Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD'nin nükleer füzyon enerjisi keşfi neden 'çığır açıcı'?
        1

        ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, ABD'li bilim insanlarının füzyon ateşlemesini başardığını belirterek, füzyon reaksiyonlarından süreci başlatmak için kullanılan enerjiden daha fazla enerji yarattığını duyurdu.

        2

        Söz konusu deney dünyanın herhangi bir yerindeki laboratuvarında ilk kez yapılırken, keşif, dünyaya 'çığır açıcı' olarak aktarıldı. Peki ABD'nin keşfi neden 'çığır açıcı'?

        3

        Füzyonun bir gün dünyada elektrik üretmek için kullanılabilmesi için daha on yılların geçmesi gerekiyor. Ancak bir gün kullanıldığında, küresel sıcaklığı yükseltmeden, iklim değişikliğini kötüleştirmeden insanlığın enerji ihtiyacını karşılamak için neredeyse sınırsız karbonsuz eneji üretebilir.

        4

        California Üniversitesi'nden enerji ve toplum profesörü Daniel Kammen, nükleer füzyonun "temelde sınırsız" yakıt olasılığını sunduğunu söyledi. İhtiyaç duyulan elementlerin deniz suyunda mevcut olduğunu dile getirdi. Kammen, aynı zamanda nükleer füzyonun radyoaktif atık üretmeyen bir süreç olduğunu söyledi.

        5

        Michigan Üniversitesi'nden Fizik Profesörü Carolyn Kuranz, net enerji kazancı sınırını aşmanın büyük bir başarı olduğunu dile getirdi. Bu sebeple ABD'nin keşfi 'çığır açıcı' olarak nitelendiriliyor.

        6

        Nükleer füzyon bilimi, iki atomu inanılmaz yüksek hızlarda parçalamaya ve bu reaksiyondan elde edilen enerjiyi, havaya karbon salmadan veya çevreye radyoaktif atık atmadan güç sağlayabilen elektriğe dönüştürmeye dayanıyor.

        7
        8

        *Haberin görselleri Assoicated Press tarafından servis edilmiştir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ