Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Nedir Adaptif far sistemi nedir?

        Adaptif far sistemi nedir, adaptif far sistemi tanımı ve anlamı nedir, adaptif far sistemi örnek anlatımı nasıldır, adaptif far sistemi kelimesinin kullanıldığı yerler nelerdir? Gibi merak ettiğiniz soruların cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

        Adaptif Far Sistemi Tanımı:

        Adaptif far sistemi; Adaptif farlar artık birçok üstün özellikli araçta standart donanım olarak listelenmiştir, ancak hala çok yenidirler, çoğu sürücüye yabancıdırlar. Gece sürüşlerinde görüş alanını geliştiren aktif bir güvenlik özelliği olan uyarlamalı farlar, sürücünün tam anlamıyla köşeleri veya mesafeyi görmesini sağlar.

        Üreticiler, aracın konumunu izlemek ve far işlevini buna göre değiştirmek için sensörleri veya kameraları veya her ikisinin bir kombinasyonunu kullanan farklı sistemlere sahiptir.

        Adaptif Far Sistemi Örnek Anlatımı ve Kullanıldığı Yerler:

        Adaptif farların en temel formlarından biri, isteğe bağlı güvenlik paketinde, küçük otomobil gibi lüks araçlardan küçük, uygun fiyatlı modellere kadar kullanılabilen otomatik uzun far işlevidir.

        • Otomatik uzun far; öne monte edilmiş kameralar yaklaşmakta olan araçları tanımlamak ve sürücünün müdahalesine gerek kalmadan kısa farlara otomatik geçiş için bir sinyal göndermek için kullanılır. Bu, paha biçilmez bir özellik, geceleri uzun huzmeli farları tutmayı ihmal etmemenin yanı sıra, kısa huzmeye geri dönmeyi unuttuğunuzda bu örnekleri elimine edip, yaklaşmakta olan bir aracın sürücüsünün göz kamaştırmasına neden olur.
        • Uyarlanabilir adaptif far sistemleri, aynı zamanda karşı yönde hareket eden sürücüler için parlamayı önleyerek, kendiliğinden seviye ayarlaması yaparak çarpmalardan geçen bir araçta yukarı doğru hareketi önleyebilir.
        • Daha gelişmiş adaptif far sistemleri, gece görüşünü daha da geliştirmek için daha fazla işlevsellik eklemek için sensörler ve ek teknoloji kullanır.
        • Geleneksel farlar statik bir ışık alanı sağlar, ancak uyarlamalı farlar, döner farlar veya ek reflektörlerle donatılmış statik farlar kullanarak, araç yönünü değiştirdiğinde alanı sola veya sağa doğru genişletebilir.
        • Döner far kullanan sistemler, yüksek performanslı xenon küreleri arabanın yönü ile hareket ettirebilir, geleneksel olarak karanlık olan noktaları aydınlatan sistemi, aracın şehirde, köy yollarında veya otoyolda olmasına bağlı olarak kirişin uzunluğunu ve genişliğini de değiştirir.
        • LED matris aydınlatma sistemleri, daha yüksek otomatik uzun far versiyonları sunan daha uyumludur. İç dikiz aynasından bakan bir kamera diğer araçları ışıklarıyla tanımlar. Otomobil daha sonra diğer yol kullanıcıları için parlamaya neden olmadan maksimum aydınlatma sağlamak için farlarını uyarlar.
        • LED’ler sıralar halinde kullanıldığı için, ayrı ayrı küre sıraları kullanılabilir ya da istenen alanı aydınlatmak için kullanılabilir veya başka yerlerde parlamaz, farklı gece koşullarında ve trafikte daha verimli, etkili aydınlatma sunar.
        • Uyarlanabilir adaptif far teknolojisindeki diğer gelişmeler, GPS konum verileriyle entegrasyonun daha yaygın bir şekilde gerçekleşeceğini görecektir. Navigasyon plus sistemini, yol tipini ve yerini tahmin etmek, vaktinden önce gerekli ışığı yakmak, örneğin bir otoyol yaklaşımı yapmak veya bir kavşağa girmeden önce ‘kavşak ışığını’ açmak için kullanır.
        Haberi Hazırlayan: Ahmet Cirik
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ