Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ADANA Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, bu yıl Çukurova’da narenciyenin dalında kalması ve çiftçiler tarafından dökülmesi nedeniyle sinek popülasyonunun artabileceğine dikkat çekerek, “Sineğin çoğalmasıyla birçok hastalık da ortaya çıkmış oluyor. Örneğin, köpeklerde yaygın olarak görülen ve insanlara tatarcık sinekleri vasıtasıyla bulaşan, halk arasında ‘şark çıbanı’ olarak bilinen leishmaniasis hastalığı. Enfekte insan veya köpekten kan emen sinekler bunu kolayca yayabiliyor. Belediyeler, bugünden ilaçlamalara başlamalı. Gecikirse çözümü mümkün olmaz” dedi.

        Çukurova’da bu yıl bol olan limon ve mandalinaların fiyatı toplama maliyetini karşılamadığı için dalında kaldı. Birçok çiftçi ürettiği narenciyeyi döktü. Dökülen ürünler ise çeşitli bölgelerde çürümeye bırakıldı. Bu durumun bölgede zaten var olan sinek problemini güçlü bir şekilde tetikleyeceğini söyleyen Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “Sineklerle yeterli mücadele olmazsa sonuç kötü olur. Bu yıl narenciye döküldü. Narenciyenin dalında kalıp dökülmesi ise sineklerin üremesi için daha iyi bir ortam anlamına geliyor. Dökülen narenciye bulunduğu yerde çürürse sineklerin üremesine davetiye çıkarılmış olur” diye konuştu.

        ‘BELEDİYELER BUGÜNDEN İLAÇLAMALARA BAŞLAMALI’

        Sinek popülasyonunun gereğinden fazla artmasının çeşitli problemlere yol açacağını belirten Köse, “Sineğin çoğalmasıyla birçok hastalık da ortaya çıkmış oluyor. Örneğin, köpeklerde yaygın olarak görülen ve insanlara tatarcık sinekleri vasıtasıyla bulaşan, halk arasında ‘şark çıbanı’ olarak bilinen leishmaniasis hastalığı. Bu hastalık köpeklerde deri formunda yaralara ve bozulmalara ardından ise ölüme yol açabiliyor. İnsanlarda ise çıban çıkmasına neden oluyor. Enfekte insan veya köpekten kan emen sinekler bunu kolayca yayabiliyor. Belediyeler, bugünden ilaçlamalara başlamalı. Gecikirse çözümü mümkün olmaz. Zamanında, doğru düzgün, sık ve etkin bir mücadele olursa ancak bu durumun önüne geçilebilir. Aksi takdirde şark çıbanında bir artış olabilir. Sinek arttıkça bu durum devam edecektir. Narenciye dökülen noktaların temizlenmesi ve kent genelinde ilaçlamanın ciddi şekilde yapılması gerekiyor” dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adana haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adana Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler