Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Seyahat 600 milyon yıllık taş sütunlar kar altında - Güncel Haberler
        1

        Rusya'nın Krasnoyarsk bölgesinde Yenisey Nehri'nin güney kıyısında yer alan Stolby Doğa Koruma Alanı karlar altında da tüm güzelliğini sergiliyor.

        2

        Stolby, 1925 yılında, kayaç sütunlarının etrafındaki doğayı korumak isteyen Krasnoyarsk vatandaşlarının girişimiyle kuruldu.

        3

        Parkın ziyaretçilerinin ilgi odağındaki yüksekliği 100 metreye ulaşan kayaç sütunlar, 600 milyon yıl öncesine Kambriyen dönemine dayanıyor.

        7

        Stolby Doğa Koruma Alanı'nda 150'den fazla türün koruma altında olduğu ifade ediliyor.

        8

        Kaya tırmanış sporunun önemli merkezi haline dönüşen Stolby, Krasnoyarsk'da kaya tırmanışçılarının profesyonel eğitimine katkı sağlıyor.

        9

        İşte Stolby Doğa Koruma Alanı'ndan kareler ve dünyanın dört bir yanından ilginç yerler!

        16
        17

        İŞTE DÜNYANI DÖRT BİR YANINDAN İLGİNÇ YERLER

        DÜNYANIN EN YALNIZ EVİ

        İzlanda'nın Vestmannaejar takımadalarına bağlı Elliday Adası'ndaki ev görenleri hayrete düşürüyor... Yemyeşil bir tepenin yamacındaki bu ilginç yapı 'dünyanın en yalnız evi' olarak tanınıyor... Dünyanın en ücra köşelerinden birine inşa edilen ve internet ortamında çeşitli esprilere konu olan ev ile ilgili pek çok teori bulunuyor. Zira başta, İzlanda hükümetinin evi 20. yüzyılın başlarında ünlü şarkıcı Björk'e hediye ettiği iddia ediliyordu.

        18

        Independent'ta yer alan habere göre Björk, herkesten uzak bir adada inziva yeri inşa etmek istedi ve Ellidaey'de bir ev ve kayıt stüdyosu yapmak için hükümetle görüşmelerde bulundu. Ancak bu söylenti hızla çürütüldü. Çünkü gerçekte Björk böyle bir talepte bulunmamıştı. İzlandalı şarkıcı, o yıllarda başka bir adayla ilgili İzlanda hükümeti ile kısa bir görüşme yaptı ancak gelen tepkilerin ardından projeden çekildi.

        19

        Başka bir söylentiye göre evin kıyametin kopması durumunda adada yaşamayı planlayan bir milyarder tarafından inşa edildiği öne sürüldü. Ayrıca dindar bir kimsenin evi sığınak olarak kullandığı iddia edildi. Ancak adayla ilgili gerçeğin bu iddialardan oldukça 'normal' olduğu ortaya çıktı.

        20

        18. yüzyıldan itibaren bir avuç insanın yaşadığı bilinen adanın 1930'dan bu yana terk edilmiş durumda olduğu anlaşıldı. Yabancı basında çıkan haberlere göre 18. ve 19. yüzyıllarda bir avuç aile, adada zor bir hayat yaşıyordu... Ada sakinlerinin başlıca kaynağı martı ve balıklardı. Şartların güçleşmesiyle ada sakinleri anakaraya taşınmak durumunda kaldı ve ada o yıllardan beri boş kaldı.

        21

        Peki beyaz ev nereden ve nasıl geldi? Ellidaey'de yaşam zor olsa da, adada bol miktarda martı ve balık bulunuyordu. Bu nedenle civarda yaşayanlar avlanmak için adada vakit geçiriyordu. 1950'lerde Ellidaey Avcılık Derneği, bu gezileri kolaylaştırmak adına adaya bir ev inşa etmeye karar verdi. Öte yandan ada uzaktan bakınca cennetten bir köşe gibi görünse de yalnız ev, elektrik, su ve tesisattan yoksun... Yağmur suyu toplama sistemi bulunan adada sadece avcılık faaliyetleri için bulunuluyor.

        22

        TESADÜFEN KEŞFEDİLDİ... İÇİNE GÖKDELEN BİLE SIĞAR!

        Dünyanın en büyük mağarası olan Son Doong Vietnam'da 1991 yılında bir köylü tarafından tesadüfen bulundu. 3 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilen mağara 2009 yılına kadar dünyadan saklandı.

        23

        Yüksekliği 40 katlı bir gökdelenin sığabileceği gibi olan bu sonsuz mağara, 200 metre yüksekliğinde ve 150 metre genişliğinde. Son Doong'un birbirine bağlı 150 mağaradan oluştuğu ve 139 kilometre uzunluğa sahip olduğu söyleniyor.

        24

        Öyle ki mağarada bir yağmur ormanı, göl, nehir, plajlar ve hayvanlar var. Ayrıca mağara değerli boncuklara da ev sahipliği yapıyor. Gürültü ve rüzgar uğultusu yüzünden yerlilerin girmeye cesaret edemediği bu mağara, 6,5 kilometre uzunluğunda.

        25

        Mağaraya ulaşım hiç kolay değil. Ho Chi Minh City otobanının bir yerinde inip ormanın içinde 10 kilometre yürünmesi gerekiyor. Bu yolculuk da normal şartlar altında neredeyse 6 saat sürüyor!

        26

        Son Doong'un 2009 yılında yapılan bir incelemeden sonra bu yerin dünyanın en büyük mağarası olduğu açıklandı. Hatta uzmanlarının incelemelerine göre bu mağaranın büyük bir bölümü keşfedilemedi ve mağarada bambaşka canlı organizmalarının olduğunu belirtiyor.

        27

        DÜNYANIN EN İLGİNÇ ADASINA AKIN EDİYORLAR

        Slovenya'nın başkenti Lubliyana'dan yaklaşık saatlik bir araba yolculuğuyla ulaşabileceğiniz Bled Gölü ve gölün ortasındaki Bled Adası, doğasıyla büyülüyor.

        28

        Alp Dağları eteğinde yer alan doğa harikası Bled Gölü'nün ortasındaki bu ufacık ada, görenleri adeta mest ediyor.

        29

        Temiz havası, yemyeşil dağ manzaralarıyla kendinizi rüyalar aleminde hissetmenize neden olan Bled Adası sayesinde Slovenya'ya aşık olmamak elde değil.

        30

        Her açıdan farklı, eşsiz bir manzaraya sahip Bled Gölü, aslında Buzul Çağı'nda oluşmuş bir göl.

        31

        Bu nedenle adada tarih öncesi zamana ait insan izleri bulunmuş. 745 yılında paganizimden Hıristiyanlığa geçiş yapan ada, kilisesi, 99 basamağı, ilginç inanışları ve rivayetleriyle ilgi çekiyor.

        32

        Örneğin damadın gelini 99 basamak kucağında sessizce taşımasının, yeni çiftlere şans getireceğine dair bir inanış var. Ayrıca ziyaretçiler sıklıkla iyi şans dilemek için adada yer alan kilisenin zilini çalıyor.

        33

        Tarihi 11.yüzyıla uzanan Slovenya'nın en eski kalesi olan Bled kalesinin efsanesi ise şöyle...

        34

        16.yüzyılda kale, Hartman Kreigh adında bir adam tarafından katı bir şekilde yönetiliyormuş. Kreigh'in bir gün hiç iz bırakmadan kaybolmasının ardından karısı, bütün altın ve gümüşlerini bir araya getirerek, kocasının anısına, adadaki kilise için bir çan yaptırmış.

        35

        Ancak çanı adaya taşırken çıkan fırtına, kayıkçılarla birlikte çanı da suyun derinliklerine yollamış. Bu talihsiz olayı duyan Papa, Bled için bir çan yaptırmış. Rivayete göre rüzgarlı gecelerde, sabaha doğru, suyun altından orijinal çanın sesi geliyormuş.

        36

        Gerçekliği tartışılır ancak ilgi çektiği gerçek!

        37

        KAYANIN TEPESİNDE HERKESTEN UZAKTA TEK BAŞINA BİR YAŞAM!

        Gürcistan'ın batı kesiminde Çiatura kasabası yakınlarındaki Katskhi dikiti, görenlerde ufak bir şaşkınlık yaratıyor.

        38

        Yaklaşık 40 metre yüksekliğindeki kireçtaşı sütunu olan Katskhi dikiti, bölgenin her yerinden rahatlıkla görülebiliyor.

        39

        Çok özel bir konumda yer alması ve muhteşem manzarası nedeniyle hem geçmiş hem de günümüzdeki insanlar buranın çok özel olduğunu düşünüyor.

        40

        Katskhi dikitinin en tepesine inşa edilen kilise ise milattan sonra 6. ve 8. yüzyılları arasında günah çıkartan papaz Aziz Maximus'a atfedilerek inşa edilmiş.

        41

        Günümüzde ise dikitin tepesinde antik kilisenin yalnızca kalıntıları bulunuyor.

        42

        Hristiyanlıktan önce paganların da kutsal gördüğü Katskhi dikitine tarih boyunca pek çok anlamlar yüklenildiği söyleniyor.

        43

        Örneğin dikit ilk olarak bereketle ilişkilendirilmiş.

        44

        Daha sonra ise insanın dünyayla bağlantısının kesilmesini sağlayan obje olarak düşünülmüş.

        45

        1944 yılında alimler tarafından ilk kez incelenen Katshi dikitinde 2007 yılında küçük bir kireçtaşı tabakası keşfedilmişti.

        46

        Bu tabaka üzerinde 13. yüzyıldaki eski yazı diline ait ait Gürcü alfabesiyle yazılmış bir yapıt bulunmuştu.

        47

        Şimdilerde kilisenin sadece kalıntarının yer aldığı dikitte bir manastır bulunuyor ve manastırda sadece bir papaz yaşıyor.

        48

        İşte Katskhi dikitinden görüntüler...

        58

        DÜNYANIN EN KÜÇÜK ADASI BAKIN NEREDE...

        Dünyanın en küçük adası, Just Room Enough Island (Tek Odalık Ada) ABD'nin New York eyaletine bağlı Alexandria körfezinde yer alıyor. Minik ada, New York'un biraz dışındaki St. Lawrence nehri üzerine konumlanmış.

        59

        306 metrekare genişliğindeki adada sadece bir ev ve bir ağaç bulunuyor.

        60

        "Dünyanın yaşanabilir en küçük adası" 1950'li yıllarda satın alınarak özel mülk haline getirildi.

        61

        Eskiden Hub Adası olarak bilinen özel ada, 1950'lerde bir tatil evi inşa etmek isteyen zengin Boyland ailesi tarafından satın alındı. Aile, şehirden kaçmak için adaya ufak bir ev inşa ettirdi. Ancak adanın bu kadar ilgi görmesinden sonra ailenin yalnız vakit geçirme hayalleri suya düştü tabii ki...

        62

        Kanada'nın Ontario eyaletini birbirinden ayıran St. Lawrence nehri üzerinde ise 1,864 adacık yer alıyor.

        63

        Bölgedeki kara parçalarının ada olarak nitelendirilebilmesi için bazı şartlar gerekiyor. Örneğin yıl boyunca su seviyesinin üzerinde kalması ve üzerinde ağaç yetişmesi gibi... Dünyanın en küçük adası da bu kriterleri karşılıyor.

        64

        St. Lawrence üzerindeki adacıklar, ziyarete açık değil. Ancak turistler su üzerinden adaları görebilmek için tekne turlarına katılabiliyor.

        65

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ