutmayı âdet edinmiş olan kimse, o gün orucunu tutsun.” (Buhârî, Savm 5, 14; Müslim, Sıyâm 21)

        “Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz (terâvih ve teheccüd) kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan yalnız uykusuzluktur.” (İbn-i Mâce, Sıyâm, 21)

        “Ramazan hilâlini görünce oruç tutunuz. Şevval hilâlini görünce de oruca son veriniz. Ramazan’ın başlangıcı bulutlu bir güne rastlarsa, Şâban’ı otuza tamamlayınız.” (Buhârî, Savm 11)

        Haberi Hazırlayan: Fatih Berktaş
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ